AktualityAkviziceTechnika

LOM PRAHA nabízí k prodeji jeden z Turboletů pardubického CLV

Státní podnik LOM PRAHA právě v těchto dnech vyhlásil veřejnou soutěž o nejvhodnější nabídku na prodej svého letounu L-410UVP Turbolet ev. č. 0731, který byl doposud provozován v pardubickém Centru leteckého výcviku. Letoun je v současné době již neletuschopný, neboť některé z agregátů a letadlových celků jsou dobově prošlé a vyžadují provedení generální opravy, nebo příslušné revize.

Turbolet výrobního čísla 810731 byl v kunovickém LETu dokončen 25. listopadu 1981 a ještě v prosinci si jej převzala armáda, přičemž jeho služba je od prvopočátku spojena s 3. dopravním leteckým plukem v Praze-Kbelích. Koncem 80. let byl využíván v salonní verzi pro přepravu zahraničních zbrojních inspektorů KBSE u Letky zvláštního určení, jež byla součástí kbelského 3. dlp. Tomuto specifickému úkolu odpovídala i kamufláž s výraznými žlutými doplňky. Během velké reorganizace Vzdušných sil AČR v polovině devadesátých let zůstal L-410UVP ev. č. 0731 i nadále ve Kbelích, kde je zařazen do stavu 61. dopravní letky nově zformované 6. základny dopravního letectva.

V roce 2002 byl přesunut na 34. základnu speciálního letectva v Pardubicích, kde si jej následně v březnu 2004 převzalo nově vytvořené Centrum leteckého výcviku. V té době již byl po generální opravě a létal v klasickém bílo-šedém nátěru s červeno-modro-bílými doplňky. Během služby na pardubickém letišti se nad prosklením pilotní kabiny navíc po určitou dobu nacházel i nápis „Máňa“. Na přelomu let 2011-12 prošel revizí u výrobce v Kunovicích, při které mu byl obnoven meziopravní technický resurs o dalších 4.800 letových hodin či 10 let provozu, a zároveň získal nové a mimořádně efektní „modré“ zbarvení, ve kterém je doposud.

V loňském roce tento L-410 vyčerpal svou dobovou životnost a vzhledem k rozhodnutí jej dále neprovozovat ho nyní státní podnik LOM PRAHA nabízí k prodeji. Dlouholetý spolehlivý dříč pardubického CLV tak svůj profesní život u Perníkářů končí s úctyhodnou bilancí 7.479 letových hodin a 13.892 přistání. Zda tohoto čtyřicetiletého „stařečka“ ještě někdy uvidíme na obloze ukáže až čas. Každopádně sesterský Turbolet ev. č. 0928 pokračuje ve službě u pardubického CLV i nadále a s jeho vyřazením se zatím nepočítá. Jde o letoun, který prošel v roce 2020 výraznou modernizací radionavigačního vybavení a zobrazovacího systému, jenž tvoří „skleněný kokpit“ Garmin G700 TXi. Aktuálně jsou na tomto letounu realizovány předepsané práce po pěti letech provozu, spojené s výměnou obou motorů M-601D.

Turbík 0731 je veteránem bývalého kbelského 3. dopravního leteckého pluku, u kterého koncem 80. let minulého století převážel zahraniční zbrojní inspektory KBSE a disponoval tovární kamufláží s výraznými žlutými doplňky. Po generální opravě v LOK obdržel bílo-šedý nátěr s červeno-modro-bílými doplňky a následně v letech 2011-12 prošel revizí u výrobce v Kunovicích, při které získal aktuální „modré“ zbarvení. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto:  Roman Víchwww.planes.cz)

(zdroj: Veřejné soutěže a prodej nebo pronájem majetku, https://www.lompraha.cz/prodej-majetku-1; archív redakce czechairforce.com)