AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Letecké základny získají nové systémy přístrojového přiblížení ILS

Ministerstvo obrany a česká společnost LPP s.r.o. podepsaly v červenci letošního roku smlouvu na pořízení nových systémů ILS/DME, určených k zajištění spolehlivého a bezpečného přístrojového přiblížení letadel pro přistání v hlavním směru na vojenských letištích AČR, kde nahradí stávající provozované systémy typu NORMARC.

Předmětem této akvizice je konkrétně dodávka 4 souprav systémů ILS/DME (Instrument Landing Systém/Distance Measuring Equipment) pro přesné přístrojové přiblížení typu MOPIENS série 500 CAT I pro hlavní letecké základny v Čáslavi (21. zTL), Náměšťi nad Oslavou (22. zVrL), Praze-Kbelích (24. zDL) a Pardubicích (SLP – Správa letiště Pardubice). Plnění smlouvy bude probíhat do konce roku 2023, přičemž cena za pořízení nového systému se současnou ekologickou likvidací stávajícího provozovaného zařízení ILS/DME typu NORMARC činí 158,746 mil Kč s DPH.

V případě systému ILS/DME od korejské společnosti MOPIENS se jedná o pozemní radionavigační zařízení, které umožňuje letadlům bezpečné konečné přiblížení na přistání podle přístrojů ve dne a v noci za ztížených povětrnostních podmínek, do takové vzdálenosti a výšky od prahu vzletové a přistávací dráhy, kdy může pilot bezpečně přistát nebo přistání zrušit.  Pořizovaný přesný přistávací systém MOPIENS série 500 CAT I bude na vojenských letištích poskytovat přesné informace o okamžité poloze letadla vzhledem k referenční trajektorii, vytvořené dvěma majáky (kurzový a sestupový) pomocí rádiového signálu kategorie ILS CAT I s výškou rozhodnutí 200 ft/60 m a minimální dráhovou dohledností 550 m.

Součástí smlouvy je rovněž nově pořizovaná kontrolní měřící technika, náhradní díly pro servisní práce pro každé letiště, nové silnoproudé napájení, nové optické rozvody a prvotní školení obsluhujícího personálu a lektorů. Toho je nezbytné dosáhnout s minimálním vlivem na letový provoz, což si vyžádá koordinaci všech zainteresovaných úřadů, které mají vliv na délku zkušebního provozu s následnou kolaudací letecké stavby. U oddělení OLRNS (Opravna leteckých radionavigačních systémů) v Olomouci bude nově instalován vzdálený monitoring systémů ILS/DME pro všechna vojenská letiště, který umožní v případě nenadálých stavů operativně reagovat a poskytnout podporu specialistům na jednotlivých letištích.

Pořízení nových systémů pro přesné přístrojové přiblížení ILS/DME od korejské společnosti Mopiens přinese další zkvalitní služeb a zvýšení bezpečnosti letového provozu na všech vojenských letištích AČR, což je bezesporu dobrá zpráva.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jiří Kolínský, www.planes.cz, další foto Mopiens a Swedish Air Force)

(zdroj: Smlouva – „Systém pro přesné přístrojové přiblížení ILS/DME“, https://www.vyzbrojovani.army.cz/aktuality/smlouva-system-pro-presne-pristrojove-priblizeni-ilsdme; Česká republika – Ministerstvo obrany – Systém pro přesné přístrojové přiblížení ILS/DME – nákup, https://smlouvy.gov.cz/smlouva/17154891?backlink=efwem)