AktualityCvičeníPilotiTechnika

L-159E budou v roli Agresorů bojovat proti stíhačům RAF

Společnost Draken Europe nedávno uzavřela důležitý kontrakt na pokročilý bojový výcvik pro britskou Royal Air Force v rámci programu „Interim Red Air Aggressor Training Service“. Z českého pohledu je mimořádně zajímavé, že k němu v roli agresorů použije letouny L-159E Honey Badger z produkce Aero Vodochody, které budou provozovány z mezinárodního letiště v Teesside na severu Anglie.

Tříletý kontrakt na poskytování tzv. „agresorských“ služeb byl uzavřen 28. března 2022, pouhých šest měsíců od vyhlášení soutěže a jeho součástí je i případná tříletá opce. Společnost Draken Europe (dříve Cobham Aviation Services) je dlouholetým partnerem RAF a Royal Navy v oblasti výcviku a není proto úplným překvapením, že právě tato dceřiná společnost známého kontraktora Draken International vyhrála se svým cenově dostupným řešením, které přitom poskytuje odpovídající kvalitu v rámci současných požadavků na bojový výcvik. Smlouva zároveň vytvoří až 28 dalších pracovních míst v leteckém průmyslu a přispěje k rozvoji civilního letiště Teesside International Airport, kde společnost Draken plánuje pro letouny L-159E postavit nový hangár. Velkou výhodou letiště Teesside je blízkost Severního moře a tím pádem dostupnost rozsáhlých výcvikových prostorů, navíc zde už má společnost Draken evropskou základnu pro své stroje DA-20 Falcon, určené mimo jiné pro nácvik elektronického boje.

Nový výcvikový program IRAATS (Interim Red Air Aggressor Training Service) začne fungovat od 1. července 2022 a umožní britským stíhačům na F-35B a EF2000 realizovat efektivní výcvik proti „nepřátelským“ bojovým strojům, napodobujících taktiku, postupy a procedury potenciálních protivníků. Simulaci Red Air dříve poskytovaly letouny Hawk T.1, jejichž plánované vyřazení  ze služby však bylo oznámeno již v loňském roce. Britská RAF oceňuje u L-159E oproti Hawkům nepatrně vyšší výkony a především pokročilejší vybavení včetně palubního radiolokátoru či RWR. Alky budou v Teesside provozovány s britskou civilní registrací a v jejich kokpitech budou sedět bývalí stíhači NATO s obrovskými zkušenostmi.

Pro společnost Draken je vítězství v tendru na poskytovatele služeb v program Interim Red Air Aggressor Training Service bezesporu velký úspěchem, navíc za situace, kdy v letošním roce skončí nejprestižnější kontrakt Drakenu, což je smlouva o agresorských službách na základně Nellis AFB. Podle posledních informací totiž nebude s největší pravděpodobností vypsáno další výběrové řízení na poskytování těchto služeb a program ADAIR (Adversary Air Program) bude po několika letech bez náhrady ukončen. Draken Europe má zatím výcvik s letouny L-159E Honey Badger jistý po dobu tří let, konečné řešení pro zajištění bojového výcviku Royal Air Force by  však měl přinést až následný program NGOT (Next Generation Operational Training).

Alky provozované společností Draken International zamíří na několik let do Evropy, aby zde v roli agresorů na straně Red Air podpořily výcvik pilotů F-35B a EF2000 britské Royal Air Force. Oproti doposud používaným Hawkům T.1 má Alka při velmi podobných letových vlastnostech mnohem větší operační schopnosti, neboť disponuje radarem s módy Air-to-Air včetně simulované schopnosti BVR, je vybavena i výstražným radiolokačním přijímačem (RWR) a může nést různé specializované pody, včetně AN/ALQ-188(V)4. Zároveň je L-159E stále provozně a nákladově přijatelným výcvikovým řešením. (3x foto: Draken International, www.draken.aero)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Draken Internationalwww.draken.aero)

(zdroj: článek „Draken to provide ‘aggressor’ aircraft to fight RAF jets“, autor George Allison, https://ukdefencejournal.org.uk/draken-to-provide-aggressor-aircraft-to-fight-raf-jets/; článek „Draken wins three-year UK ‘red air’ deal“, autor Dominic Perry, https://www.flightglobal.com/defence/draken-wins-three-year-uk-red-air-deal/148213.article; článek „New Red Air training service for RAF Fighter Squadrons“, https://www.raf.mod.uk/news/articles/new-red-air-training-service-for-raf-fighter-squadrons/)