AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Další mezipřistání amerických bombardérů B-52 v Mošnově

V úterý 29. března mohli obyvatelé z okolí mošnovského letiště sledovat v odpoledních hodinách přílet dvojice amerických strategických bombardérů B-52H Stratofortress, které v poslední době začínají stále častěji využívat letiště Leoše Janáčka v Mošnově ke svým mezipřistáním a výměnám posádek.

Jde o bombardéry, které působí v evropském prostoru jako součást dlouhodobě plánované rotace tzv. Bomber Task Force (BTF 22-2) a jež jsou dočasně rozmístěny na své předsunuté letecké základně RAF Fairford ve Velké Británii. Zde je konkrétně dislokována čtveřice legendárních bombardérů B-52H od 69th Expeditionary Bomb Squadron, které pravidelně podnikají letové mise, zaměřené na kooperaci s členskými a partnerskými státy Aliance. Vůbec první BUFF neboli „Big Ugly Fat Fucker“ zamířil v letošním roce na mošnovské letiště v pondělí 21. února 2022 a šlo o letoun B-52H reg. 60-0044 s volacím znakem „TYSON 11“, jenž přiletěl do České republiky ze vzdušného prostoru Polska. Samotným smyslem přistání amerického bombardéru v ČR byl nácvik kompletní přípravy k opakovanému vzletu.

Mošnovské letiště začíná být k podobným účelům využíváno stále častěji, neboť jako jedno z mála ve středoevropském prostoru disponuje vzletovou a přistávací dráhou s potřebnými parametry délky a šířky, a zároveň má dostatečně velké spojovací dráhy a stojánky, což je základní požadavek na provoz B-52. V případě amerických bombardérů nejde o nic překvapivého či objevného, neboť v minulosti mošnovské letiště už několikrát hostilo americké stroje typu B-1B či B-52H, a v dobách Varšavské smlouvy zase bylo připraveno pro přijetí sovětských bombardérů typu Tu-16 a Tu-22, pro které se v severovýchodní části areálu ve směru na Petřvaldík vybudovaly speciální stojánky, na kterých jsou dnes paradoxně pořádány Dny NATO. Činnost amerických bombardérů současné rotace Bomber Task Force 22-2 je i vzhledem k aktuální válce na Ukrajině poměrně intenzivní a není proto překvapením, že dvojice bombardérů B-52 znovu využila mošnovské letiště i v uplynulém týdnu.

První B-52H reg. 61-0003, letící s volacím znakem „MINGO 21“, přistál na letišti Leoše Janáčka v Mošnově v úterý 29. března krátce před půl třetí odpoledne. Šlo o BUFF, jenž odstartoval již v 8:15 ráno z Fairfordu a který směřoval přes Holandsko a Německo do vzdušného prostoru ČR, a odkud pokračoval dále přes Slovensko a Maďarsko až do Rumunska, kam dorazil před jedenáctou hodinou. Zde následně cca dvě hodiny plnil úkoly severně od letecké základny v Borcea-Fetesti a přibližně v 13:15 hod. se vydal stejnou letovou trasou zpět.  Po dosažení vzdušného prostoru středního Slovenska byl vektorován směrem k mošnovskému letišti, kde cca v 14:15 hod. dosedl z hlavního směru na RWY22. Následně po necelých třech hodinách odstartoval z dráhy 04 mošnovského letiště a vydal se na zpáteční let do Fairfordu, během kterého jej v českém vzdušném prostoru doprovázela dvojice hotovostních letounů JAS-39C ze základny v Čáslavi.

Druhý BUFF reg. 60-0044, letící s volacím znakem „MINGO 22“, vykonával identický úkol po stejné letové trase cca o tři hodiny později a po návratu ze vzdušného prostoru Rumunska dosedl krátce po 17. hodině na dráhu 22 mošnovského letiště. Po uskutečnění standardní předletové přípravy pak přibližně v 19:45 hod. odstartoval z dráhy 04 a zamířil přes Německo a Belgii zpět do Fairfordu. Přistání obou letounů v Mošnově bylo součástí misí k procvičení vzájemné spolupráce vzdušných sil členských států NATO nad Střední a Východní Evropou. Ačkoliv armáda oznámila, že oba strategické bombardéry mají v Mošnově za cíl procvičit výměnu osádky za stále běžících motorů (engine-running crew change), ve skutečnosti šlo o standardní nácvik kompletní přípravy k opakovanému vzletu, spojený s vypnutím motorů, a realizovaný klasicky na velké stojánce „Jih“ mošnovského letiště. Během této přípravy musí osádka bombardéru po vypnutí motorů provést kompletní technickou kontrolu celého letounu, sbalit rozvinutý brzdící padák, pokud je potřeba tak doplnit i palivo a uskutečnit přípravu na další let.

K dalšímu přistání BUFFa pak mělo dojít ve čtvrtek 31. března v odpoledních hodinách, kdy k nám z polského vzdušného prostoru směřoval opět B-52H reg. 60-0044. Protože v okolí mošnovského letiště panovaly mimořádně nepříznivé povětrnostní podmínky, posádka nakonec mezipřistání neuskutečnila a pokračovala dále v letu přes Německo až do Fairfordu. Vzhledem k posledním aktivitám rotace Bomber Task Force 22-2 a současnému vývoji na Ukrajině je zřejmé, že americké bombardéry nevidíme na mošnovském letišti naposledy.

Obrovské poděkování patří Mirkovi Kostelníkovi a celému týmu Ostrava Airport – Aviation Photography za možnost publikovat nádherné fotky z příletu obou B-52H do Mošnova. Na jejich facebooku pak lze shlédnout další zajímavé fotografie z mošnovského letiště.

Série záběrů z přistání obou B-52H reg. 61-0003 a 60-0044  na dráhu 22 mošnovského letiště a předstartovní přípravu včetně výměny posádek na velké stojánce „jih“. Oba BUFFy plnily během své zhruba dvanáctihodinové mise operační úkol ve vzdušném prostoru Rumunska. (3x foto: Miroslav Kostelník a 2x foto: Pavel Hon, Ostrava Airport – Aviation Photography)

 

Podvečerní odlet B-52H reg. 60-0044 s volacím znakem „MINGO 22“ z dráhy 04 mošnovského letiště. Tento BUFF při zpátečním letu do Fairfordu ještě vykonal činnost ve vzdušném prostoru Německa, kde po určitou dobu působil severně od města Saarbrücken. (foto: Štěpán Bajger, Ostrava Airport – Aviation Photography)

 

Zajímavý pohled z druhé strany, aneb jak viděla posádka B-52H reg. 61-0003 s volačkou „MINGO 21“ od 69th Expeditionary Bomb Squadron oba naše hotovostní Gripeny při společném letu 29. března 2022. (foto: U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Zachary Wright)


 

 

(úvodní foto: Miroslav KostelníkOstrava Airport – Aviation Photography)

(zdroj: článek „Mezipřistání bombardérů B-52, autor plukovnice Magdalena Dvořáková, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/mezipristani-bombarderu-b-52–234403/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae5889&lat=49.718&lon=6.628&zoom=4.7&showTrace=2022-03-29&timestamp=1648576280; https://globe.adsbexchange.com/?icao=ae589a&lat=49.689&lon=9.984&zoom=5.3&showTrace=2022-03-29&timestamp=1648534442)