AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Čeští vrtulníkáři a piloti L-159 na kurzu HTIC v maďarské Pápě

Letecká základna u města Pápa na severozápadě Maďarska právě v těchto dnech hostí prestižní výcvikový kurz HTIC 2021 (Helicopter Tactics Instructor Course), který je projektem Evropské obranné agentury EDA a jehož se účastní i piloti Vzdušných sil AČR.

Cílem kurzů HTIC je vycvičit kvalifikované vrtulníkové instruktory na taktiku v boji podle jednotného evropského měřítka, přičemž projekt evropské obranné agentury je zaměřen především na metodickou přípravu pilotů-instruktorů a dalších příslušníků posádek vrtulníků s využitím nejčerstvějších operačních zkušeností. V rámci kurzů HTIC je zároveň aplikována  koncepce, kdy absolventi pokračují v předávání zkušeností dalším příslušníkům letectva v národním i mezinárodním prostředí.

Každý výcvikový kurz HTIC obsahuje čtyřtýdenní teoretickou část, zahrnující školení a simulátorový výcvik, která se letos konala na základně Sintra v Portugalsku. Poté následuje část letová, jež se realizuje v termínu od 4. do 22. října na maďarské letecké základně Pápa. Tohoto praktického výcviku se účastní posádky vrtulníků z Maďarska (Airbus H-145M), Rakouska (Bell OH-58 Kiowa a Sikorsky S-70 Black Hawk), České republiky (Mi-171ŠM), Portugalska (AgustaWestland AW101 Merlin) a Švédska (AgustaWestland A109 LUH).

Pro Maďarsko a jeho ozbrojené síly jde nejen o vůbec první účast na kurzu HTIC, ale premiérou je i samotné pořádání kurzu na svém území. Letecká základna Pápa na severozápadě země nebyla pro pořádání kurzu HTIC rozhodně vybrána náhodou. Ještě v dobách Varšavské smlouvy šlo o nejlépe vybavené letiště maďarského letectva, které například jako jediné disponovalo zodolněnými úkryty pro leteckou techniku (vyjma sovětských základen 36. letecké armády Jižní skupiny vojsk) a zdejší 47. stíhací pluk byl vyzbrojen letouny MiG-23MF a MiG-21bis, tedy nejmodernější technikou maďarského letectva té doby.

Letošního cvičení Helicopter Tactics Instructor Course v maďarské Pápě se účastní vrtulníkové osádky z Maďarska, Rakouska, České republiky, Portugalska a Švédska. Pro maďarské letectvo jde vůbec o první účast na kurzu HTIC. (2x foto: Veronika Dévényi, https://honvedelem.hu)

 

V současnosti je v Pápě umístěn tzv. Heavy Airlift Wing (HAW) s trojicí velkokapacitních transportních letounů C-17A Globemaster III, základna zároveň slouží jako záložní letiště pro maďarské Gripeny z Kecskemétu a díky své ideální poloze nedaleko hlavního výcvikového prostoru Bakony je využívána i pro celou řadu výcvikových aktivit. Nejinak je tomu i během samotného kurzu HTIC, kdy vrtulníky a bojová letadla provádí lety v nízké výšce jak v prostoru základny Pápa, tak především nad hlavním výcvikovým prostorem Bakony (Bakony Battle Training Center) a polními letišti v Kenyeri a Siófoku.

Armáda České republiky se aktuálního kurzu účastní s jedním vrtulníkem Mi-171ŠM ev. č. 9767 od 222. vrtulníkové letky z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, který zde podle zveřejněných fotografií  létá s kompletním senzorickým vybavením, včetně aktivovaného systému vlastní ochrany AMPS a nainstalovanými výmetnicemi klamných cílů. Posádka „stosedmdesátjedničky“ tak bude schopna patřičně reagovat na různé druhy ohrožení ze vzduchu či země, spojené s reálným odpalem klamných cílů. Jednou z důležitých fází kurzu HTIC je totiž nácvik obranných manévrů před útočícími stíhači.

Roli tzv. agresorů bude letos v Pápě primárně zabezpečovat trojice podzvukových útočných strojů L-159A ev. č. 6052, 6053 a 6070 od 212. taktické letky z Čáslavi. Právě Alka je díky svému radaru a letovým vlastnostem naprosto ideální platformou pro nácvik „lovu“ vrtulníků v nízkých letových hladinách. Každá účast na výcvikových kurzech HTIC je navíc pro 212. letku zároveň unikátní příležitostí, jak zhodnotit vlastní výcvik v létání proti pomalu a nízko letícím cílům ve složitých taktických a geografických podmínkách, tak i výcvik v plánování a provedení komplexních misí COMAO (Composite Air Operations). Alky k tomuto účelu používají v Pápě registry CATM-9M a čtveřici přídavných nádrží pro větší výdrž nad výcvikovými prostory.

Celý kurz HTIC bývá ukončen již zmiňovanou komplexní společnou misí COMAO, při které se zúročí veškeré znalosti od plánovacího procesu až po samotné praktické provedení, včetně reakcí na různé druhy ohrožení vrtulníků, jaké mohou nastat během reálné bojové mise. Posádky vrtulníků po splnění všech fází cvičení HTIC získají certifikát „Vrtulníkový taktický instruktor“, což v praxi znamená, že jsou teoreticky i prakticky vybaveni k taktickému výcviku vrtulníkových instruktorů jak na národní úrovni, tak v dalších zemích Evropy. Zároveň mohou být  přizváni jako mentorovací tým na další cvičení a kurzy pod záštitou Evropské obranné agentury, což je například projekt HEP (Helicopter Exercise Programme).

Každopádně výcvik taktických instruktorů vrtulníkového letectva během HTIC  je velmi důležitou aktivitou pro potřeby zkvalitnění národního výcviku českých vrtulníkářů, ve které snad  bude armáda pokračovat i v následujících letech.

Další fotografie ze cvičení HTIC 2021 v maďarské Pápě je možné shlédnout na facebookovém profilu LHPA Spotter Team.

Armáda České republiky vyslala na kurz HTIC osádku 222. vrtulníkové letky s vrtulníkem Mi-171ŠM ev. č. 9767 z Náměšti nad Oslavou, který v Pápě létá s aktivovaným izraelským systémem vlastní ochrany AMPS. Tradiční roli agresorů a „lovců vrtulníků“ na letošním HTIC plní především trojice českých L-159A od 212. taktické letky z Čáslavi a největším strojem na cvičení je jednoznačně portugalský Merlin. (3x foto: Veronika Dévényi, https://honvedelem.hu)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: článek „Helikopterharcászati kiképzés a pápai bázisrepülőtéren“, autor Mátyás Botond Hunor, https://honvedelem.hu/hirek/helikopter-harcaszati-kikepzes-a-papai-bazisrepuloteren.html?fbclid=IwAR0wgsHJlRDhjx1OwWnP0pmyIRkICPuyO665xRlq7QteEcssmoUK9I3XweQ; článek „Česká republika má první instruktory vrtulníkové taktiky“, autor Miloš Pecha, Evropská obranná agentura, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ceska-republika-ma-prvni-vrtulnikove-takticke-instruktory-97874/; archiv redakce czechairforce.com; https://twitter.com/ArmadaCR/status/1449029648935964675)