AktualityTechnika

Čáslavské letiště čeká týdenní výluka leteckého provozu

Z důvodu plánované technické odstávky čáslavské řídící věže bude v měsíci říjen probíhat výluka leteckého provozu a letecká technika s personálem budou přesunuty na záložní letiště v Pardubicích.

Přelet letecké techniky je plánován na pátek 22. října 2021 a ještě téhož dne dojde také k zaujetí nepřetržité hotovosti v rámci aliančního systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) dvojicí pilotů a letounů JAS-39C Gripen. Pro plnění leteckého výcviku a pro zabezpečení nepřetržité hotovosti budou na pardubické letiště přemístěny pouze letouny JAS-39 Gripen.

Na základě dohovoru velitele 21. základny taktického letectva Čáslav plukovníka Jaroslava Míky, velitele Správy letiště Pardubice podplukovníka Radoslava Matuly a ředitele Centra leteckého výcviku Jaroslava Špačka bude čáslavská základna organizovat letecký výcvik pouze v pracovní dny v čase 09.00 – 23.00 hodin. V rámci letů hotovostního systému budou realizovány 1-2 cvičné lety denně. Přesun techniky a personálu zpět na mateřskou základnu je plánován na pondělí 1. listopadu 2021.

Autor textu: kapitánka Hana Havrdová, tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav – redakčně upraveno


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: https://www.afbcaslav.army.cz/aktuality/caslavske-letiste-ceka-vyluka-leteckeho-provozu; https://www.mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=7004)