AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Čeští piloti Gripenů poprvé tankovali z německého tankeru A400M

Stíhači čáslavské 211. taktické letky dosáhli v minulém týdnu dalšího důležitého milníku, když vůbec poprvé doplňovali palivo z německého tankeru Airbus A400M Atlas. Pro české nadzvukové letectvo jde o další důležitý krok a praktické završení celého certifikačního procesu typu A400M, jenž rozšířil pestrou flotilu tankerů, které mohou čeští stíhači využívat k doplňování paliva ve vzduchu při přeletech na dlouhé vzdálenosti.

Doplňování paliva ve vzduchu (AAR – Air-to-Air Refueling) patří v současnosti už mezi standardní dovednosti pilotů českého nadzvukového letectva, které je však potřeba neustále udržovat. Každý pilot certifikovaný pro operace AAR totiž musí provést minimálně jednou za půl roku tzv. mokré plnění (wet contact) z tankeru, tak aby neztratil příslušné oprávnění a nemusel absolvovat celé školení znovu. Pro plnění výcvikových osnov či přímo operačních potřeb využívají Vzdušné síly AČR širokého portfolia tankovacích letounů, umístěných v Evropě a schopných doplňovat palivo metodou „Probe and Drogue“, čili systémem hadice-koš. Jde především o švédský Tp.84, německé A310MRTT, francouzské a americké KC-135R či italské KC-767, ne vždy je však zaručena dostupnost požadovaného letounu a letectvo musí podobné úkoly plánovat dlouhodobě dopředu.

I z tohoto důvodu je snahou výrobce certifikovat letoun JAS-39 Gripen pro co nejvíce tankovacích platforem. S myšlenkou schválit nový velkokapacitní transportní stroj A400M pro tankování švédských Gripenů však přišla poněkud překvapivě přímo německá Luftwaffe. Důvody tohoto kroku můžeme spatřovat v záměru zapojit Českou republiku společně s Maďarskem do projektu sdílených transportních kapacit jednotky MNAU (Multinational Air Transport Unit) a zároveň i zabezpečení společných aktivit Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které Česká republika i Maďarsko vyčleňují roj letounů JAS-39 Gripen.

Samotný proces certifikace se uskutečnil v září loňského roku na švédské základně Luleå–Kallax, kam přilétl letoun A400M (reg. 54+27), patřící Lufttransportgeschwader 62 (LTG 62) s domovskou základnou ve Wunstorfu. Pro dvoutýdenní zkušební a certifikační kampaň vyčlenil švédský Flygvapnet celkově čtveřici strojů JAS-39C/D, patřících zkušební jednotce TUJAS (Taktisk Utprovning JAS-39) se sídlem na letišti Linköping-Malmen. Během letového ověřování se uskutečnilo celkem sedm zkušebních letů, při kterých piloti Gripenů testovali celý proces tankování s různými konfiguracemi (bez výzbroje a s výzbrojí) a to jak ve dne, tak i v noci. Následně švédský úřad pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk) vydal závazný předpis, popisující celou proceduru doplňování paliva z tankovacích A400M piloty Gripenů, který je po nutném proškolení k dispozici dalším uživatelům švédských strojů z České republiky a Maďarska.

Jako první využila nové možnosti Armáda ČR a premiérové vzdušné tankování českého Gripenu z německého Atlasu se uskutečnilo ve čtvrtek 28. dubna v německém vzdušném prostoru, kam se v dopoledních hodinách vydala spárka JAS-39D ev. č. 9820 s mezinárodním volacím znakem CEF317. Na orbitě západně od Chemnitzu na ni už čekal letoun A400M (reg. 54+15) od 62. TLG, který vzlétl již v ranních hodinách ze své domácí základny ve Wunstorfu u Hannoveru a po celou dobu letu používal volací znak „PRIMER 62“, jenž německé letectvo vyhrazuje pro tankovací mise.

Tankovací Atlas se nejprve vydal do prostoru mezi městy Oldenburg a Osnabrück na severozápadě Německa, kde plnil výcvikové úkoly pro letouny Luftwaffe. Teprve po jejich splnění zamířil jihovýchodním kurzem  na Chemnitz, do známého a velmi často užívaného vyhrazeného prostoru „SAXONY“, určeného především pro vzdušné tankování. Samotné plnění paliva českého Gripenu se uskutečnilo v letové hladině 16.000 feetů (necelých 5.000 m) při rychlosti 300 knotů (cca 560 km/h) a za asistence útočného stroje Tornado IDS, který letěl ve formaci s Atlasem. Čeští piloti si během zhruba 40-ti minutové činnosti vyzkoušeli několik spojení, a to jak z levého, tak i pravého tankovacího kontejneru.

Pro české letectvo jde o důležité pokračování spolupráce s německou Luftwaffe, která dlouhodobě poskytovala pro výcvik českých pilotů své tankery A310MRTT. Po jejich vyřazení jejich úlohy částečně převezmou letouny A330MRTT programu MMF a právě transportní A400M. Uživatele švédských letounů JAS-39 Gripen čeká v letošním roce ještě jedna důležitá událost,  a to dlouhodobě plánovaná certifikace pro možnost tankování z A330MRTT. Tento proces bude mít na starosti opět zkušební jednotka TUJAS a po jeho završení budou moci české Gripeny konečně využívat stroje Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF.

Několik fotografií z vůbec prvního tankování českých pilotů z německého transportního letounu A400M, které se odehrálo ve čtvrtek 28. dubna v německém vzdušném prostoru „SAXONY“, zhruba v oblasti nad bývalou sovětskou leteckou základnou v Altenburgu. Atlas používá k plnění paliva dvojici křídelních tankovacích kontejnerů typu 908E od britské společnosti Cobham.  Samotné tankování ve vzduchu metodou „Probe and Drogue“, čili systémem hadice-koš je pro piloty obecně poměrně náročný proces, který je u letounu JAS-39 umocněn ne úplně šťastným umístěním tankovacího nástavce až v prostoru za kabinou, v místě levého „sacáku“. (foto: 211. taktická letka Čáslav a Luftwaffe)

 

Dvojice záběrů tankovacího koše s hadicí těsně před zachycením sondou na teleskopickém nástavci, pořízených z přední pilotní kabiny. Samotný koš je unášen vlivem aerodynamického proudění doslova jen pár centimetrů od proskleného překrytu a jeho zachycení sondou je především o perfektním odhadu a zkušenostech každého pilota. Z předního kokpitu jde někdy o „Mission Impossible“. (foto: 211. taktická letka Čáslav)

 

Pohled z předního kokpitu dává krásnou perspektivu o umístění teleskopického nástavce u spárky JAS-39D. Zachycení koše se nezřídka nepovede na první pokus a jsou známy i případy, kdy se koš svezl do mezery mezi teleskopickým nástavcem a sacákem. U jednomístné verze JAS-39C je tankování o něco jednodušší. (foto: 211. taktická letka Čáslav)


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: oficiální profil 21. zTL na facebooku, https://www.facebook.com/21-z%C3%A1kladna-taktick%C3%A9ho-letectva-%C4%8C%C3%A1slav-Zvolensk%C3%A1-102436302172417; https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1519608560958775296; https://twitter.com/EDDC_Radar/status/1519591702142623746; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498436&lat=50.028&lon=15.159&zoom=7.0&showTrace=2022-04-28; https://globe.adsbexchange.com/?icao=3e826f&lat=51.780&lon=9.640&zoom=7.0&showTrace=2022-04-28)