AktualityMimořádné událostiTechnika

Část uzemněné flotily L-159 se po úpravách vrací zpět do vzduchu

Koncem března letošního roku musela posádka dvoumístného stroje L-159T1+ z čáslavské základny řešit poměrně vážný případ za letu, když se při běžném výcvikovém letu náhle uvolnil a následně odpadl rozměrný překryt kabiny. Posádka si s nastalou situací velmi dobře poradila a zareagovala přesně dle předepsaných postupů. Okamžitě sklesala do nižší letové hladiny a následně v pořádku přistála na domovské základně v Čáslavi.

O případu tehdy hojně informovala česká média, neboť armáda požádala civilní obyvatelstvo o pomoc při hledání místa dopadu překrytu. Ten nakonec objevila posádka vrtulníku W-3A Sokol na poli mezi obcemi Chuchel a Rostejn u Sečské přehrady, cca 22 km od základny v Čáslavi. Příčinu mimořádné události okamžitě začala zjišťovat vyšetřovací komise velitele vzdušných sil a odboru dohledu nad vojenským letectvím (ODVL) ministerstva obrany a na šetření incidentu zároveň spolupracoval i samotný výrobce Aero Vodochody. Armáda současně s touto mimořádnou událostí uzemnila až do vyřešení příčin všechny dvoumístné stroje L-159T1+ a L-159T2.

I přes značnou deformaci a poškození překrytu po dopadu na zem bylo hned poznat, že nedošlo k iniciaci raketových motorů ROP, jež jsou určeny k nouzovému odhozu překrytu kabiny u dvoumístných strojů, a na kterých se po dopadu stále nacházely neporušené oranžové technologické záslepky obou trysek. Tato skutečnost předběžně vyloučila nechtěný nouzový odhoz překrytu posádkou, tak jako tomu bylo při podobné události dne 9. června 2016 v prostoru Kolína.

Březnová mimořádná událost bohužel ukázala, že i jedna vadná součástka v hodnotě několika korun dokáže uzemnit podstatnou část flotily L-159 na několik měsíců. Na ilustračním záběru letounu ev. č. 6078 je v místě předního pilotního prostoru krásně vidět tryska raketového motoru ROP s oranžovou technologickou záslepkou, směřující dolů. (foto: Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

 

Vyšetřovací komise se tak zaměřila především na hledání příčiny technického rázu. Tu se následně podařilo odhalit v podobě vadného zámku překrytu kabiny, respektive jeho aretačního mechanismu, jenž způsobil samovolné odjištění. Bohužel tato nemilá skutečnost následně vedla k preventivnímu uzemnění části jednomístných strojů L-159A, které prošly u výrobce předepsanými pracemi PP16 a disponovaly stejným mechanismem zámku překrytu kabiny, který jim byl během prací u výrobce měněn.

Ostatně tuto věc nedávno potvrdil i velitel 21. zTL v Čáslavi plk. Jaroslav Míka v rozhovoru pro magazín Letectví + Kosmonautika. „Museli jsme kvůli tomu na čas uzemnit podstatnou část flotily L-159 , a to i včetně některých jednomístných strojů. Ve spolupráci s výrobcem už byla odhalena příčina technického charakteru , došlo na důkladné kontroly všech letounů a menší servisní zásahy a od června je opět postupně vracíme do provozu,“ uvedl plk. Míka.

Tříměsíční uzemnění podstatné části flotily L-159 samozřejmě mělo značný vliv na výcvik pilotů 212. taktické letky a 213. výcvikové letky, neboť v uvedené době létalo pouze několik strojů, které ještě nebyly nasunuty k výrobci k provedení PP16 a disponovaly tak původními zámky přerytu. Zároveň tako událost znemožnila účast na tradičním cvičení Adriatic Strike 2021 ve Slovinsku, kam měla v květnovém termínu odletět trojice strojů L-159. I tak je vlastně malým zázrakem, že čáslavská základna dokázala i za této složité situace udržet výcvik na Alce a dokonce certifikovat display piloty dvojice L-159A, kteří měli své premiérové vystoupení během letošní Aviatické pouti v Pardubicích.

Složitou situaci s dostupností techniky po uzemnění podstatné části flotily L-159 tak doslova zachraňovaly letouny poslední výrobní série, které ještě neprošly opravou PP16 a mohly tak zůstat v provozu. Čáslavské základně se dokonce podařilo v uvedeném období certifikovat i display piloty dvojice L-159A. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

 

Výrobce Aero Vodochody se samozřejmě snaží celou situaci co nejrychleji vyřešit a společně s armádou pracuje na kontrole a případných výměnách zámků překrytu letounů L-159 provozovaných armádou. Situace s dostupností Alek se tak postupně zlepšuje a opravené stroje se postupně vrací zpět do provozu. Čáslavská základna zároveň postupně přebírá další letouny po PP16 a například v úterý 13. července tak byl přebrán další L-159A ev. č. 6060.

Vyřešení problematické situace s dostupností flotily L-159 je nesmírně důležité, neboť piloty  Alek čeká poměrně nabitá druhá polovina roku. Koncem léta by mělo konečně dojít k dlouho očekávanému převzetí americké výškové výstroje, která zcela nahradí doposud používanou a již letitou výstroj francouzské provenience. Piloti L-159 tak dostanou například nové přilby HGU-55/P s možností uchycení NVG, nové dýchací masky, anti-g kalhoty, vesty apod.

V září by se pak L-159 měly zapojit do tradičního cvičení Ample Strike 2021, na kterém se předpokládá použití i přesně naváděné protizemní munice GBU-12/B Paveway II. Trojice Alek od 213. výcvikové letky zároveň vyrazí do španělského Albacete na prestižní kurz TLP (Tactical Leadership Programme), kde budou působit v roli Red Force.

Příslušníky 212. a 213. letky čeká náročný podzim, kdy se zapojí do tradičního cvičení Ample Strike 2021, na kterém má opět dojít k použití přesně naváděné protizemní munice GBU-12/B Paveway II, a trojice Alek zároveň vyrazí do španělského Albacete na prestižní kurz TLP (Tactical Leadership Programme). (foto: 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

(zdroj: článek „Vojáci vyšetřili, proč upadl za letu kryt L-159. Pilot za to nemohl“, autor Oldřich Danda, Právo, https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vojaci-vysetrili-proc-upadl-za-letu-kryt-l-159-pilot-za-to-nemohl-40366326; článek „Čáslavská základna v pandemii obstála – rozhovor s velitelem 21. zTL plk. Jaroslavem Míkou“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 7/2021; archiv redakce czechairforce.com)