AktualityCvičeníPilotiVelitelé

Čáslavští stíhači vyráží na prestižní cvičení TLP ve Španělsku

Španělská letecká základna v Albacete bude už příští týden hostit první letošní výcvikový kurz Tactical Leadership Programme, který patří mezi nejprestižnější evropské výcvikové aktivity, zaměřené na plánování a realizaci komplexních leteckých operací. České letectvo se v posledních letech zapojovalo do cvičení TLP pouze formou oponentů Red Air, tentokrát se však stane plnohodnotným účastníkem kurzu za „modré“, což po několikaleté přestávce povede k certifikaci nových velitelů leteckých operací, tzv. Mission Commanderů.

Letošní první letový kurz neboli Flying Course (FC) 2024-1 začne v pondělí 22. ledna a skončí v pátek 9. února. Do třítýdenního cvičení ve španělském vzdušném prostoru se zapojí celkově na 650 osob, přičemž samotných absolventů bude 39, a z tohoto počtu je 28 pilotů, pět zpravodajských důstojníků a šest řídících letového provozu. Za českou stranu, která toto cvičení označuje jako TLP BLUE 2024, se cvičení zúčastní tři letouny JAS-39C Gripen a zhruba 30 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu z 21.zTL Čáslav.

Úvodní týden je tradičně věnován akademické činnosti a teoretickému školení, jehož hlavním cílem je ve výsledku společný výcvik v plánování, řízení a provádění složitých operací typu COMAO s důrazem na procvičení a sladění taktiky, technik a procedur použití jednotek pozemních a vzdušných sil, prvků velení a řízení, včetně integrace nasazení všech těchto prvků. K tomu je v Albacete využíván i speciální simulátor MACE (Modern Air Combat Environment), který umožňuje letovým posádkám nejen výcvik ve virtuálním prostředí, ale také interakci s letadly v reálných misích prostřednictvím komunikačních protokolů.

Samotné létání začne v pondělí 29. ledna a letové mise budou probíhat od pondělí do pátku v odpoledních hodinách v předem vyhrazených prostorech. Za hlavní síly Blue Air se kromě České republiky s Gripeny do kurzu zapojí Itálie s letouny F-2000, Španělsko s EF-18M Hornet plus EF2000, Francie s Rafale, Řecko s F-16C a nakonec Švýcarsko s F/A-18C, pro které jde o vůbec premiérovou účast. Nepřátelská strana Red Air bude mít k dispozici 10 letadel a roli oponentů obstará Francie s letouny Rafale, Itálie a Španělsko s Tajfuny, Švýcarsko s F/A-18C a Řecko s F-16C.

Na podporu letového kurzu TLP budou během jednotlivých misí přítomny letouny včasné výstrahy Awacs z NATO a Francie spolu s prostředky velení a řízení španělského letectva. Za zmínku stojí i účast bezpilotního letounu MQ-9 Predator B domácích vzdušných sil, nebo dvou italských instruktorů, kteří se specializují na mise Combat SAR. Jako simulace hrozeb PVO je plánována účast skutečných systémů španělského letectva a námořnictva se systémy NASAMS, Aspide a Mistral. Počítá se také s účastí dalších systémů pro simulaci hrozeb od americké společnosti Polygon, které budou nasazeny v operačních prostorech.

Co se týče účasti další techniky, očekává se zapojení dvou italských vrtulníků Leonardo HH101 a jednoho NH90 z 803. letky španělského letectva na podporu sil Blue Air, zatímco dva vrtulníky Sikorsky MH-60R amerického námořnictva budou nasazeny v rámci „červených“. Z transportních letounů bude do kurzu zapojen španělský C-295M s italským C-27J Spartan a italské letectvo ještě poskytne pro vzdušné operace důležitý tanker Boeing KC-767.

Návrat českých stíhačů do kurzu TLP a certifikace nových velitelů leteckých operací je dalším krokem k postupnému navyšování operačních schopností taktického letectva AČR a tento trend by měl pokračovat i nadále. Vzdušné síly AČR totiž mají v poslední době velký zájem o špičkový alianční výcvik, který TLP poskytuje svým účastníkům. Česká republika proto vyjádřila svůj záměr být přímo součástí tohoto programu, a tak se připojit k desítce národů (Německo, Belgie, Dánsko, Španělsko, Francie, Řecko, Holandsko, Itálie, Velká Británie a USA), které v současnosti tvoří tuto organizaci. Ke cvičení TLP 2024-1 se ještě vrátíme samostatným článkem.

Za AČR se prvního letošního kurzu TLP 2024-1 na straně „modrých“ zúčastní tři letouny JAS-39C Gripen od 211. taktické letky a zhruba 30 příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu čáslavské základny. Pro české letectvo jde v případě hlavních sil „Blue Air“ o návrat po několika letech, kdy jedni z posledních českých „Mission Commanderů“ byli certifikováni ještě během kurzů v belgickém Florennes. Další premiéru na letošním TLP bude mít ještě švýcarské letectvo, naopak původně oznámené Rumunsko svou účast pravděpodobně zrušilo. (foto: Moshi Anahory, https://www.flickr.com/)


 

 

(úvodní foto: Moshi Anahoryhttps://www.flickr.com/)

(zdroje: článek „El nuevo curso del TLP traerá a la ciudad a 650 militares“, autor Josechu Guillamón, https://www.latribunadealbacete.es/noticia/zb39ddb3a-9637-9729-fe541f675467de76/202401/el-nuevo-curso-del-tlp-traera-a-la-ciudad-a-650-militares; článek „La Fuerza Aérea checa desplegará sus aviones de combate Gripen en España en el curso de élite TLP“, autor Julio Maíz, https://www.defensa.com/otan-y-europa/fuerza-aerea-checa-desplegara-aviones-combate-gripen-espana-tlp)

(aktualizace: 20. 1. 2024)