AktualityCvičení

Čáslavské Alky se zapojily do cvičení Adamant Warrior 2020

Ve dnech 25. až 29. května 2020 se ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá uskutečnil výcvik úkolového uskupení 71. mechanizovaného praporu „Sibiřského“ pod názvem operace ADAMANT WARRIOR 2020 (neústupný válečník), kterého se zúčastnilo bezmála 800 vojáků a téměř 70 kusů pásové i kolové techniky. Cvičení se plánovalo bezmála rok a původně mělo být dvoutýdenní i s mezinárodní účastí, to ovšem zhatila současná pandemie koronaviru. Byla tak zrušena účast rumunské jednotky, která je součástí úkolového uskupení a jež nakonec cvičila souběžně s akcí Adamant Warrior, ovšem na území Rumunska.

Znak cvičení Adamant Warrior 2020

Úkolové uskupení na bázi přáslavického 71. mpr je v letech 2019 – 2021 vyčleněno pro alianční síly rychlé reakce NRF (NATO Responce Force) a v roce 2020 pro síly velmi rychlé reakce NATO – VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), které musí být schopny během pouhých pěti dnů zareagovat na hrozby pro členské země NATO. Samotné úkolové uskupení tvoří manévrové jednotky 71. mechanizovaného praporu, posílené o jednotky bojové podpory a zabezpečení. Mezi ně patří například 13. dělostřelecký pluk, který vyčleňuje četu dělostřeleckého průzkumu s lehkým průzkumným a pozorovacím systémem LOS, předsunutí letečtí návodčí JTAC a vzdušná podpora z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

Cílem výcviku bylo udržení dosažených schopností mechanizovaných rot a ostatních podpůrných jednotek armády, prováděla se kontrola sladěnosti manévrových jednotek úkolového uskupení, na kterou posléze navázala rotní taktická cvičení s bojovými střelbami s podporou 120 mm minometů a letectva. Za Vzdušné síly AČR se do cvičení ADAMANT WARRIOR 2020 zapojily podzvukové stroje L-159A od čáslavské 212. taktické letky, které poskytovaly přímou leteckou podporu pozemním silám CAS (Close Air Support). Zároveň v tomto případě došlo k jednomu z historicky prvních spojení pomocí VKV sítě, když se takzvaný Ground Commander, tedy velitel pozemních jednotek 71. mechanizovaného praporu, spojil s pilotkou bitevníku L-159A, která se tak stala nadneseně vzdušným okem celé jednotky. Vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou vyčlenila vrtulník Mi-171Š ev. č. 9915 od 222. vrtulníkové letky pro podporu zasazení průzkumných skupin hranického mechanizovaného praporu do týlu nepřítele. Ke vzdušné podpoře pozemních jednotek se rovněž připojil i bitevní vrtulník Mi-24V ev. č. 7360 od 221. vrtulníkové letky, vyzbrojený dvojicí kanónových pouzder UPK-23-250 s dvouhlavňovým kanónem GŠ-23 ráže 23mm.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem)

(zdroj: Informační servis MO ČR, kalendář akcí, NEPŘETRŽITÝ VOJENSKÝ VÝCVIK – OPERACE ADAMANT WARRIOR 2020, http://www.mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6773; oficiální facebookový profil AČR a 21. zTL; článek „Cvičení Adamant Warrior: Bezmála 800 vojáků i s technikou v akci“, autoři kapitán Radek Hampl a Michal Voska, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cviceni-adamant-warrior:-bezmala-800-vojaku-a-70-kusu-techniky-v-akci-221626/; článek „Cvičení NATO v Libavé je kvůli epidemii kratší a bez zahraničních vojáků“, https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3106631-cviceni-nato-v-libave-je-kvuli-epidemii-kratsi-a-bez-zahranicnich-vojaku)