AktualityAkviziceModernizace

Armáda připravuje pořízení navigačního systému TACAN

Podle nejnovější Koncepce výstavby Armády České republiky 2030 armáda plánuje zavést standardní navigační prostředek NATO v podobě systému TACAN na letecké základny v Čáslavi a Náměšti nad Oslavou. Technologie navigačního systému TACAN sice již nepatří mezi nejnovější a je postupně nahrazována satelitním systémem GNSS, na druhou stranu jde stále o nejrozšířenější taktický navigační systém v aliančních státech, který na území ČR dlouhodobě chyběl.

Ministerstvo obrany, respektive Oddělení průzkumu trhu a analýz Sekce průmyslové spolupráce MO ČR v současné době připravuje zahájení průzkumu trhu k projektu „Taktický navigační systém TACAN“. Cílem tohoto průzkumu je zjistit, kteří výrobci a dodavatelé jsou schopni AČR dodat komplexní a moderní řešení taktického navigačního systému TACAN, který bude možno instalovat v prostorách leteckých základen AČR, a to ve variantách pozemních stacionárních a mobilních stanic. Pozemní stanice s anténami budou instalovány na budovy nebo stožáry, mobilní stanice budou umístěny na přívěsu uzpůsobeném na veřejné komunikace, s možností tažného připojení na těžká a středně těžká nákladní vozidla používaná v AČR a  také s možností leteckého transportu, například letounem C-130 Hercules.

Zavedení systému TACAN se předpokládá v AČR nejpozději do roku 2025.

Nakládka mobilní verze TACANu v podobě zařízení TRN-48 do transportního letounu C-130H Hercules od 153rd Airlift Wingu letecké gardy státu Wyoming. (foto: Master Sgt. Charles Delano)


 

 

(úvodní ilustrační foto: U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Roy Lynch)

(zdroj: Průzkum trhu k projektu „Taktický navigační systém (TACAN)“, http://vyzbrojovani.army.cz/aktuality/pruzkum-trhu-k-projektu-takticky-navigacni-system-tacan; Koncepce výstavby Armády České republiky 2030, http://www.mocr.army.cz/images/id_40001_50000/46088/koncepce__2030.pdf)