AktualityCvičeníOstré střelby

„Alkaři“ házeli v Boleticích ostré pumy GBU-12 Paveway II

V minulém týdnu proběhly ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice v jižních Čechách za součinnosti s předsunutými leteckými návodčími další střelby z letounů L-159A ALCA, tentokrát však poněkud netradičně s použitím ostré řízené munice.

Samotné ostré střelby a působení s výzbrojí nad výcvikovými prostory v Boleticích či Libavé jsou standardní součástí výcvikových osnov taktického letectva a 212. letka se těchto činností ve spolupráci s „Faky“ účastní pravidelně ve zhruba měsíčních intervalech.

Piloti podzvukových L-159 při působení na leteckých střelnicích Ondřejov v Boleticích, nebo Milovany na Libavé, využívají základní portfolio zbraní, integrovaných na Alku. Jde v prvé řadě o 20mm dvouhlavňový kanón ZPL-20 Plamen, který se většinou navěšuje na centrální podtrupový pylon č. 4. Poměrně sporadicky se však létá i v konfiguraci se dvěma Plameny na vnitřních křídelních závěsnících č. 3 a 5.

Další velmi často používanou výzbrojí jsou tzv. „prkna“, neboli cvičné zbraňové kontejnery SUU-5003/A pro nácvik bombardování a střelby neřízenými střelami. „Prkna“ umožňují instalovat šest malých balistických simulačních projektilů BDU-33 či Mk.106 pro nácvik bombardování, tak i 4 ks neřízených střel CRV-7 ráže 70 mm. Právě CéeRVéčka se jinak standardně nabíjejí do kulatých raketnic LAU-5002 pro 6 neřízených střel systému CRV-7.

Pandur ev. č. 6070 v méně často vídané konfiguraci s dvojicí Plamenů, zavěšených na vnitřních křídelních pylonech. Alca může teoreticky nést celkově až trojici zbraňových kontejnerů Plamen s 20 mm dvouhlavňovým kanónem ZPL-20. (2x foto: 212. taktická letka, www.afbcaslav.army.cz)

 

Nedílnou součástí základního spektra výzbroje Alky je pochopitelně i pumová výzbroj. 212. taktická letka si od roku 2009 postupně několikrát vyzkoušela použití řízené protizemní výzbroje v podobě laserově naváděných pum GBU-12/B Paveway II. Většinou se jednalo o odhozy v rámci příprav na rozsáhlejší výcvikové aktivity typu Flying Rhino, Ramstein Rover či Ample Strike. Vždy však šlo výhradně o cvičnou munici, kdy samotnou GBU-12 tvořila inertní puma Mk.82 Mod 1 INERT bez bojové náplně. Tyto cvičné verze „mark osmdesátdvojek“ lze velmi jednoduše poznat podle výrazné modré barvy celého těla pumy.

To že AČR používala výhradně cvičnou munici však nebylo dáno nějakým záměrem, ale spíše reálnou situací, kdy v muničních skladech prostě nic jiného nebylo. V posledních letech se však ministerstvo obrany pochlapilo a zrealizovalo několik akvizičních procesů, při kterých byla konečně získána v dostatečném počtu i ostrá pumová výzbroj Mk.82 včetně souprav GBU. Piloti taktického letectva a letečtí návodčí tak mohli už v loňském roce konečně přistoupit i k použití reálné pumové výzbroje, která posouvá výcvikové aktivity Vzdušných sil AČR na úplně jiný level.

A právě tento zatím stále poměrně ojedinělý druh výcviku s ostrou municí se odehrál v minulém týdnu ve VVP Boletice, kam se podvakrát vydala v podvečerních hodinách dvojice strojů L-159A ev. č. 6065 a 6070 od 212. taktické letky z Čáslavi. Zatímco známý „Pandur“ disponoval klasikou v podobě dvojice raketových bloků LAU-5002 a kontejneru Plamen, druhý stroj měl velmi zajímavou a netradiční konfiguraci, tvořenou dvojicí GBU-12/B Paveway II s ostrou pumou Mk.82 a cvičnými protiletadlovými střelami AIM-9M Sidewinder. Ostrou pumu s bojovou náplní tritonalu je možné jednoduše poznat podle olivového zbarvení se žlutým proužkem, značícím „live“ munici. Na GBU-12 však tento žlutý proužek není vidět, neboť je ukryt pod naváděcí sekcí jednotky MAU-169 v přední části pumy.

Dvojice Alek působila na střelnici ve spolupráci s leteckými návodčími a jejich piloti prováděli klasické taktické létání včetně únikových manévrů spojených s odpalem klamných cílů FLARE. Tento druh výcviku by měl následně vyvrcholit během zářijového cvičení Ample Strike 2021 a české taktické letectvo v něm bude doufejme pokračovat i nadále.

Plně vyzbrojená Alka s dvojicí baků na 350 litrů paliva, dvojicí ostrých pum GBU-12 Paveway II a cvičnými PLŘS typu AIM-9M Sidewinder. „Alkaři“ se bohužel stále musejí spoléhat na ozáření cíle od Faků, nebo případně Gripenů s kontejnerem Litening 4i. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

 

Při působení L-159 nad leteckou střelnicí Ondřejov ve VVP Boletice byly procvičovány i únikové manévry v nízké výšce, spojené s odpaly klamných cílů FLARE. (foto: 212. taktická letka, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav, http://www.afbcaslav.army.cz/)

(zdroj: oficiální facebookový profil 212. taktické letky, https://www.facebook.com/212-taktick%C3%A1-letka-gener%C3%A1la-Pe%C5%99iny-467822989923051; archív redakce czechairforce.com)