AktualityAkviziceModernizace

Armáda získá od španělského výrobce dva nové transportní stroje CASA C-295W

Ministerstvo obrany s největší pravděpodobností pořídí dva nové transportní letouny CASA C-295W, které posílí současnou flotilu čtyř strojů C-295M u kbelské 242. transportní a speciální letky. Ministerstvo tak zřejmě využije nabídku španělského výrobce z února letošního roku, ve které nabízel Armádě ČR dva již téměř dokončené stroje za výrazně výhodnějších podmínek, jak jsme Vás již informovali v aktualitě ZDE. Obchod má zanedlouho schválit vláda.

Pořízení dalších dvou transportních letounů CASA figuruje v plánech na modernizaci Vzdušných sil AČR již delší dobu, a to  především z důvodu obrovské vytíženosti dosavadní čtveřice provozovaných letounů C-295M. Původně se však s realizací této akvizice počítalo až po roce 2022. Ministerstvo obrany plánuje zakázku za celkových 2,7 miliardy korun zadat napřímo španělskému výrobci CASA z konsorcia Airbus a v této souvislosti argumentuje především nabídnutou půlmiliardovou slevou.

„Je tam výrazná cenová úspora, před definitivním potvrzením kontraktu však bude mít armáda ještě posudky na kupní i servisní smlouvu. Bude se jednat o znalecký posudek, nebude se jednat pouze o expertní posouzení,“ řekl náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha.

Dvojice nových letadel CASA C-295W bude dosavadním strojům C-295M velice podobná, novinkou jsou především tzv. winglety na koncích křídel, které napomáhají ke snížení spotřeby paliva kolem 4% a zvýšení doletu. Výrobce také slibuje vyšší nosnost a zlepšení výkonů stroje, a to hlavně při vzletu z krátkých a vysoko položených RWY. Oba stroje mají začít létat na kbelské základně nejdříve 18 měsíců po podepsání kupní smlouvy, nejpozději však do konce roku 2021.

Armáda počítá s tím, že po zařazení dvou nových strojů C-295W naopak vyřadí oba letouny Jak-40 ev. č. 0260 a 1257, které nyní slouží u 241. dopravní letky a kterým na přelomu let 2020-21 končí technická životnost.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Armáda pořídí dvě nové transportní casy. Bez soutěže a s půlmiliardovou slevou“, web ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2814641-armada-poridi-dve-nove-transportni-casy-bez-souteze-a-s-pulmiliardovou-slevou)