AktualityAkviziceModernizaceTechnika

VOP CZ finalizuje dodávku nových cisteren pro české letectvo

Vojenský opravárenský podnik v současné době dokončuje poslední kusy nových automobilních cisteren typu CAPL-16M1 a CNS, určených pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkově letectvo obdrží téměř tři desítky moderních cisteren, které významně posílí logistiku leteckých základen a umožní vyřadit starší a již morálně zastaralé cisternové automobily. Nová vozidla na platformě Tatra T815-7 zároveň dokážou natankovat různé typy letadel – od stíhaček až po transportní letouny či vrtulníky, a v provedení s podvozkem 8×8 mohou působit i z nezpevněných ploch záložních letišť.

Zakázka, která se v podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína realizovala v letech 2021-2024, zahrnuje celkem 22 cisteren typu CAPL-16M1 a 5 návěsových cisteren typu CNS. Armáda začala s obměnou automobilních cisteren již v roce 2020, kdy ministerstvo obrany uzavřelo kontrakt se státním podnikem VOP CZ v hodnotě 252 milionů Kč (včetně DPH) na dodávku prvních devíti letištních cisteren modelové řady Tatra FORCE s nepancéřovanou kabinou. Konkrétně šlo o 7 kusů cisternových automobilů CAPL-16M1 s nádrží o objemu minimálně 16 000 litrů na podvozku TATRA 815-7 7T3R41 8×8.1R a 2 kusy cisternových návěsových souprav CNS s tahačem na podvozku automobilu TATRA 815-7 7T3N31 6×6.1R a s nádrží o objemu minimálně 34 000 litrů paliva.

Součástí smlouvy z roku 2020 byla i opce na dodávku dalších 18 cisteren, kterou se armáda rozhodla v roce 2021 beze zbytku využít. V rámci nového kontraktu získají Vzdušné síly AČR dalších 15 kusů cisternových automobilů CAPL-16M1 a 3ks  cisternových návěsových souprav CNS. I tato nová cisternová vozidla armádě dodává státní podnik VOP CZ, který je celkovým integrátorem a zajišťuje rovněž servis vozidel. Samotné cisternové nástavby pak vyrábí společnost KOBIT z Jičína.

Nové cisterny již slouží na všech leteckých základnách Vzdušných sil AČR, tedy na 21. zTL v Čáslavi, 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou a na 24. zDL v Praze Kbelích. Palivem dokážou naplnit všechny druhy letecké techniky členských států NATO – od českých stíhaček JAS-39 Gripen, přes americké F-35, až po různé typy transportních letounů či vrtulníků. Vozidla slouží primárně jako plnič pohonných hmot  a to jak  tlakovou metodou přes standardizovanou spojku NATO o rozměru 3 palce, tak i klasickou pistolovou metodou pro gravitační plnění. Systém nových cisteren zároveň dokáže plnit jeden letoun s průtokem až 800 litrů za minutu, přičemž návěsový typ CNS může být využit i pro krátkodobé úložiště leteckého paliva. Díky terénnímu osmikolovému podvozku si CAPL-16M1 navíc poradí i s nezpevněnou plochou záložních operačních letišť, což bude v následujících letech hrát zásadní roli v rámci logistiky Vzdušných sil AČR.

Úplně poslední cisterna z montážní haly šenovského podniku zamíří na 24. základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích, čímž bude celý kontrakt na 27 nových vozidel zdárně završen.

Téměř tři desítky nových automobilních cisteren značně posílí logistiku našich leteckých základen. Díky terénnímu osmikolovému podvozku bude možné nové cisternové vozy CAPL-16M1 použít rovněž k plnění paliva na polních FARPech či nezpevněných záložních letištích. Na cisternových osmikolkách se rovněž testovalo multispektrální maskování. (foto: KOBIT, spol. s r.o., https://www.kobit.cz/)


 

 

(fotografie: KOBIT, spol. s r.o., https://www.kobit.cz/)

(zdroj: článek „VOP CZ dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva“, autor Rostislav Rožnovský, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vop-cz-dokoncuje-dodavku-cisteren-pro-armadu–kazda-pojme-pres-16-tisic-litru-paliva-250658/)