AktualityModernizace

V opravárenském středisku PZL Warszawa byla dokončena revize v pořadí třetího letounu Casa C-295M „0454“

Ve čtvrtek 28. února se po osmi měsících vrátil na domácí 24. základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích transportní letoun Casa C-295M ev. č. 0454, který procházel tzv. velkou revizí po osmi letech provozu v opravárenském středisku PZL Warszawa-Okecie. Toto středisko je jediné v Evropě, které je mimo mateřskou firmu ve španělské Seville certifikováno k provádění tohoto vyššího stupně údržby. Casa ev. č. 0454 je už v pořadí třetím strojem tohoto typu, který prošel tímto stupněm údržby v Polsku. Jako první absolvoval revizi v Polsku letoun ev. č. 0452 v období od března do listopadu 2017, bezprostředně po něm následoval stroj ev. č. 0453, který se vrátil v červnu 2018.

Casa ev. č. 0454 byla nasunuta do střediska PZL v červenci 2018 a během více než půl roku na ní pracovníci centra vykonali všechny předepsané práce, které si žádá tato „osmiletá“ revize. Jen ve zkratce, nejprve jsou svěšeny oba motory Pratt & Whitney Canada PW127G, které totiž musí po náletu 3000 hodin absolvovat prohlídku horkých částí turbíny, která se víceméně překrývá s „osmiletou“ prohlídkou. Tato inspekce motorů probíhá ve Francii u pobočky kanadské firmy Vector Aerospace. Na samotném letounu mezitím dochází k demontáži celé řady dílů a kontrole uchycení pevných a pohyblivých ocasních ploch či mechanizace křídla. Odstrojen je rovněž interiér, včetně pilotního prostoru, z něhož jsou vyjmuty bloky avioniky, která je pak testována s pomocí speciální měřící techniky. Kontrolou a měřením prochází i veškerá elektrická kabeláž, opravovány jsou v případě potřeby veškeré poškozené díly a je odstraněn starý nátěr. Celý soupis všech úkonů během osmileté revize tak zahrnuje několik stovek položek.

Po dokončení revize byl letoun přesunut do lakovny společnosti LOTAMS, která se nachází ve stejném komplexu ne letišti Warszawa-Okecie. Zde získala Casa novou kamufláž v podobě pololesklých a poněkud výraznějších odstínů barev, které by měly vykazovat větší odolnost než předchozí čistě matný nátěr.

Po návratu zpět do ČR se letoun ihned zapojil do plnění transportních úkolů ve prospěch Armády ČR a například jej bylo možné spatřit na severoněmecké základně Schleswig-Jagel, kam převážel materiál a pozemní personál čáslavské 211. taktické letky, která se zde účastnila se svými Gripeny aliančního cvičení MAG TACDAYS. V opravárenském středisku PZL Warszawa-Okecie je nyní ještě poslední stroj Casa C-295M ev. č. 0455, u něhož by měla být stejná revize po osmi letech provozu dokončena v listopadu letošního roku, čímž bude kompletně dokončen celý proces tohoto vyššího stupně údržby na celé flotile českých letounů Casa C-295M.

Zpracováno na základě článku „C-295M nejen v nových barvách“ od autora Tomáše Souška, publikovaného v ročence Vzdušných sil AČR 2018. Many thanks to Hauke Berkholtz from Hillwood Aviation’s for the photos!

Casa 0454 roluje na práh RWY 23 v Schleswigu a chystá se k odletu zpět do ČR. Za povšimnutí stojí nainstalovaná a odkrytá čidla protiraketového systému MAWS (Missile Approach Warning System) typu AN/AAR-60 MILDS a snímače LWS (Laser Warning System) ATLAS-2Q na podvozkových gondolách, které jsou součástí systému pasivní ochrany DAS. (2x foto: Hauke Berkholtz, Hillwood Aviation, https://hillwood-aviation.com)


 

 

(úvodní foto: Hauke Berkholtz, Hillwood Aviation, https://hillwood-aviation.com)

(zdroj: vlastní archiv; registr smluv, https://smlouvy.gov.cz/; EADS PZL https://airbusdefenceandspace.com)