AktualityAkvizicePilotiTechnika

V Náměšti nad Oslavou zahájil činnost mobilní školící tým z USA

Ve čtvrtek 30. listopadu byl u 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti oficiálně zahájen výcvik létajícího a pozemního personálu na vrtulnících systému H-1 pod vedením amerického mobilního školícího týmu. Piloti a technici absolvují jak teoretické školení s využitím Full Mission simulátoru, tak samozřejmě i praktický výcvik přímo ve vzduchu na obou typech AH-1Z Viper a UH-1Y Venom.

Aktuální přezbrojovací proces na novou vrtulníkovou platformu u 221. vrtulníkové letky je v současnosti jedním z nejdůležitějších projektů Vzdušných sil AČR. Mezivládní dohodu na nákup osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bitevních AH-1Z Viper podepsali už 12. prosince 2019 tehdejší ministři obrany ČR a USA Lubomír Metnar a Mark Esper. V dubnu 2022 následně ministryně obrany Jana Černochová při návštěvě Washingtonu dojednala dodání dalších osmi starších strojů (dvou Venomů a šesti Viperů), které ČR získá od USA jako dar za účinnou pomoc Ukrajině formou dodávek vyřazovaných vrtulníků Mi-24.

Vůbec první dvojici bitevních vrtulníků AH-1Z Viper ev. č. 0486 a 0487 dopravil ve středu 26. července 2023 z USA přímo na 22. základnu vrtulníkového letectva velkokapacitní nákladní letoun C-17A Globemaster III. Druhá dodávka následovala ve čtvrtek 17. srpna 2023, když v brzkých ranních hodinách letoun C-17A přivezl do Náměšti další dvojici vrtulníků. Konkrétně se jednalo o vůbec první Venom ev. č.  0490 a celkově již třetí Viper ev. č. 0488. V pondělí 2. října pak následovala v pořadí třetí dodávka, kterou tvořil poslední bitevní Viper ev. č. 0489 a druhý Venom ev. č. 0491.

S prvními dodanými vrtulníky dorazila do ČR i početná skupina amerických specialistů výrobce Bell Textron, kteří s českými kolegy následně vrtulníky zkompletovali, odzkoušeli a celý proces završili provedením takzvaného kontrolního záletu. Součástí celého složitého administračního procesu zavedení systému H-1 do výzbroje AČR bylo rovněž získání typové certifikace a vydání osvědčení o letové způsobilosti, nebo naplánování vojskových zkoušek. Dodávky dalších vrtulníků budou po Vánocích pokračovat a jejich ukončení se předpokládá na konci prvního čtvrtletí roku 2024. Dosažení počátečních operačních schopností IOC je plánováno hned v dalším roce, zatímco plných schopností FOC má 221. letka dosáhnout v roce 2026. V letech 2026-27 se navíc očekává dodávka osmi použitých strojů, které musí projít generální opravou a modernizací na nejnovější standard.

AČR doposud převzala šestici vrtulníků, které tvoří čtyři bitevní vrtulníky AH-1Z Viper trupovek 0486, 0487, 0488 a 0489 plus dva víceúčelové UH-1Y Venom trupových čísel 0490 a 0491. V nejbližší době by měla do Náměšti dorazit dodávka dalších dvou Venomů, z nichž stroj číslo 0492 byl již začátkem listopadu zalétán v texaském Amarillo a nyní se čeká na volné transportní kapacity. Ačkoliv autor stále není úplně ztotožněn s výběrem tohoto „ultimátního komba“, pravdou je, že oba typy jsou na podmínky AČR velmi nadstandardně vybavené a disponují špičkovým avionickým vybavením, výkonnými optoelektronickými senzory a nejmodernějšími prostředky vlastní ochrany, což by jim mělo při správné taktice použití dát určité šance na přežití i v konfliktu vysoké intenzity, který vidíme na Ukrajině. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

 

Původní optimistický plán počítal s tím, že mobilní školící tým MTT (Mobile Training Team) přiletí z USA už koncem srpna a od 1. září 2023 začne cvičit letecký personál 22. základny vrtulníkového letectva. Úvodní skupina českých pilotů a palubních techniků se na nové vrtulníky sice přeškolovala v USA na základně americké námořní pěchoty Camp Pendleton v Kalifornii, „refresh“ této skupiny a další přeškolovací kurzy však už budou pokračovat přímo v ČR pod vedením tohoto amerického výcvikového týmu a to po dobu dvou let, než si piloti a technici zcela osvojí systém provozu a údržby H-1. Zdržení v zahájení činnosti školícího týmu bylo zřejmě způsobeno záměrem spustit intenzivní výcvik až po plném zprovoznění Full Mission simulátoru a dodávce prvních šesti vrtulníků, tak aby pro výcvik českých posádek byl dostatek použitelných strojů a činnost MTT nemusela být nijak omezována či přerušována.

Fungování amerického školícího týmu na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti proto začalo až ve čtvrtek 30. listopadu, kdy zde byl oficiálně zahájen výcvik leteckého a technického personálu na vrtulnících systému H-1. Během úvodního brífinku, jenž zahájil velitel 22. zVrL generál Straka, byl klíčový personál H-1, zástupci LOM PRAHA s.p. a GŠ AČR seznámeni vedoucím implementačního týmu pplk. T.M. s hlavními úkoly, aktuálním stavem implementace nové letecké techniky a s nastavením podmínek pro výcvik. Vedoucí amerického mobilního školícího týmu Michael Johnson zase přiblížil harmonogram samotného výcviku v následujících měsících a samotné složení svého týmu, který bude primárně tvořen šesti piloty a osmi instruktory pozemní údržby.

Po oficiálním začátku fungování mobilního týmu MTT se v následujících dnech naplno rozeběhl praktický výcvik přímo ve vzduchu na obou typech AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. V rámci prvních cvičných letů si české posádky vyzkoušely pro české vrtulníkové letectvo i velmi neobvyklé tankování paliva pod spuštěným rotorem, neboli Hot Refueling. Vrtulníky H-1 jsou první platformou v historii vrtulníkového letectva AČR, u nichž je tato schopnost oficiálně povolena a zavedena do běžného létání. Tato možnost přispívá v bojových operacích k navýšení operačního tempa, v mírových podmínkách pak snižuje počet cyklů spouštění/vypnutí motorů při běžném létání, což má příznivý vliv na frekvenci údržby. Každopádně zahájení výcviku a létání na nových strojích v Náměšti je určitě skvělou zprávou pro celé vrtulníkové letectvo AČR, které tak v následujících letech projde zásadní obměnou a navýšením svých operačních schopností.

Ačkoliv byl Hot Refueling u vrtulníkové techniky AČR v minulosti občas používán během zahraničního nasazení v misích, oficiálně je tato metoda povolena poprvé až u amerických vrtulníků H-1, u nichž jde navíc o plnění tlakovou metodou, která je z logiky věci mnohem rychlejší. Každopádně tato možnost rozšíří operační možnosti českého vrtulníkového letectva, které se pomalu začíná rozlétávat na Viperech a Venomech pod dohledem zkušených amerických instruktorů mobilního školícího týmu. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)


 

 

(úvodní foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

(zdroj: oficiální FB profil 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)