AktualityModernizaceTechnika

V letošním roce budou dokončeny předepsané „dvanáctileté“ práce na obou vládních Airbusech

Vzdušné síly Armády ČR používají pro přepravu nejvyšších vládních a ústavních činitelů České republiky od roku 2007 dva vládní speciály typu Airbus A319CJ ev. č. 2801 a 3085. Oba stroje jsou zařazené do výzbroje 241. dopravní letky na 24. základně dopravního letectva v Praze Kbelích a v českém vojenském letectvu spolehlivě slouží již dvanáct let. Po této době výrobce nařizuje provedení periodických prací 12YEAR Check, neboli tzv. D-Check, které jsou svým rozsahem v podstatě generální opravou. Podle počtu odlétaných hodin se mimo jiné provádějí základní typy kontrol jako A-Check, které si realizuje AČR sama, či C-Check, které pro armádu zajišťuje společnost CSA Technics v Praze Ruzyni. Naproti tomu D-Check neboli tzv. dvanáctiletá prohlídka (12YEAR Check) probíhá v německém Hamburku v hangárech společnosti Lufthansa Technik AG a uskutečňuje se na základě smlouvy o všeobecné podpoře uzavřené se společnosti Glomex MS.

Jako první byl do Hamburku přelétnut na sklonku ledna 2019 letoun A319-115X ev. č. 2801, pojmenovaný na počest generála Karla Janouška. Tento stroj byl vyroben v luxusnějším provedení, je vybaven dvěma salónky a nejčastěji s ním létají členové vlády či prezident. Airbus ev. č. 2801 může pojmout pouze 44 cestujících, ovšem díky přídavným palivovým nádržím v podpalubí má naopak velmi dlouhý dolet. V roce 2014 například tento letoun vykazoval nálet přes 4000 hodin. Po dokončení periodických prací byl na jaře přelétnut z Hamburku zpět do Kbel. Druhý stroj A319-115X ev. č. 3085, pojmenovaný na počest generála Josefa Ocelky, putoval na hloubkovou kontrolu do Hamburku v srpnu letošního roku. Tento „mladší“ Airbus je vybaven pouze předním salónem a kvůli menším nádržím má i kratší dolet. Na druhou stranu ale přepraví až 96 cestujících a tak se nejčastěji používá k přepravě podnikatelských delegací nebo vojáků do zahraničních misí. V roce 2014 měl nalétáno už přes 6200 hodin. Dvanáctiletá prohlídka tohoto letounu by měla být u společnosti Lufthansa Technik AG ukončena do 15. října 2019.

Během dvanáctileté prohlídky – tzv. 12YEAR Checku jsou letouny nejprve kompletně odstrojeny a jsou jim svěšeny oba motory, což zabere cca dva týdny. Následně se provádí skoro tisíc „tasků“ čili předepsaných úkonů, což jsou kontroly konkrétní funkcionality nebo technologického celku, jež zahrnuje buď několik jednoduchých součástek nebo, v případě motoru či podvozku, několik tisíc součástek. Celkově se tedy dá říct, že 12YEAR D-Check zahrnuje kontrolu několika set tisíc součástek, která zabere přibližně 20 tisíc normohodin práce a obvykle tento rozsah prací trvá 6 až 8 týdnů. Nicméně při odhalení různých závad či většího opotřebení některých dílů mohou vzniknout další dodatečné práce a výsledná oprava se tak může prodloužit o další týdny. Například druhý z Airbusů ev. č. 3085, který má velký podíl na přepravě vojáků v klimaticky náročných oblastech zahraničních misí, má tomu odpovídající i opotřebovanost motorů, což se samozřejmě projeví v časovém rozsahu opravy.

Pracuje se proto standardně na dvě denní směny, v případě skluzu se přidává i noční směna. V jedné chvíli pracuje přímo na letounu 10 až 15 techniků, další desítky techniků dále pracují na již demontovaných komponentech v dílnách a specializovaných testovacích pracovištích. Současně jsou na místě přítomni dozorující inženýři z AČR a specialisté z firmy Glomex MS. Tato společnost je smluvním partnerem Ministerstva obrany pro komplexní zabezpečení provozu letounů A319CJ a Jak-40. Tento závazek zahrnuje nejen zajištění všech prací těžké údržby, ale i dodávku náhradních dílů a zajištění jejich výměn, zabezpečení generálních oprav a mimořádných oprav, aktualizované technické dokumentace, výcviku letového a pozemního personálu a dodávky softwarových databází letounů, to vše na základě smlouvy o všeobecné podpoře pro provozovatele letounu A319-115 v celkové hodnotě 585 mil. Kč (s DPH), podepsané v září 2016.

Kompletně odstrojený Airbus A319CJ ev. č. 3085 v hangáru společnosti Lufthansa Technik AG v Hamburku. (foto: Vladimír Marek, www.army.cz)

 

Ve středu 25. září se u subdodavatele zmíněných prací firmy Lufthansa Technik AG v Hamburku uskutečnil kontrolní den. Tým odborníků vedený náměstkem ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filipem Říhou se přímo na místě zaměřil na kontrolu plnění smlouvy, provádění předepsaných prací a seznámil se s možnostmi subdodavatelské firmy.

„Kontrolní den slouží k tomu, abychom se přesvědčili přímo na místě, zda je naše vládní letka ve správných rukou. Něco jiného je, když vám věci někdo osobně představí, než když je vidíte pouze v dokumentu o kontraktu. Vládní letka je pro nás velice důležitá, přeprava vládních činitelů vyplývá pro resort obrany přímo ze zákona. Ta letadla již mají něco nalétáno, takže jsem se osobně chtěl přesvědčit, zda všechno probíhá tak, jak má,“ řekl přímo v obří hale u rozebraného Airbusu náměstek Filip Říha.

V průběhu kontrolního dne se uskutečnila i ukázka nové generace lehátek pro přepravu pacientů s vyššími nároky na péči typu PTU NG, což je v podstatě jednotka intenzivní péče. Vzdušné síly AČR mají k dispozici čtyři lehátka staršího typu, která v minulosti využívaly nejen pro přepravu raněných vojáků z misí, ale i českých občanů zraněných v zahraničí a také na základě smlouvy o pomoci při přepravě ukrajinských pacientů.

„S tím, co jsem měl možnost vidět, jsem byl velice spokojen. Jak hlavní dodavatel firma Glomex MS, tak i další subjekty, které se do procesu oprav zapojují, velice dbají na bezpečnost a důsledně dodržují veškeré kontrolní mechanismy. Díky tomu oprava probíhá tak, že nejvyšší hodnotou je bezpečnost a kvalita provedených prací. Zaujal mě také jejich systém výměny náhradních dílů a celkového servisu, a to jak pro letouny Airbus, tak Boeing,“ dodal na závěr náměstek Říha.

Při letos prováděných dvanáctiletých prohlídkách bohužel nedojde k původně zvažované modernizaci interiérů a dalšího vybavení. Současné vybavení obou letounů A319CJ je totiž poplatné době jejich výroby a tak v nich chybí například internetové připojení na palubě prostřednictvím Wi-Fi. Rovněž stávající palubní zábavní systém je morálně i technicky zastaralý a stejně tak i vybavení interiéru kabiny cestujících, včetně VIP sekce. Vybavení a jeho design je již zastaralý a opotřebovaný. Dalším modernizačním krokem by mohla být i příprava pro použití modernějších lehátek pro přepravu pacientů s vyššími nároky na péči typu PTU NG (Patient Transport Unit – Next Generation),  které vyhovují  inovovaným normám mezinárodních leteckých předpisů na bezpečnost letecké přepravy.  Nová lehátka PTU NG například zkracují dobu instalace na palubě letounu, neboť při použití modulárních dílů není třeba demontovat téměř celé palubní WC tak, jak je tomu nyní. Bohužel, vláda tyto investice do stárnoucích Airbusů zatím odkládá, neboť by vyšly zhruba na 600 miliónů korun a letouny by odstavily z provozu až na půl roku.

Dokončení „dvanáctileté“ prohlídky druhého stroje Airbus A319CJ ev. č. 3085 se předpokládá v říjnu letošního roku. Tento letoun se hojně používá k přepravě vojáků do klimaticky náročných oblastí zahraničních misí, čemuž odpovídá i opotřebovanost motorů. (foto: www.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: článek „Náměstek Filip Říha se zúčastnil kontrolního dne prací na letounu Airbus A-319, autor Vladimír Marek, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/namestek-filip-riha-se-zucastnil-kontrolniho-dne-praci-na-letounu-airbus-a-319-215696/; článek „Airbusy z vládní letky mimo provoz kvůli velké servisní prohlídce“, autor redakce ozbrojeneslozky.czhttp://www.ozbrojeneslozky.cz/clanek/airbusy-z-vladni-letky-mimo-provoz-kvuli-velke-servisni-prohlidce; http://www.glomex-ms.com/en/home/; článek „241. dopravní letka v roce 2014“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 6/2014) 

(aktualizace: 28. 9. 2019)