AktualityModernizace

Turbík „2312“ byl modifikován u výrobce LET Kunovice do standardu UVP-E20M

V letošním roce realizoval Úsek údržby letadel společnosti Aircraft Industries a.s. (LET Kunovice) doplňkové práce na Turboletu ev. č. 2312, během kterých byl modifikován do nového standardu UVP-E20M (M jako Military), plně shodného s dalším letounem ev. č. 2602, který byl takto upraven u výrobce během revize R2 v loňském roce. Nejmarkantnější a zvenčí dobře viditelnou změnou při modifikaci na UVP-E20M je instalace nouzových výstupů na obou bocích trupu pod křídlem, které lze snadno identifikovat podle žlutého lemování, viz. úvodní fotografie. Absence nouzových výstupů, která nebyla řešena během revize R2 v roce 2014, kdy byl Turbík ev. č. 2312 přestavěn z pasažérské na výsadkovou variantu jako náhrada za dolétané L-410UVP-T ev . č. 1132 a 1134, jej v poslední době silně omezovala po stránce civilních předpisů v počtu převážených pasažérů a proto bylo rozhodnuto o provedení doplňkových prací přímo u výrobce. Instalace nouzových výstupů je totiž základním předpokladem pokračování v provozu L-410 ve verzích s kapacitou do 19 pasažérů podle předpisů EASA Airworthiness Directive (bulletin) z roku 2009. Od roku 2009 totiž L-410 bez nouzových výstupů nesmí vozit v civilním provozu více jak 9 pasažérů. Modifikované stroje verze UVP-E20M dále mají adekvátní avionické vybavení splňující civilní předpisy FAR Part 23 Amendment 23-34, v oblastech jako navigace, komunikace, identifikace a bezpečnost provozu. V souvislosti s přidáním nouzových výstupů na obou bocích trupu také došlo k zesílení horního potahu gondol hlavního podvozku pod nouzovými výstupy a k instalaci protismykových chodníčků na podvozkových gondolách. Dále byla provedena instalace nouzového osvětlení, štítků a označení únikových východů, úpravy mechanizmu a instalace indikace uzamykání předního nouzového východu a jiné úpravy na systémech letounu a v kabině pro cestující.

Turbík ev. č. 2312 byl vyroben v tehdejším LETu Kunovice v roce 1989 s výrobním číslem 892312 v salónní verzi UVP-E14, vybavené dvěma přepážkou oddělenými salony po čtyřech vysokých polohovatelných sedadlech. Nejprve sloužil u 3.dlp FMNO v Praze-Kbelích, konkrétně u smíšené letky speciálního určení, která měla na starosti dopravu zahraničních inspektorů v rámci KEBS (Komise pro evropskou bezpečnost a spolupráci). Z tohoto důvodu disponoval na svou dobu nadstandardním radionavigačním vybavením série GOLD KING od firmy Bendix King. To se skládalo například z povětrnostního radiolokátoru RDS-81 v čumáku, radionavigačního systému KNR 634, přistávacího systému SP 50/ILS apod. V roce 1994 byl zařazen do stavu 61. dopravní letky na nově zformované 6. zDL v Praze Kbelích, u které vydržel až do roku 2003, kdy při další reorganizaci kbelské základny přešel do stavu 241. dopravní letky. V této době už disponoval vládním bílo-šedým zbarvením a jeho interiér se změnil do modra. V roce 2014, kdy už byl několik let ve stavu kbelské 242. transportní a speciální letky, prošel u výrobce v Kunovicích revizí R2, při které mu byla prodloužena dobová životnost o dalších 10 let, a zároveň byl původně pasažérský stroj přestavěn na výsadkovou variantu. Hlavní úpravy během přestavby v roce 2014 spočívaly v instalaci vzad odsunovatelných para dveří na levé straně trupu, umožňujících bezpečné seskoky výsadkářů, za kterými je gumová ochrana trupu proti poškození od karabin padáků. Interiér je vybaven sklopnými výsadkovými lavicemi podél oken a lze jej v případě potřeby snadno transformovat na standardní cestovní pasažérskou verzi, nebo v případě nutnosti na sanitní verzi. Podlaha letounu obsahuje kotevní body k uchycení nákladu a v případě potřeby do ní lze ukotvit i klasické sedačky. Se změnou určení také souvisela změna nátěru, kdy původní bílo-šedé salonní zbarvení s červeno-modro-bílými doplňky nahradila standardní NATO kamufláž.

Turbík ev. č. 2312 původně disponoval standardní lesklou kamufláží (hnědozelená/khaki/pastelová šedá) se žlutými doplňky a používal se pro dopravu zahraničních inspektorů v rámci KEBS. Následně získal během revize R1 v LOK Praha vládní bílo-šedé zbarvení s červeno-modro-bílými doplňky, ve kterém létal až do roku 2014. (foto: Aleš Hottmar)

 

Turbík ev. č. 2312 byl výrobci přistaven k provedení doplňkových prací a modifikaci do standardu UVP-E20M v prosinci 2017 a armáda si jej převzala zpět přibližně koncem května 2018. Na snímku vzlétá z dráhy 31 v Náměšti nad Oslavou během cvičení „POP UP A-10 CAS“ v dubnu 2015, a jeho posádka používá klasický volací znak „GRIZZLY“. (foto: Aleš Hottmar)


 

(úvodní foto: Michal Maňák, www.planes.cz)

(zdroj: vlastní archív, Aircraft Industries a.s., www.let.cz ; článek „Omlazený Turbolet“ od Tomáše Souška, ročenka LK 2017; Diskusní fórum modelářů MODELFORUM, www.modelforum.cz)