AktualityCvičeníTechnikaVelitelé

Setkání tygrů v Itálii a vzdušné souboje nad Středozemním mořem

Jedno z největších aliančních leteckých cvičení, kterým je tradiční setkání tygřích letek, se letos po dlouhých 35 letech vrátilo opět na půdu Itálie. Prestižního NATO Tiger Meetu 2023 na jihoitalské základně Gioia del Colle se tentokrát  účastnilo na 70 letounů ze čtrnácti evropských letectev. Po pětileté přestávce se do tohoto cvičení zapojili rovněž čeští stíhači a v první polovině října tak do Itálie zamířilo pět Gripenů a na čtyřicet příslušníků létajícího, pozemního a zabezpečujícího personálu.

Aktuální 59. ročník dvoutýdenního leteckého cvičení NATO Tiger Meet 2023 (NTM 2023) se uskutečnil v termínu od 2. do 13. října a šlo teprve o čtvrté setkání tygrů na území Itálie. K vůbec první akci tygří komunity aliančních letectev na apeninském poloostrově došlo už před padesáti lety v roce 1973, další ročník se následně odehrál v roce 1980 a zatím poslední Tiger Meet byl v Itálii organizován v roce 1988, čili přesně před pětatřiceti lety. Letošní NTM zároveň vyšel na kulaté výročí 100 let od vzniku italského vojenského letectva – Aeronautica Militare. Součástí tygří asociace jsou v současné době dvě jednotky italského letectva. Konkrétně jde o 21° Gruppo se sídlem v Grazzanise s vrtulníky HH-101 Caesar a  12° Gruppo Caccia se základnou v Gioia del Colle se stíhacími F-2000 Typhoon.

Do manévrů NTM 2023 se v celkovém součtu zapojilo 21 leteckých a vrtulníkových jednotek ze 14 aliančních států i zemí mimo Alianci, což představovalo 67 bojových letounů, 9 vrtulníků a 4 podpůrné stroje ve formě létajících tankerů či letounu včasné výstrahy AWACS, nebo platformy elektronického boje. Poprvé v historii se Tiger Meetu rovněž účastnila finská letka HävLLv 31, i když prozatím pouze v roli pozorovatele. V průběhu devíti letových dnů se uskutečnilo na 1.100 letů a piloti strávili ve vzduchu přes 800 hodin.

Typický program Tiger Meetu začíná příletem všech účastníků, briefingy, seznamovacími lety ve vyhrazených prostorech a zahajovacím ceremoniálem, kdy jsou vztyčeny vlajky všech zúčastněných zemí. Cvičení je zároveň vhodnou příležitostí k utužení vztahů mezi všemi zúčastněnými jednotkami a to například ve formě tradičních Tygřích her, což je mix zábavy a sportu. „Každá účast na mezinárodním cvičení je pro naše piloty benefitem,“ komentuje zapojení Vzdušných sil AČR do NTM 2023 major Stanislav Čejka, velitel čáslavského kontingentu v Gioia del Colle. Vojáci si mohou v praxi ověřit, co celý rok trénují, vidí, jak se zlepšili a zároveň získají od kolegů další cenné rady a zkušenosti. Mnoho diskuzí o výcviku a současné taktice vzdušného boje se totiž odehrává neformálně v zákulisí cvičení.

Vyhrazené prostory cvičení NATO Tiger Meet 2023 se rozprostíraly od Apulie v jihovýchodní Itálii až po Tyrhénské moře a poskytly všem účastníkům dostatek prostoru k nácviku veškerých scénářů, včetně vzdušných bojů na střední až dlouhé vzdálenosti. (foto: Desk Aeronautico)

 

Veškeré mise cvičení NTM 2023 probíhaly nad jižní a západní Itálií, některé nad okrajem Sardinie a přilehlého Tyrhénského moře. Protože teplota vody Středozemního moře přesahovala 20 stupňů, piloti nemuseli před letem oblékat neforemný neopren. Cvičení zahrnovalo různé scénáře, zaměřené primárně na plánování a realizaci kombinovaných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations) s velkým počtem různorodé letecké a vrtulníkové techniky. Důraz byl kladen především na procvičení a sladění taktiky vzdušného boje či operací Combat SAR. Jednotlivé scénáře cvičení se pak vyvíjely každý den, ale vždy byly zaměřené na konkrétní situaci, kdy fiktivní země, kterou měli piloti bránit, byla zákeřně napadena. V prvních dnech cvičení proto piloti plnili vesměs obranné mise a posléze se scénář změnil na ofenzivní operace.

Dopoledne se vždy létaly mise COMAO podle komplexního scénáře se zapojením všech cvičících do jedné operace, do kterých se zapojovalo až 60 letadel a část strojů představovala vlastní síly BLUE a zbytek nepřátelské RED. Odpoledne pak probíhaly tzv. Shadow Waves s menším letovým úsilím, kterých se účastnilo cca 20 strojů. Některá letadla  při těchto menších misích procvičovala manévrový vzdušný boj jeden proti jednomu, nebo dva proti jednomu. Čeští stíhači absolvovali během dvou týdnů na 40 letů a ve vzduchu strávili zhruba 60 hodin. Gripeny si podle velitele kontingentu mjr. Čejky vedly dobře a to především díky stále účinnému systému vlastní ochrany EWS-39, který poskytuje díky RWR relevantní detekci cílů a zároveň umožňuje vést elektronický boj díky aktivnímu palubnímu rušiči. Bohužel připojení do nejnovějšího standardu aliančního datového spojení s vyšším stupněm kryptografické ochrany stále není dořešeno a pro piloty jde o poměrně velký hendikep.

Čáslavská tygří letka letos vyrazila do jihoitalského Gioia del Colle s pěticí Gripenů, z nichž 4 stroje byly jednomístné včetně nové vlajkové lodi „Cyber Tiger“ ev. č. 9244, které doplňovala jedna spárka. Obrovským benefitem Tiger Meetů je totiž unikátní možnost svézt se v průběhu některých misí na zadní sedačce dvoumístných strojů jiné platformy. Vzhledem k velikosti a vzdálenosti operačních prostorů až u břehů Sardinie létaly Gripeny v konfiguraci s dvěma baky, spárka pak kvůli menšímu doletu používala rovnou trojici přídavných nádrží. Při plánování misí českým stíhačům pomáhalo mobilní operační středisko letky DSQOC, které si příslušníci čáslavské základny přivezli v kontejnerech do Itálie. (foto: 211. taktická letka)

 

Úplně poprvé naši stíhači při plnění úkolů v rámci cvičení využívali komplex s názvem DSQOC (Deployable Squadron Operation Centre), tedy mobilní operační středisko letky, které je za normálních okolností začleněno do organizační struktury náměšťské vrtulníkové základny. DSQOC se skládá z pěti ISO kontejnerů (operačního, technologického, dvou logistických plus vstupního) a má za sebou například účast v zahraniční operaci eAP 2022 (Enhanced Air Policing) v Litvě jako součást kontingentu čáslavských stíhaček JAS-39 Gripen.

Podle čáslavských pilotů je NATO Tiger Meet cenný především tím, že se jeho účastníci snaží plánovat a provádět mise podle všeobecných NATO standardů. „Letové úkoly tak můžeme plnit od prvního dne. I my se tady ale naučíme spoustu nového. Vidět velitele operace, tzv. Mission Commandery, kteří absolvovali kurz taktického vedení TLP (Tactical Leadership Programme), jak plánují, je pro všechny zúčastněné to, z čeho se můžou učit,“ doplnil mjr. Čejka. V tomto ohledu bohužel české letectvo v poslední dekádě trošičku zaspalo na rozdíl třeba od sousedního Polska, jehož dva piloti při letošním NTM veleli dvěma letovým misím COMAO. Ačkoliv je ve Vzdušných silách AČR stále několik pilotů s certifikací „Mission Commander“, v posledních letech neprošel kurzem TLP nikdo nový. České letectvo se totiž v poslední době z finančních důvodů účastnilo kurzů TLP ve španělském Albacete pouze v roli oponentů RED Force, což sice přineslo úžasné zkušenosti, nikoliv však možnost vyškolit nové velitele operací. K potřebné změně dojde snad již příští rok, kdy by se 211. letka měla konečně plnohodnotně účastnit kurzu za BLUE Force.

O důležitou údržbu a přípravu všech pěti Gripenů se na cvičení NTM staral pozemní technický personál, jehož práci ovlivňovalo počasí, které v Itálii v tuto dobu panovalo – sucho, teplo, a bohužel všudypřítomný prach. „Musím však vyzvednout skvěle připravený tým techniků, díky nimž piloti mohli odlétat všechny mise, které měli naplánované,“ říká major Koudelka, zástupce velitele 211. taktické letky pro inženýrsko-leteckou službu. Po prvotních problémech, kdy se během přeletu jeden Gripen musel kvůli závadě vrátit zpět na domovskou základnu, tak po zbytek cvičení všechny letouny fungovaly na jedničku.

Letošní hlavní cenu, tzv. stříbrného tygra neboli Silver Tiger Trophy, na cvičení Tiger Meet 2023 vyhrála zcela zaslouženě německá letka TLG-74 z bavorského Neuburgu s letouny Eurofighter Typhoon, se kterou shodou okolností příslušníci čáslavské 211. letky v poslední době velmi intenzivně spolupracují na různých cvičeních či při ochraně vzdušného prostoru Slovenska. Na závěr akce bylo rovněž oznámeno místo konání následujícího jubilejního 60. ročníku cvičení, které se bude konat v severoněmeckém Schleswigu od 3. do 13. června 2024.

Francouzské letectvo využilo letošní Tiger Meet k testování nových funkcionalit na svých letounech v prostředí náročných aliančních operací. Zkušební tygří letka ECE 1/30 „Côte d’Argent“ ze základny Mont-de-Marsan vyslala na cvičení trojici útočných Mirage 2000D RMV (Rénovation à mi-vie), které prošly poměrně zásadním upgradem v kokpitu, a dále trojici víceúčelových Rafale F4.1. U nich se především testoval nový přílbový zaměřovač Scorpion VdC (Viseur de Casque), který využívá k určení polohy hlavy pilota širokoúhlý optický senzor, uzamčený na pevné referenční body v kokpitu, což jsou malé kruhové nalepovací reflexní štítky, připevněné z vnitřní strany průhledného překrytu přímo nad hlavou pilota. (foto: Armée de l’Air)

 

Německé letectvo vyrazilo do Itálie v silné sestavě, tvořené útočnými letouny Tornado od TaktLwG 51 z Schleswigu a stíhacími EF2000 Typhoon od TaktLwG 74 z Neuburgu. A právě bavorští tygři se radovali z hlavní ceny Silver Tiger Trophy a zároveň jejich vlajková loď s tygřím motivem získala cenu Best Tiger Aircraft. Jak je na jednom záběru vidět, německý pozemní personál TaktLwG 51 se nechal inspirovat „tygřími číry“ na přílbách českých pilotů Gripenů při NTM 2014 ve Schleswigu, kde se mimochodem uskuteční  následující jubilejní 60. ročník cvičení NATO Tiger Meet 2024. (foto: TaktLwG 51a TaktLwG 74)


 

 

(úvodní foto: 211. taktická letka)

(zdroj: článek „Tygří letky se potkaly v Itálii, vzdušné souboje letos proběhly bez neoprenů“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/tygri-letky-se-potkaly-v-italii–vzdusne-souboje-letos-probehly-bez-neoprenu-247048/; článek „NATO Tiger Meet Returns To Italy After 35 Years“, autor Stefano D´Urso, https://theaviationist.com/2023/09/30/nato-tiger-meet-2023/?utm_content=cmp-true; článek „Tiger po włosku“, autor Ewa Korsak, https://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/40512?t=Tiger-po-wlosku)

(aktualizace: 24. 10. 2023)