AktualityAkviziceModernizace

První z dvojice nově objednaných C-295MW pro AČR zalétán

V uplynulých dnech se uskutečnily na továrním letišti ve španělské Seville zálety prvního z dvojice nových transportních strojů CASA C-295MW, určených pro Vzdušné síly AČR. Vůbec první let nové Casy byl zaznamenán ve středu 10. března 2021 a letoun již disponoval kompletní barevnou úpravou koncového uživatele včetně všech barevných doplňků, pouze v místě trupového čísla byla nalepena dočasná registrace EC-297, se kterou absolvuje celý program záletů. Druhý let nové Casy se pak uskutečnil v pondělí 15. března a dodání obou transportních letounů tak nabírá konkrétnější obrysy.

Rozšíření flotily čtyř původních strojů CASA C-295M plánovala armáda již delší dobu, k tomuto kroku ale mělo dojít nejdříve po roce 2022. Španělský výrobce však začátkem roku 2019 přišel s velmi lákavou nabídkou prodeje dvou částečně rozpracovaných letounů za výhodných finančních podmínek, kterou se ministerstvo obrany rozhodlo využít a proto v červnu ministr obrany Lubomír Metnar předložil vládě informaci o plánovaném nákupu dvou nových transportních letounů CASA C-295MW. S finálním podpisem smlouvy však ministerstvo poměrně dost dlouho váhalo a k jejímu uzavření nakonec došlo až v pondělí 16. prosince 2019, kdy byla podepsána smlouva na dodávku dvou nových strojů v celkové hodnotě 1,94 mld. Kč (2,34 mld. Kč včetně DPH).

Tehdejší náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Filip Říha a generální ředitel divize Military Aircrafts španělského výrobce letounů Airbus Defence and Space Alberto Gutierrez Moreno zároveň uzavřeli i důležitou smlouvu na modernizaci avionického a radionavigačního vybavení čtyř stávajících letounů CASA C-295M, čímž se sjednotí výbava obou provozovaných verzí. Součástí celého kontraktu je i pořízení náhradních dílů, měřicí techniky, pozemního vybavení a doškolení leteckého personálu na nejnovější navigační, komunikační a další speciální systémy nových letounů. Oba nové letouny totiž budou mít nainstalovánu nejnovější softwarovou edicí SW10.1.

Modernizací avionického a radionavigačního vybavení projde i čtveřice starších C-295M. Letouny získají nový letový software SW10+ a upgrade projde palubní odpovídač IFF, protisrážkovým systémem TCAS, palubní počítače a navigační systémy. Novinkou se stane systém CPDLC určený pro datovou komunikaci s orgány ŘLP a systém satelitního spojení SATCOM. (foto: Jiří Kolínský, www.planes.cz)

 

Dodání prvního letounu se původně předpokládalo ještě koncem roku 2020, jenže několikaměsíční otálení s podpisem smlouvy mělo za následek, že si původně nabízené stroje údajně zamluvil jiný zákazník a na AČR tak zbyly stroje v menším stupni rozpracovanosti. Tím se zároveň posunul termín dodávek a první letoun tak měl do ČR dorazit v dubnu 2021, zatímco přílet druhého stroje se očekával v červenci. Na jaře 2020 však v celé Evropě propukla pandemie Covid-19, která tehdy citelně zasáhla i Španělsko, a termín dodávky prvního stroje se opět o několik týdnů posunul. Podle zatím nejčerstvějších údajů ze Španělska se s dodáním první Casy počítá v první polovině května, zatímco druhý stroj by měl být dodán nejpozději do konce června. Na nedávném jednání Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny ČR však zazněla informace, že s dodáním druhého stroje se reálně počítá až začátkem roku 2022. Pandemie Covid-19 totiž citelně zasáhla celý dodavatelský řetězec španělského výrobce a řada zakázek tak nabrala několikaměsíční zpoždění.

Hlavním rozpoznávacím znakem dvojice nových letadel CASA C-295W oproti starší verzi C-295M jsou především tzv. winglety na koncích křídla, které pomáhají usměrňovat vzdušné víry a tím snižují kvůli menšímu odporu spotřebu paliva, což se ve výsledku projeví na větším doletu. Výrobce také slibuje vyšší nosnost a zlepšení výkonů stroje, a to hlavně při vzletu z krátkých a vysoko položených RWY. Podle prvních záběrů španělských spotterů však lze oproti čtyřem původním C-295M z výzbroje AČR nalézt některé další drobné odlišnosti. Jiné je například rozmístění antén na spodní části trupu, za pilotní kabinou naopak přibyly další antény GPS modulů. Rozdílná jsou i formační světla a na pravé podvozkové gondole se objevil nový vystouplý kryt. Jinak letoun disponuje aktuální polo-lesklou NATO Standard kamufláží a na kořenu SOP je nápis C-295MW. I když se původně předpokládalo, že vyráběné letouny budou disponovat výrobními čísly 180/181 a po zapsání do vojenského leteckého rejstříku obdrží imaginární evidenční čísla 0456 a 0457 (které nakonec dostal vrtulník Mi-17 pardubického CLV, pořízený v Polsku), podle španělských spotterů byl první český C-295MW vyprodukován s výrobním číslem S-172 a v AČR by měl nosit ev. číslo 0481. Druhý letoun má údajně výrobní číslo S-173 a ponese ev. č. 0482.

Nové stroje budou zařazeny k 242. transportní letce na 24. zDL v Praze-Kbelích , která je dosavadním provozovatelem flotily českých C-295M. Oba letouny nejen že posílí přepravní možnosti kbelské dopravky, ale především sníží riziko nedostupnosti transportních strojů v případě akutní potřeby. Poslední 3 roky totiž byly co se týče dostupnosti techniky značně napjaté a to především z důvodu nutných osmiletých revizí celé flotily českých C-295M. Jeden stroj tak byl vždy po dobu cca 3/4 roku v polském opravárenském středisku PZL Warszawa, druhý absolvoval permanentní nasazení v misi MFO na Sinaji, třetí sloužil jako jeho záloha a zároveň potřebám AČR, a na čtvrtém probíhal většinou nižší stupeň údržby. Dvojice nových C-295MW by tak měla v případě nenadálé poruchy kteréhokoliv stroje podobné riziko z větší části eliminovat. Armáda zároveň plánuje oba C-295MW využívat k zdravotnickému odsunu vojáků (MEDEVAC), nebo i k přepravě ústavních činitelů, kdy částečně převezmou úkoly letecké přepravy osob za dvojici již vyřazených letounů Jak-40. V tomto případě však půjde skutečně o nouzové a provizorní řešení, které možná české politiky po zkušenosti s letem ve vojenském cargu donutí k pořízení odpovídajícího VIP stroje kategorie biz-jet. Velký benefit z pořízení dvojice nových C-295MW pak bude mít nepochybně i nově zformovaný 43. výsadkový pluk, který s nimi počítá jako s prostředkem pro přepravu či výsadky.

Flotila šesti letounů C-295M/MW tedy vyřeší z dlouhodobého pohledu problematiku přepravy nákladu do maximální hmotnosti 9 tun na krátké a střední vzdálenosti. Na druhou stranu si nelze namlouvat, že tento konečný stav je ideální. Letouny CASA nahrazovaly v AČR primárně stroje An-26 a z tohoto pohledu je k nim nutné přistupovat. Letouny kategorie C-295/C-27 mají vzhledem k rozměrům nákladové kabiny samozřejmě omezené přepravní schopnosti. Právě události posledních let však stále více ukazují na potřebu většího a výkonnějšího stroje se zadní nákladovou rampou kategorie KC-390 či C-130J. České ministerstvo obrany si samozřejmě nedostatečné přepravní kapacity AČR uvědomuje a proto například už v roce 2019 přistoupilo do programu MMF (Multinational Multi-role Tanker Transport Fleet), v rámci kterého má smluvně zajištěno 100 letových hodin ročně nejen pro potřeby výcviku AAR pilotů Gripenů, ale letouny lze použít i pro přepravu nákladu či lidí. Tento krok umožnil ČR získat přístup k letounům A330 MRTT, což je jinak kategorie, kterou by si AČR mohla jen stěží dovolit provozovat. Zároveň stále probíhají diskuze o připojení do obdobného německého programu sdílení velkokapacitních strojů A400M, tak jak nedávno učinilo Maďarsko.

Na druhou stranu každý program sdílených kapacit má své limity a nevýhody. V případě jakékoliv krize či nenadálé události je tak určitě dobře mít odpovídající stroj v národní podřízenosti a na svém území, kde může být v podstatě okamžitě použit pro potřeby státu. ČR už v minulosti letoun podobné kategorie v podobě An-12 provozovala a v roce 2009 byla těsně před podpisem smlouvy na pořízení použitých strojů KC-130R z USA. Požadavek na akvizici přiměřeného počtu středních transportních letounů tedy rozhodně nevychází z říše sci-fi. Je už pouze na politické reprezentaci, zda problém bude řešit, nebo o něm bude pouze hloupě tweetovat.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Víchwww.planes.cz)

(zdroj: vlastní archív a články na czechairforce.com; článek „First flight new Czech Air Force C295MW“, https://www.scramble.nl/military-news/first-flight-new-czech-air-force-c295w?fbclid=IwAR29_fDoTyY7nDR3oQ0WX2Yp-pelnOY741fJYqO0kQhmVtsC8oZ1MJJuROo; https://www.airliners.net/photo/Czech-Republic-Air-Force/C-295MW/6361667/L; aktualita „Zalétán první C-295MW pro české vzdušné síly“, autor Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika 4/2021)

(aktualizace: 6. 4. 2021)