AktualityPilotiVelitelé

První český pilot dosáhl 2000 letových hodin na Gripenu

Vzdušné síly AČR dosáhly dalšího významného milníku, když vůbec první český pilot překročil magickou hranici 2000 letových hodin na stroji JAS-39 Gripen. Tímto rekordmanem se stal ve středu 22. září současný velitel „tygří“ 211. taktické letky a jeden z nejdéle sloužících aktivních pilotů Gripenu, podplukovník Michal „Macro“ Daněk.

Pro vzdušné síly a čáslavskou základnu jde bezpochyby o důležitou a historickou událost, neboť pplk. Michal Daněk je teprve druhým pilotem Gripenu na světě, který takového rekordního náletu dosáhl. Vůbec prvním stíhačem s 2000 hodinami na letounech JAS-39 se stal příslušník švédského Flygvapnetu maj. Stefan „Scooter“ Kaarle, který této mety dosáhl již v prosinci 2015. Od té doby švédské letectvo neoznámilo žádné jiné jméno pilota, který by podobné hodnoty dosáhl, a další uživatelé Gripenů z Maďarska, JAR či Thajska mají podstatně menší nálety.

Dnes 46-letý Michal Daněk začínal svou kariéru vojenského pilota v roce 1994 ještě na tehdejší Vojenské akademii v Brně (nyní Univerzita obrany). Pilotní výcvik absolvoval v letech 1996-2000 na 34. základně školního letectva v Pardubicích, kde na letounech Z-142CAF,  L-29 Delfín a L-39C Albatros létal základní, pokračovací a bojový výcvik. Po přemístění na čáslavskou základnu v roce 2001 jeho kariéra pokračovala na letounu L-39ZA Albatros a v roce 2003 se jako historicky poslední český pilot přeškolil na legendární letouny MiG-21.

S „jednadvacítkou“ stihl do jejího vyřazení z výzbroje VzS AČR nalétat zhruba 350 hodin a v srpnu 2005 byl součástí druhé osmičlenné skupiny pilotů, kteří absolvovali ve Švédsku přeškolení na moderní letouny JAS-39 Gripen. Během 25 let u Vzdušných sil AČR nalétal Michal Daněk celkově zhruba 2900 hodin, z toho cca 2350 hodin na nadzvukových letounech. Čtyřikrát se zúčastnil mise Air Policing v Pobaltí a na Islandu, příští rok vyrazí popáté, poprvé však jako velitel celého úkolového uskupení. Letouny Gripen a piloti spolu s techniky a dalším personálem budou tentokrát působit z Litvy.

Současný rekordní nálet velitele 211. letky jde ruku v ruce s rekordními nálety celé flotily českých strojů JAS-39 Gripen, který je na počet letounů vyšší než u samotného domácího uživatele ve Švédsku!! Některé české stroje totiž v současné době dosáhly už 2400 nalétaných hodin a procházejí v pořadí dvanáctou revizí TS200 po dvě stě nalétaných hodinách. Ostatně, již vloni na podzim dosáhla celá flotila českých Gripenů významného milníku v podobě 30.000 nalétaných hodin jako vůbec první ze všech zahraničních uživatelů švédských letounů.

Pplk. Michal Daněk zároveň není jediným „rekordmanem“ v řadách současných či bývalých pilotů Gripenu u 211. taktické letky. Vůbec prvním českým pilotem, který nalétal 1000 hodin na typu JAS-39 se stal v roce 2011 mjr. Otakar Prikner, který tohoto náletu dosáhl v průběhu 7 let, což dává velmi solidní průměr 150 hodin ročně. Dalším „tisíckářem“ se stal v roce 2013 mjr. Jaroslav Tomaňa a o rok později jej následovali již zmiňovaný Michal Daněk, dále mjr. Tomáš Merta, kpt. Ervín Ehm a mjr. Martin Pelda. V následujících letech podobného náletu dosáhli i další piloti, jejich jména však armáda v současné době z pochopitelných důvodů nezveřejňuje. Další magické hranice 1500 letových hodin na Gripenu pak v českém letectvu kromě  Michala Daňka dosáhli už jen Tomáš Merta a Jaroslav Tomaňa.

Čáslavská „tygří“ letka prochází v posledních letech významnou generační obměnou a i její nejzkušenější piloti, kteří se na typ přeškolili zhruba v letech 2010-2012 a určitou část své kariéry strávili ještě na podzvukových L-159 u 212. taktické letky, budou zanedlouho končit. Na jejich místo přicházejí „noví žraloci“ přímo od 213. výcvikové letky, kteří si však na vysněnou nášivku značící 1000 nalétaných hodin na Gripenu musí ještě pár let počkat. Každopádně Michalu Daňkovi patří za redakci czechairforce.com veliká gratulace a přání spousty dalších letových hodin. Třeba se Michalovi podaří překonat i absolutní rekord „Scootera“, který již není aktivním pilotem Gripenu.

Velké poděkování zároveň patří prap. Martinu Královi za nádherné fotografie z této nevšední události, která se navždy zapíše do historie Vzdušných sil AČR.

Významného milníku v podobě 2000 nalétaných hodin na Gripenu dosáhl podplukovník Michal „Macro“ Daněk ve středu 22. září během přeletu výročního stroje JAS-39C ev. č. 9234 ze švédského Linköpingu do Čáslavi. Po přistání následoval průjezd vodní slavobránou a gratulace členů pozemního personálu. (3x foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, http://www.afbcaslav.army.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto:  Jan Čadil, Letectví + Kosmonautika)

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com; článek „Druhý na světě, první v ČR. Michal Daněk nalétal na stíhačce Gripen už 2000 hodin“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/druhy-na-svete–prvni-v-cr–michal-danek-naletal-na-stihacce-gripen-uz-2000-hodin-230455/; článek „Historický nálet 2000 hodin na nadzvukovém letounu JAS-39 Gripen“, autor kapitánka Hana Havrdová, https://www.afbcaslav.army.cz/aktuality/historicky-nalet-2000-hodin-na-nadzvukovem-letounu-jas-39-gripen; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498429&lat=53.597&lon=13.468&zoom=5.6&showTrace=2021-09-22)