AktualityCvičeníTechnika

Přípravy na cvičení Ample Strike 2021 jsou v plném proudu

Letos v září se v České republice uskuteční již 8. ročník mezinárodního vojenského cvičení Ample Strike, které je zaměřené na sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s osádkami letounů a veliteli na zemi. Na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou k tomu nedávno proběhla hlavní plánovací konference.

Cvičení Ample Strike 2021 proběhne v tradičním termínu od 30. srpna do 19. září 2021 a kromě České republiky se ho zúčastní i sedm zahraničních aliančních armád – Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Slovenská republika, Slovinsko, Spojené státy americké a Velká Británie. Pět set českých vojáků by tak měly doplnit dvě stovky zahraničních vojáků.

„Cvičení je zaměřeno na sladění procedur předsunutých návodčí s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“ sdělil ředitel cvičení plukovník Aleš Cápal.

Vojáci budou využívat především vojenský výcvikový prostor Boletice, dále prostor letiště Bechyně, 22. základnu vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, 21. základnu taktického letectva v Čáslavi, 26. pluk velení, řízení a průzkumu ve Staré Boleslavi a Správu letiště Pardubice. Hlavní letová aktivita je plánována v termínech 6. – 10. září a 13. – 17. září v časech 07:00 – 17:00 UTC a 18:00 – 21:00 UTC.

Z letecké techniky se kromě českých vrtulníků Mi-24V/Mi-35 a Mi-171Š z domácí náměšťské základny plus letounů L-159A z čáslavské 212. taktické letky účastní rovněž maďarský letoun JAS-39C Gripen. Dále se do cvičení zapojí např. německé letouny civilních kontraktorů Learjet a PC-9B, slovenské letouny L-39ZAM Albatros či turbovrtulové PC-9M ze Slovinska. Přiletět by měl rovněž americký tanker KC-135R, zajišťující doplňování paliva ve vzduchu, který bude operovat z pardubického letiště, a dále bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper, kjenž bude do českého vzdušného prostoru létat z Polska. Další případná technika bude předmětem jednání závěrečné koordinační konference, která se uskuteční v červenci. Kromě letectva budou do cvičení významně zapojeny i útvary pozemních sil.

Autor textu: tiskové středisko Ample Strike, redakčně upraveno a doplněno

Zákres jednotlivých prostorů a koridorů, vyčleněných pro letošní cvičení Ample Strike 2021. Pro působení amerického bezpilotního prostředku MQ-9 ze základny v Polsku bylo opět nutné vyhradit speciální koridor TC10, kterým bude Reaper vstupovat do českého vzdušného prostoru a pokračovat až do jižních Čech. (zdroj: Úřad pro civilní letectví, https://www.caa.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto:  tiskové středisko AMSE20, www.army.cz)

(zdroj: článek „Letečtí návodčí opět změří síly na cvičení Ample Strike“, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/letecti-navodci-opet-zmeri-sily-na-cviceni-ample-strike-227666/)