AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Podepsána nová servisní smlouva na údržbu letounů CASA

Vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka a viceprezidenti společnosti Airbus Defence and Space S. A. Ioannis Papachristofilou a Stephan Miegel dnes na Ministerstvu obrany podepsali novou servisní smlouvu na údržbu letounů CASA. Šestici španělských strojů ve dvou verzích M a MW používají české vzdušné síly od roku 2010.

„Předmětem uzavřené smlouvy je komplexní zabezpečení provozu letounů CASA C-295M/MW, tedy provádění revizí letounů, generálních oprav částí strojů, provádění oprav a údržby, nákupu náhradních dílů, materiálu pro opravy, údržby pozemního vybavení a příslušenství a pořízení služeb k zabezpečení provozu letounů,“ upřesnil vrchní ředitel Lubor Koudelka.

Smlouva ve formátu Full In-Service Support navazuje na předchozí, uzavřenou v roce 2015, rovněž přímo s výrobcem. Dnes podepsaný kontrakt byl uzavřen na téměř osm let, do 30. listopadu 2030 a je omezen maximálním finančním limitem 2,182 miliard Kč včetně DPH.

„Po dobu platnosti stávající servisní smlouvy bylo dlouhodobě dosaženo velmi vysoké provozuschopnosti flotily letounů C-295M/MW, proto nová smlouva zachovává původní filozofii,“ sdělil Lubor Koudelka.

První čtyři letouny CASA C-295M byly pořízeny v roce 2010. Další dva kusy modernizovaných strojů C-295MW s tzv. winglety na koncích křídel, které zvyšují dolet letounu a spoří palivo, resort obrany přikoupil před dvěma lety.

Španělské stroje tvoří páteř vojenského transportního letectva. Dosud nalétaly téměř 20 000 letových hodin. Nejčastěji jsou využívány k plnění úkolů vzdušného transportu nákladu a osob, ke shozům materiálu, výsadkům, k pozorovacím misím, vzdušné přepravě pacientů (tzv. MEDEVAC), přepravě orgánů k transplantaci a speciálním úkolům.

Česká CASA působí nepřetržitě od roku 2013 také v zahraniční misi Multinational Forces and Observers na Sinajském poloostrově. V současné době probíhá rozsáhlá modernizace flotily letounů C-295M, která významným způsobem zvyšuje navigační schopnosti letounů.

Autor textu: redakce www.army.cz, popiska czechairforce.com

Letouny CASA C-295M/MW tvoří páteř transportního letectva AČR a celá flotila doposud nalétala téměř 20.000 letových hodin. Vytížení letounů je skutečně enormní a v některých letech dokázala čtveřice původních C-295M vygenerovat klidně i 2.000 hodin ročně. Aktuálně české Casy zároveň suplují roli VIP bizjetů, což v součtu s téměř každodenními přepravními úkoly a nutností dlouhodobě vyčleňovat letoun a dvě posádky pro misi MFO na Sinaji bohužel vedlo k omezení výcviku taktického létání s využitím NVG a dalších specializovaných výsadkových úkolů.  Zlepšení situace lze očekávat až po plánované akvizici dvou středních transportních strojů a dvojice VIP bizjetů.  (foto: 24. zDL Praha-Kbely)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „Nová servisní smlouva na údržbu letounů CASA navazuje na úspěchy předchozí“, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/nova-servisni-smlouva-na-udrzbu-letounu-casa-navazuje-na-uspechy-predchozi–242297/)