AktualityCvičení

Palubní střelci z 22. zVrL v Náměšti prošli výcvikem v Boleticích

Příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva v  Náměšti nad Oslavou společně se zabezpečovacími jednotkami a dvěma modernizovanými vrtulníky Mi-171ŠM evidenčních čísel 9781 a 9813 z výzbroje 222. vrtulníkové letky  plnili v lednu letošního roku v šumavském výcvikovém prostoru úkoly nejen střelecké přípravy palubních střelců. Během celého týdne posádky vrtulníků nacvičovaly lety po určité letové trase na leteckou a dělostřeleckou střelnici Ondřejov či součinnostní střelnici Brzotice. Tady se ke slovu dostávali palubní střelci, kteří kulomety PKM ráže 7,62 mm a rotačními kulomety M134D-H Minigun ráže 7,62 × 51mm ničili cíle v dopadové ploše střelnic. Cvičení měl na starosti kpt. Petr Ungerman, který dále upřesňuje:

„Do Boletic se v pondělí 15. ledna z Náměště nad Oslavou přesunulo více než šedesát vojáků a vojákyň základny. Jednotlivá střelecká cvičení zde absolvovali zejména palubní střelci. Začátečníci stříleli nejprve na zemi na střelnici a teprve potom mohli do vrtulníku. Měli jsme tady dva stroje Mi-171ŠM, které létaly bez potíží. Jediné, co nás z počátku ve výcviku brzdilo, bylo počasí“.

Levý střelec s rotačním kulometem M134D-H Minigun. (foto: Miroslav Šindelář, www.army.cz)

Na průběhu cvičení se výrazně podepsala středa 17. ledna. Celé dopoledne nebyly takové podmínky, aby letci mohli vzlétnout. Obě mašiny z FARPu Podvoří (Forward Arming and Refueling Point), kde vrtulníky parkují a letci zde mají ubytovací prostor, odstartovaly až po obědě. Na palubách byly vždy dva piloti, palubní technik a dva střelci.

Výcviku palubních střelců se účastnila více než polovina vojáků se zkušenostmi ze zahraničních misí. Právě od nich mohli řadu zkušeností převzít začátečníci, kteří se na tuto profesi teprve připravují. Výcvik palubního střelce představuje asi rok až rok a půl tvrdé přípravy. Ta zahrnuje nejrůznější kurzy, studium na Univerzitě obrany a především praktická cvičení, jejichž součástí je například i výsadková příprava.

Létání z FARPu ve VVP Boletice však bylo užitečné i pro letový personál letky, jak dále vysvětluje kpt. Ungermann, velitel vyčleněných sil a prostředků, který je zároveň velitelem 3. roje jedné z náměšťských letek:

„Samozřejmě, že jsme zde využili i možnosti výcviku leteckého personálu, tedy pilotů a ostatních leteckých odborníků, kteří se ve zdejších horských podmínkách zimní Šumavy zdokonalovali v ovládání vrtulníku. Informace o počasí nám poskytovali meteorologové z naší mateřské základny v Náměšti, ale využívali jsme i internetu a předpovědí ze satelitů.“

Palubní střelec v pravých „širších“ dveřích Mi-171ŠM s rotačním kulometem M134D-H Minigun ráže 7,62 × 51mm. Střelec je oblečen do kompletu s maskovacím vzorem MULTICAM, má standartní leteckou přilbu Gentex HGU-56/P s uchycením brýlí pro noční vidění, štítem MFS, chránícím obličej proti větru a vestu firmy AERAZUR s dalším vybavením. (foto: Miroslav Šindelář, www.army.cz)


 

(úvodní foto: Miroslav Šindelář, www.army.cz)

(s využitím textu Miroslava Šindeláře z článku „Piloti z Náměšti nad Oslavou v rámci cvičení nalétávali na střelnice v Boleticích“, publikovaného na www.army.cz)