Aktuality

Nový český proudový letoun Aero L-39NG absolvoval svůj první let

První předsériový cvičný letoun a lehký bitevník Aero L-39NG ev. č. 0475 (sériové číslo 16-7001) poprvé vzlétnul v sobotu 22. prosince na letišti Aera Vodochody. S novou generací českého proudového letounu poprvé letěli tovární testovací piloti David Jahoda a Vladimír Továrek. V 10:38 dopoledne letoun vzlétl z ranveje, následně vystoupal do výšky 5 000 stop (více než 1500 metrů) a po 26 minutách úspěšně přistál zpět na letišti ve Vodochodech. Pokročilost letounu umožnila realizovat během prvního letu i některé vývojové zkoušky. Dva měsíce po slavnostním představení nejnovějšího cvičného proudového letounu na Rolloutu dne 12. října prokázal první letoun L-39NG svou připravenost létat a zahájit certifikační zkoušky. První stroj letěl již v konfiguraci sériového letounu včetně finální verze vylepšeného mokrého křídla a vstupů vzduchu do motoru. Tento krok přiblížil Aero mnohem blíže k jeho cíli dosáhnout typové certifikace nového českého letounu do konce roku 2019.

„První let předsériového letounu představuje významný milník, kterým vysíláme důležitý vzkaz našim zákazníkům, že jsme schopni zcela plnit své závazky a že budeme připraveni dodat první letoun našemu zákazníkovi v prvním čtvrtletí roku 2020,“ řekl president a předseda představenstva Giuseppe Giordo.

Program L-39NG dál postupuje podle stanoveného plánu a díky velkému nasazení Aera, českých institucí a partnerů projektu dnes dokazuje, v jak pokročilém stádiu se nachází. L-39NG je vysoce efektivní proudový cvičný letoun schopný plnit roli lehkého bitevníku. Jde o jednomotorový dvoumístný letoun s vyspělým digitálním kokpitem, který zahrnuje sofistikovaný palubní virtuální výcvikový systém a přilbový zaměřovač HMD (Helmet Mounted Display). Letoun L-39NG je klíčovou součástí inovativního konceptu výcviku vyvinutého v Aeru, jenž nabízí nejmodernější vybavení pro pozemní školení, nové učební metody a prostředí a rozsáhlé využívání technologií virtuální reality a umělé inteligence. Letoun L-39NG je navržený tak, aby mohl spolehlivě sloužit desítky let při zachování snadné údržby. Tyto vlastnosti umožňují letounu L-39NG být jedinou dostupnou platformou na trhu schopnou provádět základní, pokračovací a taktický výcvik.

 „Letoun L-39NG letěl mimořádně dobře a zcela splnil naše očekávání z pohledu jeho stability a ovladatelnosti. Zvládli jsme i některé testy, jako jsou změny konfigurace, akcelerace až na 200 uzlů, otočení o 30, 40 a 60 stupňů a zpomalení na přibližovací rychlost. Všechny instalované systémy pracovaly perfektně a výhled z kokpitu byl vynikající. L-39NG je zcela nový letoun a věřím, že má obrovský potenciál stát se skvělým prostředkem pro výcvik na stíhací letouny čtvrté a páté generace a že se stejně dobře uplatní i jako lehký bitevní,“ řekl testovací pilot Aera David Jahoda.

V průběhu roku 2018 oznámilo Aero uzavření obchodních dohod s prvními zákazníky. V dubnu byl představen první zákazník, kterým se stal Senegal. Následovaly portugalská soukromá společnost SkyTech a americká soukromá společnost RSW, jež Aero představilo v červenci na Farnborough Air Show ve Velké Británii. Objednávky od těchto zákazníků zajistí výrobu 38 letounů. V současnosti Aero finalizuje také smlouvu s domácím zákazníkem, kterým je státní firma LOM Praha poskytující výcvik pilotů, a pokračují slibná jednání i s dalšími zahraničními zákazníky.

Letoun Aero L-39NG vychází z aerodynamické koncepce původních L-39, avšak využívá soudobé technologie a vybavení. Rozdíl mezi novým a starým letounem je například kratší příď letounu nebo zmenšené sací otvory. Díky umístění nádrží do křídel vzrostl objem palivových nádrží na 1450 kg a poklesl aerodynamický odpor letadla. Úsporný motor, větší nádrže i lepší aerodynamika umožnila zvýšit dolet L-39NG na 2590 km a výdrž ve vzduchu na 4,5 hodiny. Výraznou změnou je použití moderních konstrukčních materiálů. Výsledkem je menší hmotnost letounu, větší odolnost proti korozi a také životnost draku více než 15 000 letových hodin. Prázdná hmotnost L-39NG je 3100 kg a maximální vzletová hmotnost činí 6300 kg. Na celkově 5 závěsnících může podvěsit zbraně až do hmotnosti 1200 kg, nebo externí přídavné nádrže s 570 kg paliva. Dalším rozdílem je větší sklon kokpitu, čímž se oproti původním L-39 znatelně zlepšil výhled především z druhého instruktorského místa. Kokpit L-39NG je vybaven novými vystřelovacími sedačkami Martin-Baker Mk.16 a stejně tak je nový i překryt kokpitu od švýcarské společnosti Mecaplex, který má oproti původnímu překrytu L-39 jiný tvar a je mnohem odolnější v případě tzv. birdstrike, čímž se opět zvýší bezpečnost provozu.

Pohon nového stroje L-39NG obstarává moderní  dvouproudový motor FJ44-4M od firmy Williams International s maximálním tahem 16,87 kN. Motor má elektrické startování a plné digitální řízení FADEC. Výhodou je i nízká hmotnost motoru (305 kg), o 45 kg menší, než u původní ukrajinské verze AI-25TL. Motor se dostane z volnoběhu do maximálních otáček jen za 3 až 5 sekund, oproti 9 až 12 sekundám u původního AI-25TL.  Motor FJ44-4M je dodávaný s údržbovým systémem TAP Blue, který uživatelům zajišťuje vysokou letuschopnost a predikovatelnost údržbových nákladů. Avionika letounu od amerického výrobce Genesys Aerosystems je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace a může být do značné míry přizpůsobena požadavkům zákazníka. V letounu L-39NG se počítá s použitím dvojice barevných multifunkčních displejů (MFD) s vysokým rozlišením typu IDU-680 o rozměru 6” x 8, jako průhledový displej (HUD) byl zvolen výrobek české firmy SPEEL Praha, typ HUD-39. Součástí letounu je i široké spektrum simulačních technologií včetně zapojení do vysoce moderního taktického simulačního centra s cílem zvýšit účinnost výcviku. Další podrobnosti o novém letounu zjistíte na webových stránkách www.l-39ng.aero.

Tovární piloti Aera Vodochody David Jahoda (vlevo) a Vladimír „FAKY“ Továrek (vpravo) krátce po prvním letu L-39NG dne 22. prosince. Oba zkušení piloti jsou původně dlouholetí příslušníci 212. taktické letky v Čáslavi, kde létali na strojích L-159A. David Jahoda se na Alcu přeškolil už v roce 2003 a o tři roky později létal jako vedený pilot v display dvojici L-159 s npor. Tomášem Bruštíkem, zatímco Vladimír „FAKY“ Továrek  létal jako solo display pilot na L-159A v sezóně 2015. (foto: AERO Vodochody AEROSPACE)


 

 

(foto: AERO Vodochody AEROSPACE, www.aero.cz)

(zdroj: Tisková zpráva  AERO Vodochody AEROSPACE, redakčně upraveno, http://www.aero.cz/cz/o-nas/media/novinky/novy-cesky-proudovy-letoun-l-39ng-absolvoval-svuj-prvni-let/)