AirshowsAktualityCvičeníZahraniční mise

Německé hotovostní Tajfuny na českém a slovenském nebi

V průběhu nedávné mezinárodní airshow SIAF 2023 na Slovensku, která se konala na základně 46. dopravního křídla Malacky-Kuchyňa, mohli návštěvníci spatřit  během několika průletů německé letouny EF2000 integrovaného systému protivzdušné obrany Severoatlantické aliance NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System). Šlo o premiéru plně vyzbrojených stíhaček Luftwaffe nad Slovenskem, kterou Německo deklaruje schopnost posílení východního křídla aliance, přičemž z této aktivity bude částečně těžit i Česká republika.

Rozsáhlý konflikt na Ukrajině zastihl celé slovenské taktické letectvo a především jeho národní hotovostní systém QRA (Quick Reaction Alert) v tu nejméně vhodnou dobu. Dlouhodobě nedostatečný počet pilotů 1. letky a stále problematičtější udržení provozu zbývající flotily Migů 29 nakonec vedly ke značnému útlumu celého hotovostního systému, který v určitém období předešlých dvou let zabezpečoval už pouze jeden pilot, a to navíc na letounu bez ostré raketové výzbroje.

Z dlouhodobého hlediska šlo samozřejmě o naprosto neudržitelnou situaci a proto tehdejší ministr obrany Jaroslav Naď požádal nejprve Polsko a posléze i Českou republiku o dočasnou ochranu vzdušného prostoru Slovenska. K převzetí nového operačního úkolu došlo oficiálně 1. září 2022 a od té doby se české Gripeny poměrně pravidelně vydávají nad Slovensko v rámci cvičných letů Tango Scramble.

V červnu letošního roku se k této aktivitě připojilo Maďarsko a koncem srpna oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius připravenost podílet se na zabezpečeni ochrany Slovenska i německými stíhačkami. Jde o určitou kompenzaci za rozhodnutí stáhnout ze slovenského území protiletadlový systém Patriot, přičemž s operacemi německých stíhačů nad Slovenskem se zatím počítá do konce roku 2023. Jedná se tak o dodatečnou formu spolupráce nad rámec ochrany slovenského vzdušného prostoru, kterou na základě společné deklarace Visegrádské skupiny v současnosti zabezpečují vzdušné síly ČR, Maďarska a Polska.

Hotovostní stroje TLG74 z bavorského Neuburgu v klasické QRA konfiguraci s dvojicí „live“ střel Iris-T, palebným průměrem pro kanón Bk27 a dvěma přídavnými tisícilitrovými nádržemi. Pro mise Tango Scramble až k východní hranici SR, jež mohou trvat celkově 2,5 až 3 hodiny, však bude nutné využít tankeru nad ČR či přímo Slovenskem. Němečtí stíhači zároveň v současné době chrání i vzdušný prostor Islandu a s letouny EF2000 operují z letiště Keflavík. (foto: Team Luftwaffe, @Team_Luftwaffe)

 

Novou aktivitou chce Německo posílit ochranu východního křídla Aliance a zároveň umožnit intenzivnější výcvik slovenských letovodů GCI, ktery v současné době stoji prakticky jen na aktivitách Vzdušných sil AČR. Vůbec první demonstrační let nad Slovensko se uskutečnil v sobotu 2. záři, když v 11:30 hodin středoevropského času vzlétla z bavorské základny Neuburg dvojice hotovostních strojů EF2000 reg. 31+08 a 30+15 od Taktisches Luftwaffengeschwader 74 (TLG74) s tradičním volacím znakem LK01/02 a v klasické konfiguraci pro službu v systému QRA, tedy dvojici střel Iris-T, palebného průměru pro kanón Bk27 a dvěma přídavnými baky na 1.000 litrů paliva.

Němečtí stíhači po vstupu do vzdušného prostoru České republiky nejprve zamířili k podhůří Krkonoš a Orlických hor, kde na ně již ve vyhrazeném prostoru TRA37 čekal tanker A400M. Šlo o letoun reg. 54+15 patřící Lufttransportgeschwader 62 (LTG62), který odstartoval krátce po 11. hodině ze své domovské základny ve Wunstorfu jako „GAF021“ a létal na orbitě zhruba mezi městy Vrchlabí a Rychnov nad Kněžnou na letové hladině 24.000 feetu, a se změněným volacím znakem „PRIMER 62“. Po doplněni paliva se pak oba Tajfuny vydaly jihovýchodním kurzem na Brno a dále do slovenského vzdušného prostoru, kde po příletu nad letiště v Kuchyni ve 12:50 hodin uskutečnily několik efektních průletů a následně se vydaly zpět na svou vzdálenou domovskou základnu v Bavorsku.

Lety stíhacích letadel německé Luftwaffe nad Slovensko budou i nadále realizované z letišť v Německu, přičemž po splnění stanovených úkolů se hotovostní stroje vrátí na své domovské základny. Už z prvotních vyjádření německého ministra obrany je zároveň poměrně jasné, ze německé Tajfuny nebudou nasazovány v rámci ostrých Alpha Scramble misí, ostatně vzdálenost základny Neuburg od slovenské hranice je přes vzdušný prostor ČR téměř 500 km, což vypovídá o možném reakčním čase. Jenom let k západní hranici SR v podzvukovém profilu a po standardní letové trase totiž trvá přes 30 minut. Půjde tedy spíše o dopředu plánované mise, které mají demonstrovat německou připravenost podílet se na ochraně Slovenska a zároveň budou mít příznivý vliv na Vzdušné sily Ozbrojených síl SR, které si tak budou moci udržet způsobilost při navádění stíhacích letadel a řízení letového  provozu.

Pokud budou Tajfuny létat až nad východní Slovensko do vyhrazeného prostoru TRA07 nad Spišskou Novou Vsí, půjde až o tříhodinové mise, vyžadující bezpodmínečně přítomnost tankeru A400M či A330MRTT nad Českou republikou, nebo přímo nad Slovenskem. A právě z přítomnosti tankeru by mohli profitovat i čeští stíhači, pro které je každá příležitost k procvičení procedur AAR (Air-to-Air Refueling) cenná z důvodu obnovení podmínek pro vzdušné tankování. Ostatně, právě při premiérovém působení hotovostních strojů Luftwaffe nad Slovenskem 2. září využili čeští stíhači přítomnosti německého tankeru A400M přímo v „domácím“ prostoru TRA37 a dvojice pilotů hotovostního systému QRA si tak mohla procvičit procedury AAR.

Do jaké míry bude pokračovat spolupráce mezi českým a německým letectvem při střežení vzdušného prostoru Slovenska se ukáže až následujících měsících. Každopádně během aktuálního cvičení Ample Strike Lite 2023 čeští piloti opětovně využili přítomnosti německého tankeru A400M v jižních Čechách, čili spolupráce zatím pokračuje na výbornou.

Přítomnosti tankeru A400M německé Luftwaffe v čáslavském prostoru TRA37 využili i čeští stíhači s dvojicí Gripenů hotovostniho systému QRA. Snímky pochází z průletu nad Trutnovem v letové hladině FL240 (24000 stop). V českém vzdušném prostoru je mozné tankovat pouze ve dvou k tomuto účelu vyhrazených prostorech. Jeden je situován v jižních Čechách s názvem BUDVAR, druhý je pak na pomezí východních Čech a Moravy. (foto: Lukáš Ronge, @RongeLukas, https://meteomarsov.cz/)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Team Luftwaffe, @Team_Luftwaffe)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „Slovenské nebo budú chrániť aj nemecké stíhačky, do konca roka“, https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/679912-na-slovenske-nebo-budu-dozerat-aj-nemecke-stihacky-do-konca-roka/)