AktualityAkviziceModernizaceTechnika

MD-11 přivezl první dodávku vybavení a dílů pro vrtulníky H-1

Armáda převzala první velkou dodávku dílů k projektu H-1 pro nové moderní americké vrtulníky, které nahradí dosavadní původně sovětské stroje. Vojenský materiál dopravil ve středu na pardubické letiště americký velkokapacitní dopravní letoun McDonnell Douglas MD-11F a o víkendu byl po celních formalitách dopraven na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou.

Dodávka obsahuje náhradní díly a součástky nutné při první kompletaci, opravě a údržbě vrtulníků Venom a Viper, kontrolní a měřící techniku na vyhodnocení stavu vrtulníků, ochozy potřebné při opravách, elektrický startovací vozík jako pozemní zdroj elektrického proudu pro vrtulník a další náhradní díly.

„Přílet pozemního vybavení a materiálu z USA je hmatatelným důkazem, že se projekt dostává do finální fáze. Touto první dodávkou se přibližujeme k zavedení Venomů a Viperů do výzbroje Armády ČR. Je to další krok směrem od závislosti na ruské a sovětské technice,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Zaměstnanci LOM Praha s.p. zajistili proclení a v pátek se náklad přesunul čtyřmi kamiony z Pardubic na vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou. Zde na něj už čekal tým logistiků s potřebným manipulačním zařízením, včetně speciálních vozíků pro vykládku leteckých palet. Z kamionů se materiál vyskladnil do nově vybudovaného moderního multiskladu postaveného právě pro uskladnění systému H-1.

První velkou dodávku dílů k novým americkým vrtulníkům Viper a Venom přivezl do České republiky velkokapacitní dopravní letoun McDonnell Douglas MD-11F společnosti Western Global Airlines. MD-11 odstartoval v úterý 6. prosince z letiště Gulfport Biloxi IAP v Mississippi s nákladem 24 tun materiálu a po mezipřistání v Bangoru ve státu Maine kvůli doplnění paliva se 7. prosince vydal přes Atlantik. Po přistání v Pardubicích a vyložení celkem 17 palet přeletěl prázdný do Německa na bývalou americkou základnu Hahn AB, která je dnes cargo letištěm Frankfurt-Hahn. Jinak letoun registrace N546JN byl vyrobený v roce 1995 a jeho prvním provozovatelem se staly v srpnu 1995 čínské EVA Airways. Od listopadu 2012 byl s registrací OH-NGB již součástí flotily finských Nordic Global Airlines, u kterých létal až do března 2015, kdy byl odstaven. Po pár měsících však rozšířil letadlový park provozovatele Western Global Airlines, u kterého létá doposud. (foto: Miroslav Kostelník, Ostrava Airport – Aviation Photography a VeKySIO)

 

LOM Praha s.p. předá zakázku armádě přibližně do týdne. „LOM Praha má v tomto klíčovém projektu přezbrojení Armády ČR významný podíl, a to jak po technické stránce, tak v oblasti simulačních technologií,“ říká ředitel státního podniku Jiří Protiva.

„S materiálem musíme manipulovat s velkou obezřetností, protože se jedná o citlivé, drahé a nedostatkové součástky. Velký důraz klademe rovněž na bezpečnost při manipulaci, aby nedošlo k nevratnému poškození,“ dodává kapitán Jiří Zezula, náčelník zbrojní služby 22. základny vrtulníkového letectva.

Součástí mezivládní smlouvy na pořízení vrtulníků systému H-1 je také dodávka pozemního podpůrného zařízení a náhradních dílů pro vrtulníky Bell UH-1Y a AH-1Z (neboli Venomy a Vipery), což představuje 80 velkých čtyřicetistopových lodních kontejnerů, které budou dodávány postupně. První velký náklad na 17 leteckých paletách, který vážil okolo 24 tun, překonal vzdálenost 8 423 km a z Gulfportu v Mississippi letěl přes 10 hodin. Další dodávka se očekává na začátku ledna 2023.

Autoři textu: kapitánka Jindřiška Budiková, 22. zVrL; Jitka Šuláková, LOM PRAHA s.p. a Vladimír Barca

Obrovské poděkování patří Mirkovi Kostelníkovi z týmu Ostrava Airport – Aviation Photography za nádherné fotky z příletu MD-11F na LKPD. Na Mirkově facebooku pak lze shlédnout celou fotogalerii z příletu, vřele doporučuji.

Palety s materiálem byly převezeny čtyřmi kamiony z Pardubic na vrtulníkovou základnu v Náměšti nad Oslavou, kde došlo k jejich vyskladnění v novém moderním multiskladu. Tento objekt byl navržen tak, aby v něm bylo možné uložit jak stávající skladové zásoby základny, jako je například různý letecký, výstrojní či stavebně-ubytovací materiál, tak především náhradní díly a další sofistikovaný materiál k nové americké platformě H-1. Stavba multiskladu byla zahájena na podzim roku 2019 firmou STAEG Stavby, s.r.o., trvala šestatřicet měsíců a jeho nedávné uvedení do provozu konečně umožní skladovat veškerý materiál v odpovídajících podmínkách. V hale jsou speciální prostory určené k uskladnění ručních zbraní a rovněž k jejich ošetření. Veškeré prostory jsou zajištěny elektronickým bezpečnostním systémem a součástí objektu jsou také prostory vyhrazené pro ukládání nebezpečného materiálu, nebo pro ukládání utajovaného materiálu. Nové zpevněné plochy pro ukládání a manipulaci kontejnerů před multiskladem jsou pak napojeny na stávající komunikaci areálu letiště, navíc byla zbudována speciální cesta pro napojení přímo na stojánku dopravních letounů „MIKE“  a myslelo se také na dodávku materiálu po železnici. Podél severní části objektu vede železniční vlečka a díky venkovní rampě a volnému prostoru vedle objektu lze naskladnit materiál jak přímo z vagónů, tak případně manipulovat s kontejnery dovezenými po železnici. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou a VeKySIO)

 

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou se již pilně připravují k převzetí prvních vrtulníků AH-1Z a UH-1Y už v příštím roce. V současné době je například za hlavním hangárem oprav letecké techniky dokončována úplně nová budova simulačního centra pro vrtulníkovou platformu H-1. Tato stavba bude určena pro zabezpečení armádního výcviku pozemního personálu a pilotů vrtulníků H-1 na simulátoru FTD (Flight Training Device), včetně příslušného zázemí.  Komplexní zabezpečení podpory simulovaného leteckého výcviku s využitím letového výcvikového zařízení AH-1Z Viper včetně stanice Joint Mission Planning System a systému Computer-Based Trainning tak bude zajištěno přímo v areálu 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou a LOM PRAHA s.p.)


 

 

(úvodní foto: Miroslav KostelníkOstrava Airport – Aviation Photography)

(zdroj: článek „První dodávka vybavení a dílů pro nové vrtulníky je v České republice“, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/prvni-dodavka-vybaveni-a-dilu-pro-nove-vrtulniky-je-v-ceske-republice-241048/; https://globe.adsbexchange.com/?icao=a6ef0b&lat=50.733&lon=9.635&zoom=5.6&showTrace=2022-12-07&timestamp=1670419387; www.lompraha.cz; lznamest.army.cz)