AirshowsAktualityPiloti

Martin Špaček alias „JET LEE“ dosáhl na Gripenech 1500 hodin

České nadzvukové letectvo se v letošním roce dočkalo dalšího zajímavého milníku, když jeden z příslušníků čáslavské základny překonal hranici 1.500 letových hodin na nadzvukových letounech JAS-39 Gripen. Tímto rekordmanem je známý vojenský pilot mjr. Martin Špaček, který tak může od letoška jako jeden z mála hrdě nosit na pilotní kombinéze červenou nášivku řádu rytířů Gripenu se zlatým lemováním, jež značí dosažení právě tohoto náletu. Ve vzdušných silách AČR jde navíc teprve o čtvrtého pilota, který magické hranice 1.500 hodin na švédském typu dosáhl.

Martin Špaček je mezi aliančními piloty znám spíše pod svou oficiální přezdívkou „JET LEE“, která má prapůvod v jeho dlouholetém zájmu o bojové sporty. Martin se totiž přes 25 let aktivně věnuje karate, je držitelem prvního danu a i legendární Chuck Norris by neměl žádnou šanci. Zájem o letadla a létání se u něho projevil již ve školním věku a vůbec poprvé se dostal do vzduchu zhruba v patnácti letech, kdy na aeroklubovém letišti v Jaroměři zkoušel nejprve létání na větroních, a následně i seskoky padákem. Ke skutečnému létání na letadlech se však dostal až při studiu na Vojenské akademii v Brně (dnešní Univerzita obrany), kterou absolvoval v letech 1997-2001. Ve třetím ročníku studenti akademie prodělali základní výcvik na vrtulových letounech Z-142C AF, jenž probíhal na tehdejší 34. základně školního letectva v Pardubicích.

Martinova kariéra display pilota AČR začala v roce 2007, kdy převzal u čáslavské 212. taktické letky štafetu po kpt. Jiřím Řezáčovi při sólo ukázce podzvukového stroje L-159A. Alku nakonec předváděl dvě sezóny a koncem roku 2008 už měl na svém kontě celkově 920 letových hodin. (foto: Aleš Hottmar)

 

Vzhledem k velmi dobrým studijním výsledkům byl Martin po třetím ročníku při rozřazení určen k vytouženému výcviku na proudových letounech a ve čtvrtém ročníku prošel výcvikem na cvičných strojích L-29 Delfín. Po skončení studia přešel přímo na 34. základnu speciálního letectva v Pardubicích, kde další dva roky pokračoval v létání na Delfíncích. Po zrušení 34. zSpecL v roce 2003 byl s ostatními piloty převelen do Čáslavi na 21. základnu taktického letectva, kde prodělal u 212. taktické letky roční výcvik na podzvukovém letounu L-39ZA Albatros. V roce 2005 už následovalo přeškolení na útočnou Alku, na které létal celkově pět roků a v letech 2007 až 2008 působil zároveň jako předváděcí pilot na tomto typu.

Zásadní zlom v kariéře vojenského pilota AČR nastal v roce 2010, kdy byl společně s třemi dalšími piloty od 212. taktické letky vybrán k přeškolení na nadzvukové letouny JAS-39 Gripen. Po tříměsíčním školení ve Švédsku se vrátil zpět do Čáslavi, kde u 211. taktické letky absolvoval pokračovací taktický a bojový výcvik na tomto typu. S Gripenem se následně účastnil hned několika zahraničních misí v Pobaltí či na Islandu, a v letech 2013 až 2016 pak působil opět jako display pilot na typu JAS-39.

V letech 2013-2016 působil „JET LEE“  jako display pilot na typu JAS-39, kdy nahradil Michala Daňka. Martinova ukázka Gripenu byla vždy mimořádně dynamická a oproti některým zahraničním kolegům létaná ve vzdálenostech, tak aby z ukázky měli i něco diváci. Pro autora bylo nezapomenutelným zážitkem vystoupení na Airshow 2013 v polské Radomi, kde Martin létal s „Picasem“ jednu z posledních ukázek dne v paprscích zapadajícího slunce a ve velmi malé výšce. (foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika a Aleš Hottmar)

 

Na nadzvukových Gripenech létá Martin už dvanáctým rokem a letos navíc překonal na tomto švédském typu výraznou metu, když dosáhl náletu 1.500 hodin. Pro dlouholeté piloty F-16 v USA nejde zase o tak velkou zvláštnost, z pohledu evropských letectev a přímo uživatelů JAS-39 jde však bezesporu o vysoké číslo. Mnohem větší švédské letectvo má například pilotů s podobným náletem na Gripenech naprosté minimum a v AČR je Martin po Michalu Daňkovi, Tomáši Mertovi a Jaroslavu Tomaňovi teprve čtvrtým pilotem v historii, který podobné mety dosáhl. Jen celkový součet 7.000 hodin těchto čtyř pilotů na JAS-39 je úctyhodný, navíc každý z této čtveřice měl ještě před přeškolením na Gripeny několikaletou kariéru na typech MiG-21MFN, Su-22M4 či L-159A.

Vysoké počty hodin českých pilotů na Gripenech tak rozhodně nejsou úplnou raritou, neboť ze všech uživatelů JAS-39 dosahuje flotila českých strojů na počet letounů vůbec nejvyššího náletu, který je určitě nad evropským průměrem. Na vysokých číslech se zároveň podílí i relativně nízký počet pilotů, neboť české letectvo má v současné době zhruba 25 lidí, schopných usednout do kokpitu Gripenu. Zmiňované číslo samozřejmě zahrnuje i vyšší velitelské kádry.

V průběhu své dvanáctileté služby na Gripenech se Martin Špaček pochopitelně účastnil i celé řady zahraničních misí nad Pobaltím a Islandem. Snímek z listopadu 2016 zachycuje „JET LEEHO“ krátce po přistání na domovské základně v Čáslavi po dlouhém, téměř čtyřhodinovém přeletu z islandského Keflavíku, během kterého museli čeští piloti několikrát doplňovat palivo z amerického tankeru KC-135R. (foto: Aleš Hottmar)

 

Martin Špaček (druhý zprava) na setkání všech bývalých  předváděcích pilotů českého Gripen display teamu, které se uskutečnilo v roce 2019 v Čáslavi. Zleva je Tomáš Merta a Michal Daněk, kteří již v minulosti překročlili hranici 1.500 hodin na Gripenu, vpravo je pak Ivo Kardoš. (foto: Martin Haleš, archív Ivo Kardoše)

 

Před Martinem se navíc aktuálně rýsuje úplně nová etapa jeho pilotní kariéry, a to jako display pilota světoznámé akrobatické skupiny Flying Bulls. Když se před určitou dobou dozvěděl, že hledají náhradníka a dostal na tuto pozici přímo nabídku, neváhal ani vteřinu. Leteckou akrobatickou skupinu Flying Bulls Aerobatics Team samozřejmě znal už z leteckých dnů, kterých se účastnil ještě jako display pilot AČR, navíc ve skupině působí i dva jeho kolegové z Čáslavi, létající na typu JAS-39 u 211. taktické letky. Jde o vedoucího skupiny Stanislava Čejku, který se na Gripeny přeškoloval v roce 2012, a o něco mladšího Jana Tvrdíka, jenž létá na švédských stíhačkách pro změnu od roku 2016.

Martin Špaček jako pilot akrobatické skupiny Flying Bulls Aerobatics Team.

Pro Martina následovaly tři roky náročného výcviku na vrtulových akrobatických letounech XtremeAir XA42 pod vedením Miroslava Krejčího, který je velkou ikonou českého akrobatického létání. Třebaže měl Martin nalétány stovky hodin akrobacie v kokpitu proudových vojenských letounů, potřeboval doplnit zkušenosti na vrtulových strojích s ostruhovým podvozkem. S Miroslavem Krejčím nejprve trénoval ve dvojici od lehčích prvků až po ty nejtěžší, teprve pak následovalo seznamování se skupinovou akrobacií ve čtyřech. Po definitivním odchodu Miroslava Krejčího z Flying Bulls se na jeho místo pravého křídla posunul Jan Tvrdík a uprázdněná role zadního letce neboli slotu připadla právě na Martina Špačka coby nového člena.

Martin již s Flying Bulls letos stihl několik veřejných vystoupení na leteckých dnech v Česku, Polsku, Slovensku, Německu, Nizozemsku či Švédsku, a nyní se již plně soustředí na příští sezonu. Je samozřejmé, že časově náročná služba pilota AČR, kombinovaná s množstvím dalších aktivit a působením v akrobatické skupině by nebyla možná bez podpory celé rodiny a především tolerantní manželky Andrey. Závěrem se sluší Martinovi popřát hodně úspěchů nejen při budoucích vystoupeních akrobatické skupiny Flying Bulls, ale i v jeho další službě u armády.

Dnes 44-letý mjr. Martin „JET LEE“ Špaček aktuálně působí na 21. Křídle taktického letectva čáslavské základny. Za celou svou kariéru vojenského pilota AČR létal na typech Z-142C AF, L-29 Delfín, L-39ZA Albatros, L-159 ALCA plus JAS-39 Gripen a jeho celkový nálet činí úctyhodných 2.800 hodin. Na nadzvukových Gripenech slouží od roku 2010 a k dnešnímu dni má na těchto švédských stíhačkách nalétáno celkem 1.605 hodin. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „Na ostří křídla“, autor Dana Čermáková, https://www.dobryinfo.cz/1408/martin-spacek; článek „Flying Bulls Aerobatics Team posílil další vojenský stíhací pilot“, https://www.flying-revue.cz/flying-bulls-aerobatics-team-posilil-dalsi-vojensky-stihaci-pilot)

(aktualizace: 27. 11. 2022)