AktualityCvičeníKonfliktyPiloti

Maďarské Gripeny cvičily letové operace ze záložních letišť

V průběhu loňského podzimu se v Maďarsku uskutečnilo pod názvem Adaptive Hussars 23 vůbec největší národní cvičení za posledních třicet let, jehož cílem bylo prověřit připravenost maďarské armády na možný scénář ohrožení státu.  Cvičení, do kterého se zapojilo téměř 6000 osob, mělo především otestovat schopnosti civilní veřejné správy zabezpečit rozsáhlé  přesuny vojsk a jejich logistiku. Adaptive Hussars 23  se účastnila rovněž 101. letecká brigáda z Kecskemétu s letouny JAS-39 Gripen, které uskutečnily tzv. letištní manévr a přesunuly se na operační letiště v Sármelléku, ze kterého následně vedly bojovou činnost. Tento koncept začíná být v aliančních zemích stále častěji procvičován a v letošním roce by obdobný výcvik mělo uskutečnit i české taktické letectvo.

Švédský Gripen byl od počátku navržen se schopností působit s minimálním pozemním zabezpečením z rozptýlených leteckých základen v rámci švédského válečného konceptu BAS90 (Flygbassystem 90). Ten počítal v případě přímého ohrožení státu s rozptýlením bojových letounů na záložní letiště či silniční úseky, ze kterých měla být následně vedena bojová činnost. Bohužel právě tyto vlastnosti evropští uživatelé platformy JAS-39 kromě domácího Švédska doposud prakticky nevyužívali a teprve v posledním roce se na základě zkušeností z bojů na Ukrajině dostává tato „zapomenutá“ operační schopnost opět do popředí.

Podobný koncept si v listopadu 2023 vyzkoušelo i maďarské letectvo, když během cvičení Adaptive Hussars 23 přemístilo  pětici Gripenů na civilní letiště Hévíz-Balaton v Sármelléku. Jedná se o bývalou sovětskou základnu 36. letecké armády Jižní skupiny sovětských vojsk v Maďarsku, na které byl původně dislokován 5. gardový stíhací pluk, vyzbrojený v 80. letech stíhacími letouny MiG-23M, které v roce 1989 vyměnil za moderní stroje MiG-29 izd. 9-13. Zajímavostí z českého pohledu je, že se tento sovětský stíhací útvar ze Sármelléku aktivně podílel na srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a po určitou dobu působil s letouny MiG-21PFM z civilního letiště Bratislava-Ivánka.

101. letecká brigáda „Szentgyörgyi Dezső“ z Kecskemétu přemístila v rámci tzv. letištního manévru na bývalé sovětské letiště v Sarmelléku celkem pětici Gripenů, které zde operovaly pod ochranným deštníkem protiletadlových kompletů Mistral od 205. protiletadlového pluku z Győru. Sármellék je dnes civilním sezónním letištěm, známým spíše pod názvem Hévíz-Balaton, které je přes zimní měsíce uzavřené. Chybějící infrastruktura letiště pak byla výzvou pro logistické zabezpečení a především přísunu paliva pro letové operace Gripenů. Jinak je celkem zajímavé, že si maďarské Ministerstvo obrany příliš neláme hlavu se zveřejňováním obličejů svých operačních pilotů Gripenů, což je v ČR věc naprosto nemyslitelná. (foto: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár)

 

Protože je letiště v Sármelléku již 33 let bez jakéhokoliv vojenského provozu, bylo zde nutné vytvořit nejen podmínky pro bezpečný provoz Gripenů, ale především pro zabezpečení činnosti a ubytování posádek, včetně pozemního technického personálu. Tři dny před příletem Gripenů dorazilo na letiště téměř 100 „záložáků“ z 5. pluku územní obrany MH „Bauer Gyula“, kteří zde vybudovali malé kontejnerové městečko. To sloužilo k ubytování nejen příslušníků 101. letecká brigády z Kecskemétu, ale i vojáků protiletadlového oddílu 205. protiletadlového pluku MH „Dánielfy Tibor“ z Győru, kteří s komplety Mistral zabezpečovali protivzdušnou ochranu letiště Sármellék. Příslušníci pluku chránili letiště již během výstavby kontejnerového městečka a při budování další logistiky.

Před samotným příletem Gripenů přistál v Sármelléku nejprve dopravní Airbus A319, přepravující technický personál 101. letecké brigády, jenž v Sármelléku po celou dobu cvičení zabezpečoval letovou činnost pětice strojů JAS-39C.  Pro maďarské stíhače je provedení tzv. letištního manévru a přesun z domácího Kecskemétu vzhledem k letovým zkušenostem v podstatě rutinním úkolem, který se příliš neodlišuje od letových operací z domácí základny. Během cvičení Adaptive Hussars 23 a vedení operační činnosti ze Sármelléku piloti například uskutečnili letové mise, zaměřené primárně na údery proti pozemním cílům, nebo na letové operace v nočních podmínkách.

Maďarské Gripeny v průběhu cvičení přistály i na letišti v Pápě, které kdysi bývalo společně s Taszárem prvoliniovou a nejlépe vybavenou základnou maďarského letectva, na které byly v roce 1989 umístěny nejmodernější letouny MiG-23MF a MiG-21bis bývalého 47. stíhacího pluku. Dnes je Pápa domovem trojice velkokapacitních C-17 mezinárodního Heavy Airlift Wingu a zároveň jej občas využívají Gripeny při výluce domácí základny v Kecskemétu, nebo při střelbách na polygonu v Hajmáskéru. (foto: dr. Luka Dániel a Cser Georgina őrmester)

 

V rámci letových misí ze Sármelléku piloti maďarských Gripenů dále uskutečnili například přistání na letištích v Pápě a Debrecenu, kde po doplnění paliva opět vzlétli k plnění stanovených operačních úkolů. Příslušníci 101. letecké brigády z Kecskemétu se museli v průběhu Adaptive Hussars 23 vypořádat s celou řadou problémů, které k podobné činnosti mimo stálé základny patří. Největší výzvou byla určitě integrace systému velení a řízení plus logistické zabezpečení nepřetržitého přísunu paliva, jelikož na letišti v Sármelléku není skladováno v dostatečném množství. Právě  zásobování pohonnými hmotami prověřilo spolupráci vojenské a civilní sféry.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, obdobný výcvik spojený s tzv. letištním manévrem by v letošním výcvikovém roce mělo  uskutečnit i české taktické letectvo. Na realizaci podobných výcvikových aktivit v poslední době tlačí především alianční velitelství AIRCOM a to v rámci nové operační doktríny ACE (Agile Combat Employment), která má snížit závislosti na hlavních operačních základnách. Podobný výcvik má zajistit schopnost redislokace na předsunuté operační letecké základny (Forward Operating Base) včetně zabezpečujících prvků, které umožní vedení bojové činnosti po omezenou dobu i z těchto hůře vybavených letišť. Armáda zatím nesdělila k uskutečnění tzv. letištního manévru žádné podrobnosti, každopádně se proslýchá, že se letos dočkáme ještě jednoho velkého překvapení.

Během jedné mise cvičení Adaptive Hussars 23  Gripeny zavítaly i na letiště v Debrecenu, kde doplnily palivo a opět vzlétly k plnění operačního úkolu. Civilní letiště Debrecen je opět bývalou sovětskou základnou 36. letecké armády Jižní skupiny vojsk, na které byl koncem osmdesátých let minulého století dislokován 88. stíhací-bombardovací letecký pluk s letouny MiG-27D. Z českého pohledu je určitě zajímavostí, že tento útvar používal několik „Sedmadvacítek“, které původně sloužily u 3. letky 236. stíhacího-bombardovacího pluku Střední skupiny vojsk na letišti Hradčany u Mimoně.  (foto:  Somogyi András főtörzsőrmester)


 

 

(úvodní foto: Somogyi András főtörzsőrmester)

 

Zdroje:

archív redakce czechairforce.com

ADHU 23: Gripenek Debrecenben, https://honvedelem.hu/hirek/adhu-23-gripenek-debrecenben.html

ADHU 23: vadászgépek hétköznapjai, autor MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, https://honvedelem.hu/hirek/adhu-23-vadaszgepek-hetkoznapjai.html

ADHU 23: Gripenek idegenben, autor Snoj Péter, https://honvedelem.hu/hirek/adhu-23-gripenek-idegenben.html

ADHU23: a légierő pillanatképei, autor MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár, https://honvedelem.hu/hirek/adhu-23-a-legiero-pillanatkepei.html

Hungarian Gripen exercised in field conditions, https://www.saab.com/newsroom/stories/2023/december/hungarian-gripen-exercised-in-field-conditions2