AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Létající hroši zamířili na zahraniční misi do Polska

Začátkem ledna se do Polska přemístil zhruba stočlenný kontingent vrtulníkové jednotky „Task Force HIPPO“ s trojicí vrtulníků Mi-171ŠM z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Příslušníci 1. úkolového uskupení AČR Heli Unit v Polsku posílí kolektivní obranu východního křídla NATO v rámci předsunuté alianční přítomnosti a po dobu zhruba půl roku zde budou podporovat spojence, včetně kolegů z polské vrtulníkové jednotky pro speciální operace. 

Aktuální mise v Polsku není pro české „létající hrochy“ rozhodně prvním zahraničním nasazením. Už v 90. letech minulého století působili čeští vrtulníkáři se stroji Mi-17 v operacích SFOR, IFOR a KFOR na území bývalé Jugoslávie. V novodobé historii Vzdušných sil AČR je však vyslání kompaktní vrtulníkové jednotky s modernizovanými Mi-171ŠM teprve druhým zahraničním nasazením. Vůbec první jednotka „Task Force HIPPO“ totiž působila v letech 2010-2011 v dalekém Afghánistánu, kde ze základny Šarana v blízkosti pákistánských hranic zajišťovala transport osob a materiálu i evakuaci zraněných vojáků NATO a afghánských vládních bezpečnostních sil.

Současnou jednotku „Task Force HIPPO Polsko“ tvoří jak létající personál 222. vrtulníkové letky, tak specialisté inženýrské letecké služby, logistiky a dalších odborností ze 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou. Kromě modernizovaných vrtulníků Mi-171ŠM má jednotka k dispozici samozřejmě i pozemní techniku pro zabezpečení své činnosti. Vzhledem k faktu, že od posledního nasazení Task Force HIPPO a školících týmů OMLT v Afghánistánu uplynula již určitá doba, byla přípravě jednotky věnována mimořádná pozornost. Samotnému nasazení předcházela dlouhá příprava s množstvím vojenských cvičení, která končila v závěru loňského roku národním hodnocením jednotky podle NATO standardu TACEVAL. Toto národní hodnocení připravenosti řídilo Velitelství pro operace AČR a celý proces dozoroval národní představitel ze sekce rozvoje sil MO. Vojáci museli řešit množství obtížných úkolů, jejichž cílem bylo prověřit, že jednotka je schopná plnohodnotně působit v místě nasazení a řešit nenadálé situace.

Téměř stočlenný kontingent vrtulníkové jednotky „Task Force HIPPO“ přepravil do Polska vládní Airbus A319CJ ev. č. 3085 kbelské základny. (foto: 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

 

Výstavba zázemí pro působení celého uskupení začala v Polsku už v prosinci minulého roku. Přesun pozemního personálu pak začátkem ledna zabezpečil vládní Airbus kbelské 24. základny dopravního letectva, který převezl téměř stočlenný kontingent z Náměšti přímo do místa určení. Samotný přelet vrtulníků Mi-171ŠM do Polska pak proběhl za poměrně nepříznivých povětrnostních podmínek, kvůli kterým formace překračovala česko-polskou hranici ve velmi malé letové hladině na pomezí Orlických hor a Jeseníků, severně od Jablonného nad Orlicí. Po přesunu celé jednotky pokračují vojáci v logistických i operačních přípravách, aby v nejbližší době mohli zahájit plnění operačního úkolu.

Podle oficiálního informačního portálu polských ozbrojených sil „Polska Zbrojna“ bude operačním prostorem českého kontingentu 33. základna dopravního letectva (33.Baza Lotnictwa Transportowego) v Powidzu. Ještě v dobách Varšavské smlouvy šlo o prvoliniové zodolněné letiště, na kterém působil 7. bombardovací a průzkumný letecký pluk s letouny Suchoj Su-20 a nedaleko odtud se nacházel i dálniční úsek Września, odkud v minulosti polské letectvo často procvičovalo vzlety a přistání ze silničního úseku.

Základnu v Powidzu využívají kromě domácího polského letectva i američtí vrtulníkáři vojskového letectva. Na tzv. Forward Operating Site Powidz byly v loňském roce umístěny v rámci „Task Force Heavy Cav“ například bitevní vrtulníky AH-64 Apache od 3-6 Air Cavalry Squadron z texaského Fort Bliss. (foto: Spc. William Thompson, 1st Armored Division Combat Aviation Brigade)

 

Dnes je základna domovem především pro 3. křídlo dopravního letectva (3. Skrzydło Lotnictwa Transportowego), jehož 14. letka (Eskadra Lotnicza) má ve výzbroji transportní letouny C-130E/H Hercules a M-28TD. V Powidzu je zároveň umístěn i úplně nový útvar polského letectva PJOS, neboli Letecká jednotka pro speciální operace (Powietrzna Jednostka Operacji Specjalnych). Ta vznikla v únoru 2023 z bývalé 7. letky speciálního určení (7 Eskadra Działań Specjalnych) a používá vrtulníky Mi-17-1V pro podporu polských speciálních sil. Mimo domácí polské letectvo jsou v Powidzu od roku 2022 dislokovány i americké detašmány vojskového letectva s vrtulníky AH-64 Apache či UH-60 Black Hawk, navíc aktuálně zde pobývá v rámci mise NATO Enhanced Air Policing  i čtveřice stíhacích letounů F-16CM od 52. Fighter Wingu z německého Spangdahlemu.

Hlavním úkolem české vrtulníkové jednotky bude spolupráce s polskými ozbrojenými silami a aliančními jednotkami, začleněnými do struktur NATO. Uskupení bude dále zabezpečovat podporu MNC-NE (Mnohonárodní sbor Severovýchod). Příslušníci Task Force HIPPO jsou vycvičeni k zasazování výsadků, provádění vzdušného průzkumu, dále k plnění úkolů přepravy osob a materiálu a samozřejmě jsou vycvičeni i pro leteckou podporu speciálních sil v rámci SOATU (Special Operations Ait Task Unit). Podle tiskového mluvčí Velitelství polských speciálních sil, pplk. Mariusze Łapety, bude česká vrtulníková jednotka spolupracovat především s polskou jednotkou PJOS z Powidzu, která se specializuje na podobný typ operací. Vůbec poprvé armáda do mise v rámci jednotky vyslala také příslušníky Aktivní zálohy.

Příslušníci Task Force HIPPO budou v Polsku nejčastěji kooperovat s obdobnou polskou jednotkou pro speciální operace PJOS (Powietrzna Jednostka Operacji Specjalnych), která používá vrtulníky Mi-17-1V. Ty létají na rozdíl od našich Mi-171ŠM se zbraňovými pylony, na druhou stranu nemají takové avionické, radionavigační či senzorické vybavení, jako modernizované české vrtulníky. (foto: Bartek Bera, https://www.instagram.com/bartek.bera.photography/ via Polska Zbrojna a Powietrzna Jednostka Operacji Specjalnych, https://pjos.wp.mil.pl/)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Hlaváč, 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

(zdroj: článek „Czesi w Powidzu“, autor Ewa Korsak; https://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/40988?t=Czeskie-smiglowce-wyladowaly-w-Powidzu-Zadaniem-lotnikow-bedzie-wsparcie-polskich-wojsk-specjalnych; článek „Nowa jednostka przeznaczona do wsparcia wojsk specjalnych“, autor Ewa Korsak, https://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/39143?t=Nowa-jednostka-przeznaczona-do-wsparcia-wojsk-specjalnych; článek „Vrtulníkáři z Náměště vyjeli do Polska, posílí obranu východního křídla NATO“, autor kapitánka Jindřiška Budiková, 1. ÚU AČR Heli Unit, https://mise.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vrtulnikari-z-nameste-vyjeli-do-polska–posili-obranu-vychodniho-kridla-nato-248788/; článek „Nová mise českých vrtulníkářů. V Polsku zajistí výsadky, průzkum a transport“, https://www.natoaktual.cz/zpravy/vrtulnik-mi-171s-pilot-armad-mise-polsko-rusko.A240108_184949_na_zpravy_m00; https://pjos.wp.mil.pl/; https://mise.army.cz/aktualni-mise/pol/polsko-248802/)

(aktualizace: 14. 1. 2024)