AktualityMimořádné událostiPiloti

K dopravnímu letadlu Ryanairu startovaly hotovostní Gripeny

V pondělí 10. ledna ve večerních hodinách musela poprvé v letošním roce provést ostrý zásah „Alpha Scramble“ dvojice letounů JAS-39C Gripen hotovostního systému QRA (Quick Reaction Alert) u letadla civilní společnosti. Řídící letového provozu ŘLP ČR totiž obdrželi od německých kolegů informaci o anonymu a hrozbě použití výbušného systému na palubě letounu Boeing 737-8AS reg. SP-RKS společnosti Ryanair, letícího jako FR3898 na lince Miláno – Varšava.

Let FR3898 odstartoval z mezinárodního letiště Milano-Bergamo II (Caravaggio International Airport), využívaného především nízkonákladovými společnostmi, ve 21:27 hod. našeho času (20:27 hod. UTC) a pokračoval po standardní letové trase do německého vzdušného prostoru. Ve 22:08 hod. obdrželi čeští dispečeři Řízení letového provozu (ŘLP ČR, s.p.) od svých německých kolegů prvotní informaci o anonymní hrozbě použití výbušného systému na palubě tetu FR3898. Následně bylo nutné společně s kapitánem letu vyhodnotit, zda nechat civilní stroj pokračovat až do cílové destinace, nebo jej dovést k nouzovému přistání například na ruzyňském letišti. Patrně vzhledem k nejednoznačnosti hrozby se kapitán letu rozhodl pokračovat dále v letu. V souladu s provozními předpisy a ve spolupráci s armádou zároveň došlo k rozhodnutí aktivovat dvojici hotovostních letounů na základně v Čáslavi, které měly doprovodit let FR3898 až do polského vzdušného prostoru.

Před půl jedenáctou večer tak byl vydán příkaz ke vzletu dvojice hotovostních strojů JAS-39C z čáslavské základny, které se standardním volacím znakem Charlie Foxtrot 01/02 odstartovaly z hlavního směru RWY 31 a ve 22:25 hod. už nabíraly výšku a rychlost v prostoru Kolína. Oba Gripeny provedly standardní zásah proti civilnímu stroji, který vstoupil do vzdušného prostoru ČR z Německa v oblasti Železné Rudy už ve 22:12 hod. na letové hladině 39.000 feetů (cca 12.000 m) a rychlosti přes 400 knotů (cca 750 km/h). Díky bleskové reakci celé hotovostní směny a ideální letové trase Boeingu měli piloti Gripenů situaci pevně pod kontrolou už dvě minuty po vzletu z Čáslavi. Čeští stíhači následně po přeletu česko-polské hranice v prostoru Tanvaldu ve 22:32 hod. doprovázeli let FR3898 i ve vzdušném prostoru Polska při jeho letu do Varšavy.

V okolí města Kalisz začal Ryanair snižovat letovou hladinu a rychlost pro přiblížení na varšavské letiště v Modlinu. Oba Gripeny jej podle vyjádření armády doprovodily přímo nad letiště a hned poté zahájily návrat na domovskou základnu v Čáslavi. Civilní Boeing 737-8AS reg. SP-RKS mezitím ve 23:13 hod. dosedl na hlavní RWY 08 letiště Modlin, kde již byly aktivovány bezpečnostní složky státu. Po navedení na krajní stojánku museli všichni cestující vystoupit a přímo na ploše letiště následovala kontrola veškerých příručních zavazadel a samotného letounu polskými specialisty a pyrotechniky. Podezření, že na palubě civilního letadla může být umístěn výbušný systém, se nakonec naštěstí nepotvrdilo.

Každopádně hotovostní systém Quick Reaction Alert opět ukázal svou potřebnost a letouny Gripen, které hlídají vzdušný prostor České republiky a jsou zároveň zapojeny do ochrany vzdušného prostoru členských zemí Aliance v rámci systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System), mohou v případě potřeby startovat i k civilním letounům, které nekomunikují, nebo jsou v jakékoliv tísni. Samotnou ostrahu vzdušného prostoru ČR zajišťuje v rámci systému QRA dvojice hotovostních strojů JAS-39C Gripen, které drží nepřetržitou pohotovost 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce s klasickou normou na vzlet do 15 minut. Hotovostní letouny provádějí cvičné (Tango Scramble) i ostré (Alpha Scramble) vzlety na pokyn nadřízeného velitelství v německém Uedemu, tedy i v nočních hodinách nebo ve dnech pracovního klidu, a jsou připraveny kdykoliv pomoci letounům v nouzi.

Dvojice hotovostních Gripenů během cvičného letu Tango Scramble nad územím ČR. Letouny zařazené v systému QRA létají v klasické konfiguraci s dvojicí řízených střel AIM-9M Sidewinder, palebného průměru pro 27 mm kanón, klamnými cíli FLARE a jedním podtrupovým bakem na 1100 litrů paliva.  (foto: 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Milan Nykodým, 21. zTL Čáslav, www.army.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil 21. zTL Čáslav; ŘLP ČR, https://twitter.com/letovyprovoz/status/1480877903869063170; článek „Gripeny měly v noci ostrý start kvůli hrozbě výbušniny v cizím letadle“, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/armada-cr-stihaci-doprovod-civilniho-letadla-polsko.A220111_124124_domaci_imat; článek „K letadlu Ryanairu startovaly české gripeny. Kvůli anonymní hrozbě bombou“, https://zdopravy.cz/k-letadlu-ryanairu-startovaly-ceske-gripeny-kvuli-anonymni-hrozbe-bombou-101046/; https://twitter.com/JakubBujnik/status/1480673610205478916; https://www.flightradar24.com/data/flights/fr3898#2a74478b)

(aktualizace: 14. 1. 2022)