AktualityModernizace

Gripen „9241“ alias „Wildcat“ je po opravě podvozku zpět u 211. letky

Po více než devíti měsících se minulý týden vrátila na svou domovskou základnu v Čáslavi vlajková loď 211. taktické letky, letoun JAS-39C Gripen evidenčního čísla 9241, který je podle tygřího zbarvení známý také jako „Wildcat“. Ten procházel od července loňského roku rozsáhlou opravou podvozku přímo u výrobce firmy Saab ve švédském Linköpingu.

Gripen 9241, dodaný do ČR ve druhé skupině jednomístných letounů verze C dne 17. srpna 2005, byl v loňském roce vybrán k aplikaci nového tygřího zbarvení pro tradiční cvičení tygřích letek NATO Tiger Meet 2017 (NTM 2017), které se konalo od 5. do 16. června 2017 ve francouzském Landivisiau. Letoun získal nový polep na SOP, kde je částečně překrytá tvář topmodelky a herečky Simony Krainové stylizovaná do podoby tygřice. Její tygří oči pak zdobí také vodorovné řídící plochy, tzv. kanardy. Na horních a bočních plochách pak bylo nastříkáno efektní tmavě šedé tygrování a své tygří zbarvení získaly i dvě přídavné nádrže. Že se nové zbarvení mimořádně povedlo, svědčí i druhé místo v soutěži o nejlepší kamufláž letounu s tygřím motivem na NTM 2017.

Za Vzdušné síly Armády ČR se loňského Tiger Meetu účastnilo 30 vojáků, primárně pilotů a techniků 211. taktické letky z Čáslavi se 4 letouny JAS-39C/D Gripen (9236, 9238, 9241, 9820), a 2 příslušníci 26. pluku velení, řízení a průzkumu ze Staré Boleslavi. Během cvičení se v dopoledních hodinách létaly tradičně mise podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO), do kterých se zapojilo několik desítek kusů letecké techniky, námořní fregaty a jednotky speciálních sil. V odpoledních hodinách následovaly mise zaměřené na manévrový vzdušný boj a na úkoly přímé letecké podpory. Čeští piloti absolvovali se čtyřmi letouny JAS-39 Gripen celkem 46 cvičných letů a ve vzduchu strávili více než 65 hodin.

Bohužel při jedné z posledních misí cvičení NTM 2017 došlo při tvrdším přistání k poškození podvozku, které se následně po podrobné kontrole na stojánce ukázalo jako velmi závažné. V následujících dnech byli do Francie přivoláni švédští specialisté od firmy Saab, kteří rozhodli, že letoun bude muset projít opravou přímo u výrobce ve Švédsku. Zhruba na přelomu června a července byl proto Wildcat technickým přeletem přemístěn z Landivisiau do švédského Linköpingu, kde nakonec strávil přes 9 měsíců. Po sérii záletů švédskými piloty byl v druhém dubnovém týdnu předán české straně a ve středu 11. dubna se konečně vydal s volacím znakem CEF 312 na hodinu a čtvrt trvající přelet z Linköpingu do Čáslavi, kde v odpoledních hodinách v pořádku přistál na dráhu 13. Nezbývá než si přát, aby se „Wildcat“ v letošním roce předvedl veřejnosti alespoň na nějaké domácí akci ať již ve statické, nebo ještě lépe letové ukázce, kde by vyniklo velmi povedené zbarvení.

Vlajková loď 211. taktické letky, JAS-39C 9241 alias „Wildcat“ přilétá do Pardubic jako „MAIDEN 12“. Zajímavostí je podvěšení hned třemi přídavnými nádržemi 1 100 l. V této přeletové konfiguraci, která se běžně nepoužívá, bylo zatím možno prakticky vidět jen „spárku“ JAS-39D 9819 při přeletu na NTM 2016 do španělské Zaragozy. Zajímavý podvěs je umocněn barevnou kombinací „baků“. Žluto-oranžové přídavné nádrže s černými tygřími pruhy patří přímo k zbarvení „Wildcat.“ Tmavě šedý „bak“ se světlými tygřími pruhy přitom pochází z JAS-39C 9236 „Fiery Tiger,“ který byl připraven právě pro účast na NTM 2016. Důvodem přeletu pěti strojů JAS-39C 9235, 9238, 9241, 9244 a 9245 je výluka domácí základny v Čáslavi, kde probíhá technická odstávka řídící věže. (foto: Radim Špalek)


 

 

(úvodní foto: Karel Boháč, www.planes.cz )

(zdroj: vlastní archív, spolupráce Radim Špalek, článek Čeští stíhači získali druhou cenu za nejhezčí kamufláž, autor: kpt. Tomáš Maruščák, 21. zTL  www.afbcaslav.cz)