AktualityCvičeníKonfliktyZahraniční mise

Flintlock 24: Africké dobrodružství české dopravky a speciálů

Příslušníci speciálních sil Armády České republiky podporují už řadu let jednu z největších výcvikových aktivit v Africe, organizovanou pod názvem Flintlock americkým Velitelstvím speciálních operací pro Afriku, která je zaměřena na mentoring tamních speciálních jednotek. Přepravu a logistickou podporu českých „speciálů“ v oblasti cvičení zároveň podporují transportní letouny dopravního letectva AČR a nejinak tomu bylo i při zatím posledním cvičení Flintlock 24, kdy do africké Ghany vyrazila kbelská transportní CASA C-295MW.

Cvičení Flintlock se konají pravidelně již od roku 2005 v různých zemích afrického regionu, především pak z oblasti Sahelu či západní Afriky a jsou organizovány americkým Velitelstvím speciálních operací pro Afriku SOCAFRICA (U.S. Special Operations Command Africa). Jejich hlavním účelem je výcvik speciálních sil spojeneckých afrických států v boji proti islámským extrémistům, představovaným například skupinami Boko Haram či Muslimské Bratrstvo atd.

Smyslem je tedy budování partnerství a posilování kapacit speciálních sil afrických států v boji proti nejrůznějším teroristickým a extremistickým organizacím, působících právě v regionu západní Afriky a Sahelu. Doposud byly aktivity teroristických skupin koncentrovány především v Mali, Burkině Faso a Nigeru, nicméně násilí se přelévá také do pobřežních zemí, jako je Ghana. Zároveň je potřeba zdůraznit, že dalším důležitým smyslem podpory afrických speciálních sil je v posledních letech rovněž omezení vlivu ruské paramilitární organizace „Wagnerova skupina“, která se bohužel začíná stále více etablovat v některých státech subsaharské Afriky.

Příslušníci speciálních sil AČR na palubě transportního letounu C-130 Hercules během příprav na výsadkovou operaci nedaleko čadské metropole N’Djamena v rámci cvičení Flintlock 17.  (foto: Sgt. Derek Hamilton, U.S. Africa Command)

 

Mentoring malijských vojáků ve střelbě z AK-47 a poskytnutí první lékařské pomoci pod dohledem SpecS AČR v lokalitě Loumbile v Burkina Faso, cvičení Flintlock 2019. (foto: Sgt. 1st Class Caleb Barrieau a Spc. Peter Seidler, U.S. Africa Command)

 

Flintlock 24

Letošní Flintlock se odehrával v termínu od 13. do 24. května na území Ghany a Pobřeží Slonoviny, přičemž v celkovém součtu se do něj zapojilo okolo 1.300 cvičících z téměř 30-ti západních a afrických států. Hlavními lokalitami cvičících vojsk byly Akra, Daboya a Tamale v Ghaně plus Jacqueville v Pobřeží slonoviny. Jednotlivé scénáře cvičení jsou vždy navrženy tak, aby mohly bezpečnostní síly partnerských afrických států procvičit obranu svého území a obyvatel. Nejdůležitějším aspektem celého cvičení je však spolupráce afrických národů v řešení společných problémů. Speciálové cvičí v malých týmech například ostrou střelbu, bojovou činnost s využitím vozidel, průzkumné úkoly, organizaci pohraničních hlídek, odhalení a zneškodnění IED, ohledání místa výbuchu, nebo sdílení zpravodajských informací či záchranu rukojmí.

AČR tentokrát vyčlenila pro dvoutýdenní cvičení v rámci schváleného mandátu celkem 45 osob a jeden vzdušný přepravní prostředek. Z českého pohledu bylo hlavním účelem Flintlock 24 připravit příslušníky speciálních sil AČR pro plnění úkolů v jejich odbornosti v mezinárodním prostředí a při poskytování poradní činnosti jiným jednotkám, včetně vedení operací podpory a vlivu. SpecS AČR tak plnily úkoly na území Ghany a Čadu, přičemž kromě tradičního mentoringu byly nacvičovány i protiteroristické operace proti různým džihádistickým skupinám, spřízněným s teroristickými organizaci al-Káida a tzv. Islámským státem.

Mentoring ghanské „Special Boat Squadron“ při operacích s využitím gumových motorových člunů tentokrát zabezpečili v lokalitě Daboya příslušníci 42 Commando Royal Marines a SpecS AČR. (foto: Spc. Kevin Brown, Special Operations Command Africa)

 

S Casou do Ghany a zpět

Přepravu a působení příslušníků českých speciálních sil v daleké Ghaně tentokrát zabezpečila transportní CASA C-295MW ev. č. 0482 od kbelské 242. transportní letky. Pro její posádku šlo o náročný dvoudenní přelet do místa nasazení, který se uskutečnil ve dnech 9. a 10. května a zahrnoval mezipřistání ve španělské Seville, dále na Gran Canaria na Kanárských ostrovech, v senegalském Dakaru a ghanském Tamale s celkovým časem letu 18 hodin a 20 minut. V Ghaně pak posádka české Casy zabezpečovala nejen přepravní lety z Tamale do hlavního města Akry, ale několikrát se vydala i do čadské N’Djameny. Návrat domů se uskutečnil v termínu 26. a 27. května po stejné letové trase, kdy po 16 hodinách a 20 minutách letu posádka v pořádku přistála na domovské základně ve Kbelích.

Je určitě škoda, že česká armáda svou účast na cvičeních speciálních sil v Africe mediálně příliš nepresentuje, respektive ji v poslední době defacto utajuje a svou zahraniční činnost nedokáže smysluplně „prodat“. Přitom působení českých „speciálů“ při mentoringu afrických jednotek v rámci široké mezinárodní koalice je nesmírně důležité v boji proti džihádistickým skupinám či teroristickým organizacím v zemích Sahelu a západní Afriky, za což není potřeba se rozhodně stydět.

Ghanské letectvo zabezpečovalo leteckou přepravu v průběhu dvou velkých cvičení Flintlock a African Lion, organizovaných nedávno v Ghaně. Na spodním snímku je česká CASA 0482, zachycená  na letecké základně v Akře během návštěvy důstojnického sboru ghanského letectva, jenž zde právě podstupoval praktické důstojnické zkoušky PROMEX (Practical Promotion Examination). (foto: Ghana Air Force)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Juan Miguel Anatol, @JMAnatol, https://twitter.com/jmanatol)

(zdroj: Exercise Flintlock 2024 gets underway in West Africa, https://www.defenceweb.co.za/land/land-land/exercise-flintlock-2024-gets-underway-in-west-africa/; přehled cvičení AČR pro rok 2024; archív redakce czechairforce.com)