AktualityCvičeníOstré střelby

Čeští vrtulníkáři obstáli na cvičení Hot Blade v dalekém Portugalsku

V první polovině června se na portugalské letecké základně poblíž města Beja uskutečnilo cvičení Hot Blade 2023, o kterém jsme Vás již informovali v jedné z předchozích aktualit. Pro české vrtulníkáře šlo bezesporu o nejvýznamnější mezinárodní cvičení v letošním roce, do kterého se nakonec zapojilo osm států s 25 kusy letecké techniky, a přes 750 osob. Náročnost cvičení podtrhl už samotný přelet do Portugalska, jenž patřil mezi jeden z nejdelších v historii vrtulníkového letectva AČR.

Vrtulníky mají v moderních konfliktech stále naprosto nezastupitelnou roli a pro evropská letectva jde pořád o klíčový prvek v řadě bojových, zásobovacích či evakuačních operacích. Jedno z posledních bojových nasazení v Afghánistánu, kterého se v letech 2010-11 v rámci Task Force HIPPO mimochodem účastnily i české vrtulníky Mi-171ŠM, však ukázalo na stále existující značné mezery v taktickém výcviku a potřebné interoperabilitě u řady letectev. Ve výsledku šlo jak o nedostatečný výcvik posádek vrtulníků, tak absenci potřebného technického vybavení, či potíže s logistickou podporou.

Evropská obranná agentura (EDA) proto už v roce 2009 rozjela celý komplex výcvikových programů, jež si kladou za cíl tuto situaci zlepšit. Jeho páteří je program vrtulníkových cvičení HEP (Helicopter Exercise Programme), který obsahuje nejen plánovací kurzy COMAO a kurzy specializovaného elektronického boje, ale jehož součástí je i kurz vrtulníkové taktiky HTC (Helicopter Tactics Course), kurzy HTIC (Helicopter Tactics Instructor Course) pro taktické instruktory vrtulníků a projekt mnohonárodního výcvikového vrtulníkového střediska MHTC (The Multinational Helicopter Training Centre).

Jedním z takových specializovaných cvičení, které organizuje portugalské letectvo pod záštitou Evropské obranné agentury v rámci partnerského programu HEP, je právě Hot Blade, jehož letošní ročník se uskutečnil na portugalské letecké základně Beja v termínu od 7. do 21. června. Armáda ČR se jej tentokrát zúčastnila silným zastoupením v podobě tří transportních vrtulníků Mi-171ŠM (ev. č. 9806, 9825 a 9837) a čtyřmi posádkami od 222. vrtulníkové letky ze 22. základny vrtulníkového letectva z Náměšti nad Oslavou. Po téměř tři týdny byly denně ve vzduchu dva z nich, třetí sloužil jako záloha. Kromě našich a domácích Portugalců tu byli s technikou Slováci, Rakušané, Švýcaři, Belgičané a k tomu zástupci Nizozemska a Slovinska. Již zmiňovaný přelet českých vrtulníkářů, dlouhý přibližně 2.500 km, nakonec trumfla slovenská posádka vrtulníku UH-60M Black Hawk, která se do Portugalska vydala až z východoslovenského Prešova.

Taktické zasazení a vyzvednutí jednotek portugalských pozemních sil probíhalo mnohdy v náročném a členitém terénu. Na snímcích je jedna taková operace v lokalitě Aljezur, které se účastnili příslušníci 2. výsadkového praporu (2.º Batalhão de Infantaria Paraquedista – 2BIPara) z brigády rychlého nasazení portugalské armády. Celou operaci  „jistili“ u Mi-171ŠM i palubní střelci s rotačními kulomety Dillon M134D-H. (Foto: João Miguel Brito, Força Aérea Portuguesa)

 

Účastníkům Hot Blade 2023 opět pomáhal mezinárodní tým zkušených mentorů, působících pod hlavičkou Evropské obranné agentury. Zdaleka ne všichni účastníci cvičení se totiž v praxi setkali se systémem plánování komplexních operací typu COMAO (Composite Air Operations), kdy společně působí velké množství různorodých typů letadel a vrtulníků. Samotní mentoři jsou lidé, kteří prošli kurzem pro taktické instruktory vrtulníků. Kurz má tři stupně: bronzový, stříbrný a zlatý.

Kapitán David Pidrman, který už dosáhl na stříbrný, k tomu říká: „Nejen při vrtulníkových operacích je naprosto zásadní implementovat taktické scénáře a neustále je vylepšovat, a to z mnoha důvodů. Mezi tyto důvody patří zejména získání výhody nad protivníkem. Ať už momentem překvapení, tak jeho zmatením či vlastní nepředvídatelností. Dalším, na který se klade nemalý důraz, je bezpečnost. Dobrý taktický plán eliminuje možnost ztrát vlastních sil na akceptovatelnou úroveň. Bez výměny zkušeností bychom v taktickém létání nebyli schopni plně využít ani možností, které nám dává vlastní technika. Navíc s postupným přechodem na západní vrtulníky se přirozeně budou muset přizpůsobit i naše národní operační postupy. Společná cvičení nám přechod maximálně usnadní.“

„Dnes, více než kdy jindy, je spojenectví a spolupráce mezi spojeneckými státy sdílejícími podobné hodnoty naprosto zásadní. Aby byla spolupráce efektivní, je nutno mluvit v rámci společných operací, jež jsou postaveny na více či méně složitých taktických scénářích, stejným jazykem, což je umožněno standardizací na základě používání stejných postupů. Spoluprací při taktickém plánování je budována vzájemná důvěra, sdílejí se znalosti a zkušenosti. Cílem je vybudování vrtulníkové komunity schopné společné spolupráce, interoperability a připravenosti společně plnit cíle,“ dodává kpt. Pidrman.

Zkušenosti získané na podobných akcích se čeští vrtulníkáři samozřejmě snaží v maximální možné míře implementovat do vlastních národních postupů a předávat prostřednictvím našich instruktorů dalším příslušníkům 222. vrtulníkové letky. Úkoly českých vrtulníkářů se tentokrát týkaly primárně misí na zabezpečení pozemních síl, a to zejména přepravy, zasazování a vyzvednutí pozemních jednotek portugalských speciálních sil, zasazení předsunutých leteckých návodčích na jejich pozice a následné vyzvednutí, dále úkoly jako CASEVAC (Casualty Evacuation) a PR (Personnel Recovery). Jednou z forem zasazování bylo tzv. rychlé lano (fast rope).

Kromě toho se trénovala slétanost nadnárodních vrtulníkových jednotek, které přitom spolupracovaly s podpůrným letectvem včetně nadzvukového a letounem P-3C Orion, využívaným jako průzkumná a velitelská platforma. Mezi další zajímavé činnosti patřila i reakce na bezprostřední ohrožení při použití tzv. Manpads, tedy samonaváděcích protiletadlových střel, odpalovaných z ramene. Ohrožení bylo simulováno odpalem speciálních imitačních střel ze země, na které musel systém vlastní ochrany vrtulníků korektně reagovat.

Vrtulníkáři AČR si na Hot Blade 2023 především ověřili schopnost efektivně spolupracovat se zahraničními kolegy. Kromě toho získali i nové poznatky z plánovacího procesu a z průběhu plnění samotných operací ve vzduchu. Co určitě příjemně potěšilo, že za našimi evropskými vrtulníkovými kolegy nejenže nezaostáváme, ale jsme jim naopak cenným partnerem.

Zpracováno na základě článku „Evropské vrtulníkové jednotky cvičily nad Portugalskem. Češi si připsali nejdelší přelet v naší letecké historii“ od Filipa Tesaře z redakce armádního A-reportu.

Posádky vrtulníků plnily během Hot Blade 2023 opravdu široké spektrum činností, včetně vysazení příslušníků speciálních sil portugalského námořnictva (Destacamento de Acções Especiais – DAE) nad vodní hladinou nádrže Pisão u města Beja. České vrtulníky Mi-171ŠM zase převážely v nákladové kabině čtyřkolová vozítka Polaris Defense MRZR 2 portugalských speciálních sil. Díky sklopné rampě mohla čtyřkolka krátce po dosednutí vyjet z nákladové kabiny a následně zahájit bojovou činnost. (Foto: João Miguel Brito, Força Aérea Portuguesa)


 

 

(úvodní foto: João Miguel Brito, Força Aérea Portuguesa)

(zdroj: článek „Evropské vrtulníkové jednotky cvičily nad Portugalskem. Češi si připsali nejdelší přelet v naší letecké historii“, autor Filip Tesař, A report, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/evropske-vrtulnikove-jednotky-cvicily-nad-portugalskem–cesi-si-pripsali-nejdelsi-prelet-v-nasi-letecke-historii-244868/; archív redakce czechairforce.com)