AktualityAkviziceTechnika

České vrtulníky Venom a Viper získají atraktivní kamuflážní schéma

Nově pořizované vrtulníky z USA v podobě osmi víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyř bitevních AH-1Z Viper, které obdrží AČR na základě podepsané dohody z prosince 2019  v hodnotě 14,6 miliardy korun bez DPH, dostanou nové atraktivní kamuflážní schéma, vytvořené Vojenským historickým ústavem v Praze, které již schválil Odbor dohledu nad vojenským letectvím (ODVL SDK MO).

Autorem schváleného návrhu je známý akademický malíř MgA Pavel Holý z VHÚ Praha, který se již v minulosti podílel na celé řadě zajímavých projektů, mezi něž můžeme zmínit například velmi efektní zbarvení letounů vládní letky A319CJ, CL601 Challenger či L-410UVP-E v šedostříbrném nátěru s metalickým efektem, které provozuje kbelská 24. základna dopravního letectva, či návrhu speciální kamufláže letounu  L-159 Alca ev. č. 6053, připomínající letoun Spitfire Mk.Vb generálmajora Františka Peřiny, na kterém spolupracoval také mjr. Ing. Marek Pažúr z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Konkrétní podobu kamufláže strojů UH-1Y Venom a AH-1Z Viper nám ukazují bokorysy z dílny Vojenského historického ústavu.

Americké vrtulníky Venom a Viper obdrží klasickou NATO Standard kamufláž, která je určená pro středoevropské podmínky a skládá ze tří odstínů šedé a jednoho odstínu zelené. Použité barvy odpovídají předpisu VzS AČR, tedy odstínům aplikovaným na vrtulnících W-3A Sokol, Mi-17/171 či letounech Casa C-295M a L-410UVP-E20M. Co však bude oproti dosavadním kamuflážím na vrtulnících Mi-24 či Mi-171 odlišné, je především tvar kamuflážních polí, který je nově mnohem členitější. Standardní bude naopak provedení výsostných znaků low-vis, nápisy CZECH AIR FORCE na trupu, znak 22. zVrL za kabinou či čtyřmístné evidenční číslo na ocasním nosníku. Výslednou podobu kamufláže nám přibližují upravené fotografie opět z dílny VHÚ.

Velké poděkování si zaslouží akademický malíř MgA Pavel Holý z VHÚ Praha za mimořádnou ochotu a vstřícnost, a dále major Tomáš Maruščák z oddělení komunikace s veřejností Kanceláře Generálního štábu AČR.

Kryt reduktoru a ocasní část jsou u vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper stejné, proto je na těchto místech identická i kamufláž. Naopak střední a přední část trupu mají rozmístění polí odlišné. Světlé barvy jsou aplikovány na koncích siluety, aby za letu lépe splývala s okolní světlou oblohou. Nápis POZOR-DANGER bude tentokráte v šedém provedení.  (zdroj: VHÚ Praha, www.vhu.cz)

 

Při návrhu bylo myšleno i na takové detaily, jako například aby kamuflážní pole na posuvných dveřích a zadní části trupu vrtulníku UH-1Y Venom splynulo po otevření dveří v jedno nové pole. Světlé barvy nejsou použity v okolí oken, která jsou při pohledu z venku velmi tmavá a vzniká tak zbytečně příliš kontrastní místo pravidelného geometrického tvaru. (zdroj: VHÚ Praha, www.vhu.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: VHÚ Praha, www.vhu.cz)

(zdroj: návrh kamufláže vrtulníků UH-1Y a AH-1Z, autor akademický malíř MgA Pavel Holý z VHÚ Praha; článek „Současná letadla s kamufláží z dílny VHÚ“, http://www.vhu.cz/soucasna-letadla-s-kamuflazi-z-dilny-vhu/)