AktualityCvičení

České letectvo se příští týden zapojí do národního cvičení Quo Vadis

Nad letištěm aeroklubu Moravská Třebová ve Starém Městě bude ve dnech od 3. srpna do 7. srpna probíhat vojenské letecké cvičení Quo Vadis 2020. Hlavním místem cvičení bude vzdušný prostor v okolí aeroklubu a dále dočasně omezené prostory ve východních Čechách a severní Moravě. Nejintenzivnější letové úsilí je plánováno ve dnech 4. – 5. srpna v časech 10:30 UTC – 13:00 UTC (12:30 hod. až 15:00 hod. našeho času), termín 6. srpna je určen jako záloha.

Cvičení se zúčastní technika ze všech tří leteckých základen AČR. Konkrétně půjde o letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, dále o vrtulníky Mi-24V/Mi-35 a Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a nakonec i o transportní letoun Casa C-295M z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Příslušníci Vzdušných sil AČR zapojení do cvičení se zaměří na plánování a procvičení společných operací taktického, vrtulníkového a dopravního letectva, a výcvik leteckých návodčích při přímé podpoře pozemních sil CAS (Close Air Support).


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: kalendář akcí – LETECKÉ CVIČENÍ QUO VADIS, http://www.acr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6816; Informování občanů o konání vojenského cvičení QUO VADIS, https://www.stare-mesto.eu/aktuality/informovani-obcanu-o-konani-vojenskeho-cviceni-qou-vadis)