AktualityCvičeníZahraniční mise

Čáslavští stíhači se připravují na ostré střelby ve Švédsku a misi Baltic Air Policing 2019

Letošní rok bude pro čáslavskou 211. taktickou letku mimořádně hektický, neboť se její příslušníci připravují na dvě významné akce. Tou první budou jarní ostré střelby ve Švédsku v rámci cvičení Nordic Fires, druhou akcí je podzimní operačnímu nasazení letounů Gripen v Pobaltí v rámce mise Baltic Air Policing.

Cvičení Nordic Fires 2019, které se uskuteční v termínu od 25. března do 21. dubna na švédské střelnici Vidsel za severním polárním kruhem, je zcela určitě nejvýznamnějším cvičením Vzdušných sil AČR v letošním roce. Jedná se o výcvik létajícího personálu 211. a 212. taktické letky, který je zaměřen na použití ostré munice v podobě řízených střel AIM-9M Sidewinder při ničení vzdušných cílů na krátkou vzdálenost a použití ostré kanónové munice ráže 20mm a 27mm při střelbě na vzdušné cíle. Cílem výcvikové aktivity je především příprava leteckého personálu 211. letky v použití ostré munice před plněním úkolu Baltic Air Policing 2019 v Estonsku. Cvičení na Švédské střelnici Vidsel se zúčastní přibližně 70 osob z 21. základny taktického letectva v Čáslavi a velitelství Vzdušných sil s technikou 4x JAS-39 Gripen a 3x L-159A ALCA. Pro přepravu materiálu a osob budou využity letouny CASA C-295M z výzbroje 24. zDL. V rámci cvičení je naplánováno 12 odpalů řízených střel AIM-9M Sidewinder a použití 2 500 kusů kanónového střeliva pro typy JAS-39 a L-159. Na ostré střelby se čáslavští stíhači připravují již nyní a tento týden zavítá do Švédska skupina příslušníků čáslavské základny, aby se přímo ve Vidselu seznámili se stavem střelnice.

mjr. Pavel „SPEEDY“ Pavlík (foto: archív czechairforce.com)

Přibližně od letošního září budou české Gripeny po dobu čtyř měsíců střežit vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska v rámci mise Baltic Air Policing 2019. České Gripeny tentokrát nebudou mít základnu v litevském městě Šiaulai, ale budou působit z estonské základny Ämari, kam by se měl přesunout zhruba 100 členný kontingent létajícího a pozemního personálu s pěti letouny JAS-39C (4+1 záložní). Velitelem českého úkolového uskupení Baltic Air policing 2019 je určen 41-letý mjr. Pavel „SPEEDY“ Pavlík, dlouholetý příslušník 211. taktické letky a později zástupce velitele letky, který původně létal na L-159A u 212. tl, v listopadu 2008 pak ve Švédsku zahájil přeškolení na Gripeny a na svém kontě má v současnosti celkově přes 2000 letových hodin. Mjr. Pavlík už v Pobaltí létal jako řadový pilot během mise Baltic Air Policing 2012 a v říjnu 2012 se stal prvním aliančním stíhacím pilotem, který s Gripenem přistál na nově zrekonstruovaném letišti Ämari v Estonsku. Letos vůbec poprvé na zahraniční misi využijí české Gripeny i zaměřovací kontejnery Litening 4i, které budou sloužit k identifikaci letadel na velké vzdálenosti a v noci.

„I za nočních podmínek jsme schopni identifikovat letoun, jaký je to typ, pokud má nějakou výzbroj, tak jsme schopni určit i to,“ řekl velitel úkolového uskupení mjr. Pavel Pavlík.

Výzbroj a vybavení letounů bude zřejmě velmi podobné jako při poslední misi čáslavských stíhačů ASICIPPN III na Islandu v roce 2016, tedy řízené střely AIM-120C-5 AMRAAM a AIM-9M Sidewinder, kanónová munice ráže 27mm do kanónu Mauser BK-27, přídavná nádrž na centrálním pylonu, výmetnice klamných cílů a již zmiňovaný kontejner Litening. Piloti budou používat neoprenový voděodolný izolační oděv Isolerdräkt 97, používaný při letech nad většími vodními plochami, který při dopadu pilota do studené vody zabraňuje rychlému podchlazení a podstatně tak zvyšuje šance na přežití. Letošní mise Baltic Air Policing se rovněž účastní i minimálně jeden z mladých a čerstvě přeškolených pilotů 211. tl, který k letce přišel přímo od 213. výcvikové letky, kde absolvoval přeškolení na L-159T1 a na Gripenech létá teprve rok. S návratem kontingentu zpět do Čáslavi se počítá na přelomu roku 2019/2020.

 

 

(foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „České gripeny se po sedmi letech vrátí do Pobaltí a s nimi stovka vojáků“, web ČT24, https://ct24.ceskatelevize.cz; oficiální facebookový profil Armády ČR; článek „Letiště v Pobaltí“, autor podplukovník David Schreier, zástupce velitele ÚU, www.mise.army.cz; Vítkovský zpravodaj 4/2015, www.vitkov.info; sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/)