AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Armáda převzala poslední letoun L-159A po střední opravě PP16

Domácí výrobce Aero Vodochody předal Vzdušným silám Armády České republiky začátkem letošního roku poslední stroj L-159A ALCA po revizi  PP16, čímž byl završen zhruba tříletý proces středních oprav po šestnácti letech provozu na celé flotile 16 ks jednomístných Alek českého letectva.

Vůbec posledním letounem, podstupujícím ve Vodochodech předepsané periodické práce PP16 se stal známý „Pandur“, neboli L-159A ev. č. 6070 od 212. taktické letky, jehož efektní a neotřelý digitální nátěr vznikl u příležitosti 20 let od zavedení Alky do služby u Vzdušných sil AČR. Samotný letoun byl k výrobci nasunut během prosince 2021 a o rok později jej Aero dokončilo a předalo  formou tzv. pozemního předání vzdušným silám. Finální letecké předání pak proběhlo během ledna 2023 a bývalý „Pandur“ se tak bude moci hned po skončení výluky čáslavského letiště vrátit na svou domovskou základnu.

V pořadí druhá střední oprava PP16 je soubor periodických prací, které předepisuje výrobce po 16-ti letech provozu, nebo 4000 letových hodinách, a navazují na první střední opravu PP2000, kterou prošly všechny jednomístné Alky už v letech 2010-2012. Aktuální kontrakt na tzv. „pépéčka“ uzavřelo Ministerstvem obrany České republiky se společností Aero Vodochody v roce 2019 a opravené letouny byly armádě předávány v pravidelných intervalech od září 2020 až do konce roku 2022.

Součástí PP16 bylo nejen opětovně prodloužení meziopravního technického resursu o dalších 2000 letových hodin či 8 let provozu, spojené s navýšením technické životnosti z původních 25 let na 40 let, ale zároveň i technické vylepšení některých částí a funkcí letounu. Z těch nejvýznamnějších je možné například zmínit úpravy pro plnohodnotné použití brýlí nočního vidění (NVG), což si vyžádalo přizpůsobení kokpitu a instalování souprav vnitřního a vnějšího osvětlení letounu. Na palubní desce se dále objevil i nový záložní elektronický zobrazovač (ESIS), jenž zvládne nahradit jiné záložní přístroje a poskytne tak pilotům, v případě selhání běžných přístrojů, důležité údaje o poloze, rychlosti nebo klesání.

Právě dokončené střední opravy umožní udržet jednomístné Alky v provozu zhruba do konce této dekády, ostatně i z tohoto důvodu Ministerstvo obrany nedávno podepsalo se společností Aero Vodochody další kontrakt na pozáruční servisní podporu všech 24 ks provozovaných letounů L-159A/T1+/T2 z výzbroje AČR. Uzavřená smlouva v hodnotě cca 2,3 miliardy korun bez DPH počítá s kompletní servisní podporou typu v letech 2023 až 2029. Další osud českých Alek po roce 2030 je však zatím ve hvězdách, neboť armáda s ministerstvem obrany teprve zpracovávají aktualizaci koncepce výstavby armády, která blíže určí mimo jiné i směřování celého taktického letectva v dalších letech.

Původní plány ještě z loňského roku totiž počítaly s tím, že taktické letectvo AČR bude po roce 2030 tvořeno celkově třemi taktickými letkami, z nichž dvě budou nadzvukové, a jedna podzvuková s modernizovanými Alkami. Tento záměr se opíral o fakt, že letounům L-159 končí dobová životnost až mezi lety 2042-2043 dle data výroby jednotlivých letounů a samotná armáda pak s využitím modernizovaných L-159 počítala cca do roku 2040, kdy je plánovala nahradit bojovými bezpilotními letouny kategorie MALE (Medium-Altitude Long-Endurance). Aktuálně však Ministerstvo obrany zvažuje prodloužení provozu nadzvukových Gripenů až k horizontu roku 2035, a tento krok bude mít dozajista podstatný vliv na další osud Alek. Je tak nakonec možné, že éra podzvukových jednomístných útočných strojů L-159A v české armádě skončí dříve, než se původně počítalo. Otázkou je následně i další osud dvoumístných spárek, u kterých je však zatím předpoklad provozu až do konce své životnosti.

Úplně posledním letounem, který podstoupil ve Vodochodech předepsané periodické práce PP16, se stal legendární „Pandur“, neboli L-159A ev. č. 6070 z výzbroje 212. taktické letky. Původní a mimořádně efektní výroční digitální nátěr vznikl u příležitosti 20 let od zavedení Alky do služby u Vzdušných sil AČR, bohužel po „pépéčkách“ už tento stroj nese opět klasické šedé zbarvení.  (foto: Aleš Hottmar)

 

Po téměř třiadvaceti letech provozu má celá flotila českých L-159 na svém kontě přes 40.000 letových hodin a více než 110 přeškolených pilotů. Největší rekordman na Alce nalétal přes 2.200 letových hodin a do kokpitu L-159 stále usedá i jediná pilotka taktického letectva AČR, Kateřina Hlavsová. Armáda zatím počítá s provozem Alek minimálně do konce této dekády, otázkou je však jejich další osud po roce 2030. Jasno by mělo být po přijetí aktualizované koncepce výstavby AČR.  (foto: kpt. Pavel Vaňha a prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: kpt. Pavel Vaňha, 212. taktická letka)

(zdroj: článek „Aero dodalo české armádě poslední L-159 po plánované opravě“, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/l159-armada/; archív redakce czechairforce.com)