AktualityCvičení

Arizonská garda v Náměšti – přílety letecké techniky na cvičení Ample Strike 2018

Ve dnech od 3. do 14. září 2018 bude na území ČR probíhat tradiční mezinárodní cvičení Ample Strike 2018, kterého se má účastnit celkem 18 armád aliančních a partnerských zemí. Cvičení Ample Strike je určeno ke sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Cílem společného výcviku jednotek na našem území je především sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací a standardizace postupů těchto vojenských specialistů, kteří jsou nasazováni v zahraničních operacích. Nedílnou součástí je i rozvoj schopností útvarů AČR v poskytování podpory hostitelskou zemí zahraničním jednotkám při vedení činnosti na území ČR. V letošním roce bude navíc probíhat certifikace osádek vrtulníků zařazených do takzvaných „HELI Units“ určených pro tzv. Visegrád Battlegroup (V4 EU BG).

K dnešnímu dni se počítá se zapojením celkem 25 kusů zahraniční letecké techniky a 13 letounů a vrtulníků Vzdušných sil AČR. Počet 1 200 cvičících tvoří 200 vojáků zahraničních armád a okolo 1000 českých vojáků, z čehož je zhruba 150 vojáků aktivní zálohy. Letouny bude navádět v průběhu cvičení celkem 28 týmů předsunutých návodčích. Původně se očekávala účast letecké techniky polského letectva v podobě tří strojů Su-22 a slovenského letectva, které mělo přiletět s dvěma stroji L-39ZAM Albatros a vrtulníky UH-60M Black Hawk a Mi-17. Zatímco důvody neúčasti slovenského letectva neznáme, v případě polského letectva jde o technické důvody kvůli současnému uzemnění celé flotily strojů Su-22, které má souvislost s katastrofou polského MiGu-29 z 22. Bazy Lotnictwa Taktycznego v Malborku dne 6. července 2018, při které bohužel zahynul třiatřicetiletý pilot por. Krzysztof Sobański. Při vyšetřování této katastrofy totiž byly mimo jiné zjištěny určité nesrovnalosti při provádění předepsaných prací na vystřelovacích sedačkách K-36D a velmi pravděpodobně i při samotné činnosti tohoto záchranného systému během katapultáže por. Sobańskiego  (pouze spekulace autora), a z těchto důvodů byly kvůli bezpečnosti uzemněny i Súčka, vybavené stejným typem sedačky.

Přílety letecké techniky na cvičení AMSE18 byly zahájeny de facto už v pondělí 27. srpna, kdy na letišti v Náměšti přistály dva transportní letouny C-17A Globemaster III s podpůrným zabezpečením a materiálem pro jednotku letecké gardy s letouny F-16. První stroj C-17A registrace 02-1112 pojmenovaný „The Spirit of the Mississippi Minutemen“ od 172. Airlift Wingu z letiště Jackson Int. letecké gardy státu Mississippi přilétl s volacím znakem „REACH 435“ z arizonského Tucsonu s mezipřistáním v Praze, odkud pak pokračoval do Náměšti, a po vyložení carga se vrátil zpět na Ruzyň, kde „přenocoval“ na dráze 22. Druhý C-17A registrace 97-0045 od 105. Airlift Wingu letecké gardy státu New York ze základny Stewart tentokrát přilétl s volacím znakem „REACH 817“ z letiště Prestwick International v Glasgow, kde měl mezipřistání. V úterý 28. srpna dorazil v pravé poledne na pardubické letiště tankovací KC-135R Stratotanker 63-8018 od 155th ARW letecké gardy státu Nebraska z letiště Lincoln. KáCéčko s volacím znakem „REACH 269“ ovšem přilétlo po jedenáctihodinovém letu až z arizonského Phoenixu, neboť převáželo technický personál pro letouny F-16 arizonské gardy.

Nejočekávanějším dnem pro přílety byla středa 29. srpna, kdy se plánoval přílet nejzajímavějšího a hlavně nejexotičtějšího účastníka letošního cvičení AMSE18, šestice letounů F-16 od 195th FS „Warhawks“ 162. FW arizonské letecké gardy ze základny v Tucsonu. Tato letka je v současné době především výcvikovou a přeškolovací jednotkou převážně zahraničních pilotů ze zemí mimo struktury NATO, kteří se učí létat s Vipery. Letka byla reaktivována v lednu 1984 v arizonském Tucsonu a původně používala stroje A-7D/K Corsair II. V roce 1991 se přezbrojila na letouny F-16A/B nejstarších výrobních sérií Block 1/5/10, které v roce 1995 nahradila novější sérií Block 15. Až v roce 2006 získává letouny F-16C/D Block 25, přičemž v nedávné době jednomístné stroje obměňuje za sérii Block 32, které vyřazují jiné jednotky letecké gardy. Přelet Viperů ze vzdálené Arizony se uskutečnil na dvě etapy s mezipřistáním na McGuire AFB u města Trenton v New Jersey. Z této základny původně odstartovala šestice strojů k 8,5 hodinovému přeletu Atlantiku spojeným s několika tankováními za letu. Kvůli nespecifikovaným problémům se jedna dvojice strojů musela vrátit zpět na McGuire AFB a do Náměšti tedy dorazila v pozdních odpoledních hodinách čtveřice Viperů s volacími znaky „TREND 41-44“ , které v pořádku přistály na dráhu 13 náměšťského letiště. Konkrétně se jednalo o 4 letouny F-16C Block 32 registračních čísel 86-0214, 86-0292, 86-0296 a 86-0285. Všechny Vipery měly navěšeny dvojici přídavných nádrží na 370 galonů paliva, zaměřovací kontejner Litening III a přepravní kontejner na osobní věci.  Zajímavostí bylo, že jeden ze strojů vyzkoušel i aktivaci záchytného lanového systému BAK 12, a to přímo na vyžádání cvičícího. BAK-12 je letecký záchytný lanový systém, který je nainstalován na každém konci vzletové a přistávací dráhy a má obousměrnou funkci záchytu. Jedná se o výrobek americké firmy ESCO ( Engineered Arresting System Corporation) a je určen pro bezpečné zachycení a zastavení letounů vybavených přistávacím hákem při nezdařilém vzletu nebo přistání.

Čtvrtek 30. srpna 2018 byl určen převážně pro přílety techniky litevských vzdušných sil. Nejprve se v Náměšti objevil transportní C-27J Spartan s bortovým číslem 07, pojmenovaný „Algirdas“, který dopravil pozemní personál a materiál pro litevské L-39. Následně okolo oběda v Náměšti přistály i dva Albíky bortových čísel 16 a 50, které měly mezipřistání v polském Deblinu kvůli dotankování paliva.  V odpoledních hodinách pak dorazila zbývající dvojice amerických Viperů s volacími znaky „TREND 45/46“ . Konkrétně se jednalo o jednomístný F-16C Block 32 registrace 87-0297 a spárku F-16D Block 25 registrace 83-1180, která byla vybavena oproti jednomístným strojům ještě třetí přídavnou nádrží na 300 galonů, umístněnou na trupovém pylonu. Ve čtvrtek měl ještě z Holandska přiletět Learjet 36A (N116MA) od civilního kontraktora Skyline Aviation, který byl původně zrušený ve prospěch stroje L-39 Albatros stejného provozovatele, jenž ale nakonec nedorazí. Posledním dnem příletů byl pátek 31. srpna, kdy do Náměšti dorazily dva slovinské stroje Pilatus PC-9M (L9-64/637 a L9-65/638) ze základny Cerklje a dva stroje německých civilních kontraktorů, konkrétně Learjet 35A (D-CGFC) společnosti GFD (později nahrazený strojem D-CGFO) a Pilatus PC-9B (D-FGMT) od společnosti EIS Aircraft.

Hlavní letové úsilí bude probíhat v pracovních dnech od 3. do 14. září v časech 09.00 hod. až 23.00 hod., ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k přeletům mezi operačními prostory. Veškeré informace budou průběžně uveřejňovány a aktualizovány na webových stránkách AČR (www.army.cz) a webových stránkách 22. zVrL (www.lznamest.army.cz).

(autorem všech fotografií v příspěvku je Petr Šilhavý alias PIRONY, kterému bych chtěl poděkovat za možnost jejich publikování. Další Petrovy fotografie si můžete prohlédnout v jeho fotogalerii https://www.flickr.com/photos/pirony)


 

(aktualizace: 4. 9. 2018)

(zdroj: SDĚLENÍ TISKOVÉHO A INFORMAČNÍHO STŘEDISKA MEZINÁRODNÍHO CVIČENÍ AMPLE STRIKE 2018; článek „Americkému letounu F-16 selhal brzdící systém“, webové stránky 22. zVrL, http://www.lznamest.army.cz); článek „Mezinárodní cvičení Ample Strike 2018 se dotkne i letiště Pardubice“, webové stránky Správy letiště Pardubice, http://www.slp.army.cz; volací znaky a registrace převzaty z www.adsbexchange.com a fotogalerií na www.planes.cz a facebookovém profilu 22. zVrL)