AktualityCvičeníPilotiZahraniční mise

Alky odlétly do bavorského Neuburgu na výcvik Cross Servicing

Schopnost přijmout a obsloužit zahraniční leteckou techniku, neboli tzv. Aircraft Cross Servicing (ACS), patřila v minulosti k poměrně běžným výcvikovým aktivitám Vzdušných sil AČR. Později však tento druh výcviku poněkud uvadl a teprve vypuknutí bojů na Ukrajině v únoru letošního roku opětovně akcelerovalo plánování podobných školení s našimi hlavními aliančními partnery.

Vůbec první letošní Cross Servicing se uskutečnil již v květnu na čáslavské základně a zapojila se do něj dvojice strojů EF2000 německého letectva ze základny v Neuburgu. Právě účast bavorských stíhačů na Cross Servicingu není určitě náhodná, neboť mezi 21. základnou taktického letectva v Čáslavi a TLG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader) z bavorského Neuburgu probíhá  dlouholetá a velmi intenzivní spolupráce.

Na obdobný výcvik, ovšem opačným směrem, následně odlétly ve středu 13. července dva podzvukové útočné stroje L-159A od 212. taktické letky z Čáslavi. Dvojice Alek letěla pod mezinárodním volacím znakem CEF322 a po zhruba necelé hodině letu oba stroje dosedly na dráhu základny v Neuburgu. Zde posloužily k zaškolení německého personálu TLG-74 pro operace Aircraft Cross Servicing a jeho certifikaci na úroveň STAGE C, která zahrnuje navedení, odbavení letadla, bezpečnostní opatření při manipulaci s municí a asistenci pilotovi letounu. Samotné školení STAGE C na L-159 spočívá v teoretickém seznámení s letounem, jako jsou bezpečnostní procedury, kontrolní místa na letounu, polohy přepínačů v kabině, seznámení se s dokumentací letounu a podobně. Praktické procvičení se skládá z přijetí letounu po letu, doplnění paliva, kapalin a plynů, jeho příprava k dalšímu letu a odbavení. Odpovědnost za provedení Aircraft Cross Servicing STAGE C má však stále pilot.

Do Německa měly prapůvodně odletět i Gripeny, jejich účast však zhatila současná extrémní vytíženost 211. taktické letky, která je právě na sedmé zahraniční misi enhanced Air Policing, jež bude patrně prodloužena až do konce schváleného mandátu pro nasazení v Litvě, čili do 30. září 2022. Letka už se také pomalu připravuje na úkoly, spojené se zahájením ostrahy vzdušného prostoru Slovenska, k čemuž by mělo dojít od 1. září 2022. V souvislosti s přijatými dohodami o výcvikové podpoře příslušníků slovenského letectva navíc čáslavští stíhači už nyní zabezpečují úkoly výcviku slovenských letovodů z Centra řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre), tak aby slovenští operátoři nepřišli o potřebnou certifikaci. Vůbec první mise se za tímto účelem uskutečnila již minulou neděli 10. července, kdy se dvojice hotovostních Gripenů vydala v rámci Cross Border Operations do slovenského vzdušného prostoru. Na další „slovenskou“ misi pak letěla hotovost i o tomto víkendu.

Jinak na letoun JAS-39C/D Gripen je prováděno školení Cross Servicing pro pozemní personál pouze na tzv. úroveň Familiarization, což je základní seznámení s letounem, bezpečnostní opatření apod. Na úroveň STAGE C jsou školeni přímo piloti JAS-39 z čáslavské základny, kteří jsou potom schopni provést přípravu k opakovanému letu na cizím letišti samostatně bez asistence. Tento výcvik se již nejednou vyplatil a piloti si jej naostro vyzkoušeli například během přeletů do islandského Keflaviku, kdy nebylo možné kvůli špatnému počasí uskutečnit bezpečné tankování za letu nad Atlantikem a piloti museli přistát ve skotském Lossiemouthu, kde si následně vykonali kompletní přípravu k opakovanému vzletu.

Každopádně společný výcvik v procedurách Cross Servicing s německým letectvem bude pokračovat i nadále a už začátkem září by měla do Německa odlétnout opět dvojice Alek a Gripenů kvůli recertifikaci německého personálu inženýrské letecké služby na českých letounech, zatímco koncem září má do Čáslavi přilétnout znovu dvojice německých letounů EF2000 pro obdobný výcvik českého personálu. Jak říkali už soudruzi v NDR, waffenbrüderschaft, neboli přátelství ve zbrani pokračuje i nadále :o))


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com; www.flugzeugforum.de; článek „V Čáslavi proškolili německé techniky“, autor kapitán Petr Červinka – odborný inženýr ILS (inženýrsko letecká služba), https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/skoleni-prislusniku-letectva-ze-zakladny-v-neuburgu-na-air-cross-servicing-65441/; https://www.flightradar24.com)