AktualityAkvizice

Aero Vodochody chce do konce roku dokončit typovou certifikaci nového letounu L-39NG

Přední český výrobce Aero Vodochody Aerospace nedávno představil další plán letových zkoušek a pokračování programu vývoje a výroby nového cvičného stroje a lehkého bitevníku L-39NG, který by měl být zakončen typovou certifikací. Tu chce výrobce získat ještě do konce letošního roku. Úvodní zálet prvního předsériového stroje Aero L-39NG ev. č. 0475 (výrobní číslo 167001) proběhl už v sobotu 22. prosince 2018. Oproti podobě stroje při oficiálním rolloutu dne 12. října 2018 došlo před prvním záletem letounu č. 7001 ještě k několika konstrukčním změnám a úpravám, které lze poznat podle toho, že tyto díly byly provedeny v základové barvě.  Jednalo se například o rám překrytu kabiny, vstupy vzduchu k motoru, křídlo, vztlakové klapky, křidélka a koncové oblouky na křídle. Nejvíce změn tak bylo vidět na samotném „mokrém“ křídle, které zvyšuje u nového stroje L-39NG nejen dolet až na 1150 nm (2130 km), ale také agilitu stroje. Nádrže integrované přímo do „mokrého“ křídla zvyšují kapacitu paliva o zhruba 150 litrů a díky jeho umístění blíže k těžišti letadla se zlepšila také manévrovatelnost. Mokré křídlo nového L-39NG je postaveno na designu vyvinutém původně pro lehké bitevníky L-159A, ovšem s mírně zjednodušenou konstrukcí. Dle uvolněných záběrů byl letoun během prvního letu vybaven plnohodnotnou avionikou postavenou na multifunkčních displejích výrobce Genesys Aerosystems, průhledovém displeji od firmy SPEEL Praha a UFCP  (Up-Front Control Panel) panelu od společnosti Borsight.

Vizualizace zadního pilotního kokpitu L-39NG, kterému dominuje dvojice barevných multifunkčních displejů (MFD) s vysokým rozlišením typu IDU-680 o rozměru 6” x 8”, uprostřed je opakovač HUD s UFCP panelem od společnosti Borsight a pod ním se nachází sdružený zobrazovač ESIS. (zdroj: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Od jara chce Aero Vodochody pokračovat dalšími testovacími lety stroje 7001 s cílem získat certifikaci do konce letošního roku. Na duben je tak zatím plánováno přibližně 15 zkušebních letů, při kterých se bude testovat chování letounu při různých rychlostech a při manévrech v horizontální rovině. V průběhu května a června zároveň začnou ve spolupráci s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem (VZLÚ) probíhat náročné statické a únavové zkoušky na draku letounu. V srpnu dojde k obnovení letových testů, zaměřených na zkoušky různých systémů letadla. V Aeru Vodochody zároveň finišují práce na dokončení dalších tří strojů, konkrétně v pořadí druhého vyrobeného stroje výrobního čísla 167002, který bude určen pro pevnostní zkoušky, dále stroje č. 167003 určeného k únavovým zkouškám a posledním bude letoun č. 167004, který bude zároveň druhým letovým strojem, jež by se měl zapojit do letového testovacího programu v říjnu 2019. Na tento měsíc je plánováno testování flutteru a následně by mělo dojít k plnému otevření letové obálky.

Počátkem roku 2020 bude letoun 7001 stažen z letových zkoušek a u výrobce Aero Vodochody na něm dojde k realizaci přestavby na variantu lehkého bitevníku, která by se měla dostat do vzduchu ve druhé polovině roku 2021. Naopak letoun č. 7004 zůstane v konfiguraci cvičného stroje. Cvičná varianta bude disponovat pouze dvěma pylony pro zavěšení přídavných palivových nádrží, zatímco varianta lehkého bitevníku bude mít celkově pět závěsných bodů, schopných nosit výzbroj. Výrobce zatím nespecifikoval, jakou konkrétní výzbroj hodlá na L-39NG integrovat a certifikovat, vše bude zřejmě záležet od požadavků konkrétních zákazníků.

 

V závodu Aero Vodochody byly zároveň založeny do přípravků díly pro prvních šesti sériových letounů L-39NG, které budou pro první zákazníky připraveny v roce 2020. Dalších 12 strojů se  plánuje vyrobit v roce 2021 a od roku 2022 bude závod schopný dodat 20 strojů ročně, případně i více, pokud zavede výrobu v několika směnách. Výroba jednoho stroje L-39NG zabere přibližně 18 měsíců.

Aero má zatím připravené smlouvy na výrobu celkově 38 strojů L-39NG. Prvním zákazníkem je Senegal, který si objednal čtyři letouny v bojové verzi. Aktuálně probíhá uzavírání dohod mezi exportními bankami na financování tohoto obchodu, poté Aero obdrží první předplatbu. S portugalskou společností Sky Tech uzavřelo Aero Vodochody dohodu až na 16 letounů (10 plus opce na dalších 6) a dalším zákazníkem je americká společnost RSW Aviation, která se rozhodla odebrat 12 letounů. Oba civilní kontraktoři provádějí výcvik vojenských pilotů. Zároveň pokračují jednání se státním podnikem LOM Praha, který zajišťuje výcvik pilotů primárně pro AČR v pardubickém Centru leteckého výcviku. Smlouva na dodávku čtyř letounů L-39NG (plus opce na další 2) pro CLV by měla být uzavřena ještě letos.


 

 

(foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: článek „L-39NG vzlétl, autor JUDr. Jakub Fojtík, Ph.D.,LL.M., Letectví + Kosmonautika 1/2019; článek „V Aeru Vodochody začala sériová výroba letounů L-39NG, prvních šest bude za rok“, www.euro.cz; článek „Analysis: How Aero Vodochody recharged the L-39, autor Murdo Morrison, Flight International, www.flightglobal.com; pořad „Snídaně s Novou dne 25. února 2019“, https://novaplus.nova.cz/porad/snidane-s-novou)