AktualityModernizaceTechnika

Aero informuje o zajímavých novinkách v programu L-39NG

Známý český výrobce Aero Vodochody Aerospace představil ve čtvrtek 6. ledna úplně nový nátěr druhého letového prototypu L-39NG výrobního čísla 7004, který se tak po několika měsících a sérii vylepšení opět vrací do vzduchu. Tento stroj létal poměrně dlouho bez jakéhokoliv finálního  zbarvení a byl ponechán pouze v zeleno-žlutém „základovém“ nátěru. Teprve po dvou letech od prvního záletu mu byl v lakovně výrobce aplikován efektní celo-šedivý nástřik. Bílou barvou je pak na trupu nastříkáno evidenční číslo 0476, zatímco na směrovce je aplikováno malým fontem celé výrobní číslo 167004.

Tento druhý letový prototyp byl téměř rok odstaven z provozu, neboť procházel přímo u výrobce řadou vylepšení, týkajících se úprav avionického systému a ergonomie kokpitu. Konkrétně šlo o zkrácení řídící páky a posunutí přední konzole s MFD a přístroji blíže k pilotovi, což vyplynulo z připomínek továrních zalétávačů a zpětné vazby od případných zákazníků. Letový prototyp 7004 se tak po úpravách může opět naplno zapojit do náročného letového programu, ve kterém nahradí první letový prototyp 7001 (ev. č. 0475), jenž právě teď prochází přestavbou na lehkou útočnou verzi „Light Attack“. Současná celo-šedá podoba 7004 však ještě není konečná a na úplně finální kamufláž si musí toto „engéčko“ podle vyjádření výrobce ještě chvíli počkat.

Společnost Aero Vodochody zároveň informovala, že nový cvičný proudový letounu L-39NG úspěšně zvládl náročné únavové zkoušky a má za sebou již pět nasimulovaných životních cyklů, tedy celkem 5x pět tisíc letových hodin v tvrdém spektru zatěžování. Zkoušky probíhají na třetím neletovém prototypu výrobního čísla 7003 ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) v Praze.

Zkušební prototyp prokázal, že L-39NG má zhruba trojnásobnou životnost ve srovnání s jeho legendárním předchůdcem, letounem L-39 Albatros. Po prověřených pěti životních cyklech nového „engéčka“ nyní probíhá kompletní nedestruktivní prohlídka jeho draku. V únavové zkoušce se bude dále pokračovat. Na začátek roku 2022 je naplánovaná simulace ještě šestého života, poté proběhne zkouška reziduální pevnosti až do 120 procent povoleného provozního zatížení a následovat budou další únavové cykly podvozku, který je navržen jako extrémně odolný. Nakonec ve spolupráci se špičkovými pracovišti Českého vysokého učení technického v Praze proběhne materiálová analýza. Každopádně únavové zkoušky ve VZLÚ prokazují, že L-39NG je i po nasimulování 25.000 letových hodin stále v dobré kondici.

Velké poděkování si zaslouží Honza Čadil z redakce Letectví+Komonautika za svolení publikovat nádherné fotky „engéčka“ v novém nátěru. Zpracováno na základě tiskové zprávy AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Druhý letový prototyp L-39NG výr. č. 7004 se po několika měsících a sérii vylepšení vrátil ve čtvrtek 6. ledna 2022 opět do vzduchu, a navíc i v úplně novém šedivém nástřiku. Posádka továrních pilotů Vitautas Požela a Vladimír Továrek zamířila při úvodním letu s volacím znakem „AERO 55“ do standardního pracovního prostoru severně od Nymburka a po necelé hodině letu v pořádku přistála na letišti ve Vodochodech. (2x foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika)


 

 

(úvodní foto: Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika)

(zdroj: oficiální facebookový profil Aera Vodochody plus tisková zpráva společnosti Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz; článek „Aero Vodochody’s second L-39NG flies again“, autor Alan Warnes, https://www.key.aero/article/aero-vodochodys-second-l-39ng-flies-again)

(aktualizace: 7. 1. 2022)