AktualityAkviziceTechnika

Vyrobena první kabinová sekce vrtulníku UH-1Y určeného pro AČR

Ministerstvo obrany nedávno představilo svůj záměr na uspíšení prvních dodávek nových amerických vrtulníků UH-1Y Venom a AH-1Z Viper, které by měly do České republiky nakonec dorazit oproti původnímu plánu již příští rok. Varianta dřívějšího dodání několika strojů se nyní na ministerstvu obrany velmi vážně zvažuje, ostatně uzavřená smlouva podobnou věc údajně umožňuje a americká strana v minulosti tuto možnost neformálně zmínila, jak potvrdil pro Lidové noviny Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Důvodem je s největší pravděpodobností nedávné prudké zhoršení vztahů s Ruskou federací, kdy ministerstvo obrany zřejmě nechce být závislé výhradně na ruské technice v podobě typů Mi-24V/35 a Mi-17/171Š, které stále tvoří páteř vrtulníkového letectva AČR.

Samotný kontrakt na pořízením osmi víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyř bitevních vrtulníků AH-1Z Viper za celkově 14,6 miliardy korun (bez DPH) uzavřela v prosinci 2019 česká a americká vláda, přičemž podle původních plánů se jejich převzetí plánovalo až v průběhu roku 2023. Zvažované uspíšení dodávek prvních strojů již na příští rok však není rozhodně nereálné, neboť výroba a dokončení prvních strojů Venom dostává pomalu konkrétní obrysy.

Americký výrobce Bell Textron Inc. totiž začátkem tohoto týdne prostřednictvím tiskové zprávy informoval o dokončení první kabinové sekce vrtulníku UH-1Y Venom, určeného pro Armádu ČR. Tento důležitý konstrukční celek zhotovila floridská společnost Crestview Aerospace, která by měla na své výrobní lince ve městě Crestview vyrobit všech osm kabinových částí UH-1Y. Finální montáž vrtulníků Venom pak bude probíhat přímo u výrobce Bell v texaském Amarillu. Jinak společnost Crestview Aerospace z Floridy je dlouholetým kooperantem a výrobcem konstrukčních celků pro známé americké producenty převážně vrtulníkové techniky a může se pochlubit například dodávkou 627 ks vyrobených trupových sekcí CH-47, 150 ks kabin UH-1Y či výrobou dílů pro konvertoplán V-22 Osprey.

V souvislosti s rozbíhající se výrobou „českých“ vrtulníků pokračují i přípravy na implementaci celého systému H-1 do výzbroje AČR. Už příští rok by měla v USA projít výcvikem první skupina létajícího a pozemního personálu, která bude následně školit další piloty a techniky již v domácích podmínkách. S tím jde ruku v ruce i příprava infrastruktury pro provoz vrtulníků na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Zde se plánuje výstavba dvou specializovaných objektů, a to centra simulovaného leteckého výcviku a hangáru pro údržbu, opravy a modifikace. Předběžný rámcový odhad investice na vybudování obou specializovaných pracovišť je v řádu stovek milionů korun a celou akci má na starosti státní podnik LOM PRAHA.

Centrum výcviku poskytne zázemí nejen pro simulátor, ale i prostory k přípravě letových cvičení, zvláštních případů za letu, plánování a provedení misí, nebo poletovým rozborům. Zprovoznění výcvikového centra se předpokládá počátkem roku 2023. Výstavba servisního střediska pro vyšší stupeň údržby vrtulníků H-1 začne o něco později a k jeho dokončení by mělo dojít v roce 2025. Středisko bude schopné zvládnout i složité opravy motorů  T700-GE-401C či výměny v boji poškozených dílů. Ministerstvo obrany se tak snaží zajistit, aby přechod na americkou platformu H-1 proběhl bez nějakých zásadních problémů a AČR byla při jejich údržbě a provozu v maximální možné míře soběstačná.

Společnost Crestview Aerospace z Floridy již dokončila první kabinovou sekci vrtulníku UH-1Y Venom, určeného pro AČR. Tento konstrukční celek bude následně transportován přímo k výrobci Bell v texaském Amarillu, kde proběhne finální montáž celého vrtulníku. První stroje UH-1Y by mohla Česká republika získat teoreticky již v příštím roce. (foto: Bell Textron Inc., https://news.bellflight.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: VHÚ Prahawww.vhu.cz)

(zdroj: tisková zpráva „Bell Begins Manufacturing UH-1Y For First International Operator“, https://news.bellflight.com/en-US/201087-bell-begins-manufacturing-uh-1y-for-first-international-operator; článek „Česká armáda chce americké vrtulníky dřív. Tlačí ji k tomu aktuální spory s Ruskem, autor Martin Shabu, Lidové noviny, https://www.lidovky.cz/domov/ceska-armada-chce-americke-vrtulniky-driv-tlaci-ji-k-tomu-aktualni-spory-s-ruskem.A210627_195119_ln_domov_lros; článek „Opravna pro vrtulníky za stamiliony“, autor Oldřich Danda, deník Právo, https://www.lompraha.cz/news/opravna-pro-vrtulniky-z-usa-za-stamiliony; https://crestviewaerospace.com/complex-assembly/)

(aktualizace: 22. 7. 2021)