AktualityModernizaceTechnika

V Polsku prochází servisem další české vrtulníky W-3A Sokol

Polský výrobce Sokolů, společnost PZL – Świdnik s.a., která je zároveň součástí koncernu Leonardo Helicopters, pokračuje díky nově uzavřené servisní smlouvě v plánované údržbě českých vrtulníků W-3A Sokol a to jak v rámci generálních oprav, tak i velkých revizí po 25 letech v provozu. V uplynulých týdnech tak byly do Świdniku přelétnuty celkově čtyři stroje W-3A ze stavu AČR, které zde projdou potřebným servisem.

Jako první odlétl do Polska kamuflovaný W-3A Sokol ev. č. 0713, který s volačkou „HANDY 71“ zamířil v pondělí 20. června nejprve z pražských Kbel do Mošnova k doplnění paliva a odtud již přelétl přímo do polského Świdniku. Zde tento vrtulník projde tzv. velkou revizí po 25 letech provozu, čímž mu bude dobově prodloužena životnosti o dalších 5 let. Tyto předepsané práce po 25 letech provozu zaberou cca 5 měsíců a nejsou přímo navázané na generální opravu, i když samozřejmě pokud je to možné, realizují se společně. Revizi je nutné provádět po překročení základní dobové životnosti každých pět let a výrobce díky tomu může umožnit provoz typu až do stanovené maximální dobové životnosti, jež činí 40 let.

Kamuflovaný transportní Sokol ev. č. 0713 projde v polském Świdniku velkou revizí po 25 letech provozu. (foto: Jiří Převrátil)

 

Druhý Sokol, jenž se vydal na výlet do Polska, byl ve středu 22. června „sarkový“ W-3A ev. č. 0714, který tentokrát letěl jako „HANDY 54“ z Líní u Plzně a po klasickém dotankování v Mošnově vyrazil jako „CEF805“ směrem na  Świdnik, kde podstoupí již celkově třetí GO po 4.500 hodinách. Díky tomu mu bude prodloužen meziopravní technický resurs o dalších 1.500 hodin a Sokolík může opět létat až do celkového náletu 6.000 hodin. Během GO, která trvá standardně cca 12 měsíců, dojde opětovně k implementaci několika drobných úprav a modernizací, realizovaných u předešlé GO jiného sarkového Sokola ev. č. 0716. Jde například o výměnu anténních prvků na ocasním nosníku, instalaci malé ploutvičkové antény pro novou radiostanici Becker RT6201 a montáž „drátové“ antény pro nový komunikační systém AXNES, který umožňuje bezdrátovou komunikaci posádky mimo vrtulník. Další drobnou změnou je pak zcela nový typ stupačky u levých trupových dveří plus přidaná madla na obou stranách trupu. Sokol 0714 zároveň získá jako druhá sarková mašina celošedý kokpit, který nahrazuje původně světle béžové zbarvení. Šedý kokpit byl již dříve aplikován na kamuflovaných transportních Sokolech a po kladných zkušenostech z provozu bylo rozhodnuto o použití i v SAR verzi z důvodu lepší viditelnosti z kabiny při nočním létání.

Přísun českých Sokolů do opravárenského podniku v Polsku pokračoval i v následujících dnech a v pondělí 27. června odstartoval z Líní jako „HANDY 23“ další Sokol ev. č. 0718, jenž po tradičním doplnění paliva v Mošnově pokračoval s mezinárodní volačkou „CEF807“ až do Świdniku. Zde je potřeba zmínit, že vrtulník W-3A 0718 je světovým rekordmanem, co se týče náletu. Již v červnu 2018 dosáhl 5.000 letových hodin a před určitou dobou byl dolétán k hranici 6.000 letových hodin, čímž se stal nejen Sokolem s aktuálně nejvyšším náletem v AČR, ale i na světě. Vrtulník zdobí upravené polepy z roku 2018 a ve Świdniku projde už v pořadí čtvrtou GO, díky které může být provozován až do celkového náletu 7.500 hodin.

Jako poslední se v Polsku objevil Sokol ev. č. 0715, jenž se vydal na přelet z Líní ve středu 29. června jako „HANDY 75“ a po mezipřistání v Mošnově pokračoval jako „CEF808“ dále do Świdniku. V polském opravárenském středisku pak projde nutnou revizí po 25 letech provozu. Jak se zdá, se Sokoly se zatím díky nově uzavřené pětileté servisní smlouvě počítá i nadále, i když ministryně obrany Jana Černochová se nedávno během návštěvy vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou vyjádřila v tom smyslu, že by v budoucnu chtěla pro AČR až 24 nových vrtulníků a důležité je podle ní nastavit parametry tak, aby se mohly vyměnit i stroje, které slouží u armádní záchranné služby. Že by tak pomalu nastával soumrak Sokolů?

Českého rekordmana W-3A ev. čísla 0718 čeká po dosažení hranice 6.000 hodin v pořadí už čtvrtá generální oprava. Jde o Sokola s celosvětově vůbec nejvyšším náletem a dosažení tohoto milníku připomínají upravené polepy, které se na něm objevily v červnu 2018 po dosažení tehdy rekordního náletu 5.000 hodin.  (foto: Jiří Převrátil)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; Výcvik náměšťských pilotů a techniků na nové vrtulníky začne v červenci v USA, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vycvik-namestskych-pilotu-a-techniku-na-nove-vrtulniky-zacne-v-cervenci-v-usa/2217902)

(aktualizace: 8. 7. 2022)