AktualityAkviziceModernizace

Provoz Turboletů zajištěn díky nově uzavřené servisní smlouvě

Po několika měsících intenzívního vyjednávání a dvou neúspěšných pokusech se ministerstvu obrany a společnosti Aircraft Industries, a.s. z Kunovic konečně podařilo najít společnou řeč a uzavřít tak velmi důležitou smlouvu na servis letounů L-410 vzdušných sil AČR v hodnotě 306 mil Kč včetně DPH, která by měla zajistit jejich provoz a servisní podporu do 30. června 2024. Předmětem smlouvy je provádění oprav, údržby a servisu letounů L-410 všech verzí provozovaných AČR, dále provádění revizí R2/R3, provádění oprav a údržby přístrojů a agregátů, dodávky náhradních dílů atd.

Ministerstvo obrany sice uzavřelo s kunovickým výrobcem Aircraft Industries podobnou smlouvu již v roce 2016 a to v hodnotě 156 mil. Kč včetně DPH, která měla armádě zajistit stejnou podporu letounů L-410 až do 30. listopadu 2021, jenže celková výše kontraktu byla podle výrobce vyčerpána množstvím oprav již koncem roku 2018 a společnost Aircraft Industries tak pokračování servisní podpory Turboletům podmiňovala dalšími finančními prostředky. To samozřejmě vyvolalo určitý spor mezi ministerstvem obrany a výrobcem, a ve svém důsledku to od roku 2019 pozastavilo některé plánované předepsané práce, neboť Aircraft Industries má jako jediný subjekt oprávnění provádět servis, revize či generální opravy letounů L-410.

Nově uzavřená smlouva s vyšším plněním tak umožní opět realizovat veškerou technickou podporu celkově sedmi armádním Turbíkům ev. č. 1134, 1525, 1526, 2312, 2601, 2602 plus 2710 a dá zelenou některým pozastaveným pracím. Už v pondělí 17. srpna tak mohl do Kunovic přelétnout L-410FG ev. č. 1526 k provedení revize R3, na kterou čekal ve Kbelích od července 2019 po svém ukončení provozu obletové laboratoře. V Kunovicích mu bude během revize demontována konzole ZMOL-1 a Turbík bude překonfigurován do standardní podoby verze fotolet. Po provedení prací mu bude zároveň obnovena NATO standard kamufláž za použití nových matných barev Akzo Nobel, které už byly aplikovány na letounu L-410UVP-E20M evidenčního čísla 2602 během revize R2 v roce 2017. Určitou změnou v nátěru budou barevné doplňky, kdy původní „žlutooranžovou“ na koncích křídel, SOP a VOP nahradí „světlečervená“ barva odstínu RAL2008.

Další kbelské eFGéčko ev. č. 1525 by pak mělo podstoupit revizi R2 v první půlce roku 2023. Jako zajímavost je možné uvést, že armáda zřejmě zvažuje uvedení do provozu i dlouhodobě odstaveného stroje L-410T ev. č. 1134, který ukončil provoz již v dubnu 2013, od té doby je však zakonzervován na základně ve Kbelích a armáda doposud neuvažovala o jeho opětovném zařazení do provozu. V nové smlouvě je ovšem i tento stroj uveden v celkovém přehledu všech sedmi L-410, kterých se servisní podpora týká, navíc v původní smlouvě z roku 2016 uveden nebyl.

Je určitě dobře, že se problematickou situaci podařilo ministerstvu obrany vyřešit a tento neúnavný dříč kbelské dopravky bude naši oblohu brázdit i nadále.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Radim Špalek)

(zdroj: registr smluv ČR, https://smlouvy.gov.cz/; článek „RUSKÝ PODNIKATEL DUSÍ OBRANU. BUDOUCNOST KUNOVICKÝCH LETADEL V ARMÁDĚ JE NEJISTÁ“, autor Ondřej Stratilík, https://www.euro.cz/byznys/rusky-podnikatel-dusi-obranu-budoucnost-kunovickych-letadel-v-armade-je-nejista; článek „Armádní L-410 Turbolet bez servisu“, autor Martin Šiška, https://www.czdefence.cz/clanek/armadni-l-410-turbolet-bez-servisu)