AktualityCvičeníZahraniční mise

Přípravný výcvik leteckých instruktorů v chorvatském Zemuniku před vysláním do mise AAT

Ve dnech 30. září až 9. října 2018 proběhne v chorvatském výcvikovém středisku Zemunik Donji nedaleko Zadaru odborná příprava létajícího a technického personálu z 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou před vysláním do zahraniční mise AAT (Air Advisor Team) v Afghánistánu, která cvičí piloty a technický personál afghánských vzdušných sil.  Z náměšťské vrtulníkové základny se do výcviku zapojí jeden vrtulník Mi-24/35 z výzbroje 221. vrtulníkové letky. Dále se budou piloti školit na vrtulnících chorvatské armády typu Mi-171Š ve smíšených mezinárodních posádkách. Kromě České republiky se výcviku zúčastní Chorvatsko a Maďarsko.

Jedním z hlavních úkolů před vysláním do zahraniční mise AAT je sjednocení standardních operačních postupů, které zaručí jednotný postup při výuce afghánských vzdušných sil jak v oblasti samotného létání, tak především během údržby techniky a předletové přípravy. Cílem cvičení je rovněž výcvik posádek vrtulníků v létání ve vysokohorském terénu, nácvik operačních a taktických postupů používaných v zahraničních misích.

V rámci přípravného výcviku leteckých instruktorů mise AAT v chorvatském výcvikovém středisku Zemunik jsou realizovány lety ve vysokohorském terénu pohoří Velebit, včetně přistání do terénu. (foto: web 221. vrtulníkové letky, https://221sqn.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: web 221. vrtulníkové letky, https://221sqn.cz)

(zdroj: tisková zpráva informačního servisu MO ČR, www.acr.army.cz/informacni-servis/; článek Pavla Langa „Letové mise nad horami Velebit“, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/letove-mise-nad-horami-velebit-83979/; fotogalerie na webu 221. vrtulníkové letky, https://221sqn.cz/chorvatsko-zadar-2017/)