AktualityPilotiTechnikaVelitelé

Pardubické Centrum leteckého výcviku hostilo Mini Tiger Meet 2024

Minulý víkend se na pardubickém letišti v prostorách zdejšího Centra leteckého výcviku uskutečnil Mini Tiger Meet 2024, jehož organizátorem byla náměšťská 221. vrtulníková letka. Podobné akce menšího rozsahu a účastníků jsou určitým doplňkem velkých Tiger Meetů a Česká republika je již několikrát hostila. Tentokrát se čtyřdenního tygřího setkání zúčastnilo v termínu 19. až 22. dubna celkem šest „tygřích“ letek ze čtyř sousedních zemí.

Pardubické letiště nebylo pro konání Mini Tiger Meetu vybráno náhodně, neboť velký podíl na organizaci letošního tygřího „minisetkání“ má ředitel pardubického Centra leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA Jaroslav „Jerry“ Špaček. Právě „Jerry“ stál u vzniku tygří tradice českého vrtulníkového letectva a i díky jemu se tehdejší přerovská 331. letka bitevních vrtulníků stala vůbec první tygří letkou z někdejších zemí Varšavské smlouvy, která získala status plného členství „full memberhip“ a později vyhrála i putovní trofej pro nejlepší tygří letku, tzv. The Silver Tiger Trophy. Od roku 2016 je  Jaroslav „Jerry“ Špaček navíc čtvrtým čestným poradcem NATO Tiger Association.

Nejsilnější účast tentokrát zajistili příslušníci německého letectva s dvěma letouny Tornado IDS z Taktisches Luftwaffengeschwader 51 (TLG51) v severoněmeckém Schleswigu, které doplnila jedna spárka EF2000T od Taktisches Luftwaffengeschwader 74 (TLG74) z bavorského Neuburgu. Po zemi pak do Pardubic přijeli polští stíhači „Šestnáctek“ z 6. ELT v Poznani-Krzesinách a rakouští piloti EF2000 od 2. Staffel z rakouského Zeltwegu. Na Mini Tiger Meetu samozřejmě nechyběli jak „domácí“ organizátoři, tak čáslavští příslušníci z 211. taktické letky.

Němečtí piloti přilétli do Pardubic se spárkou EF2000T od TLG74 z bavorského Neuburgu a dvojicí Tornád IDS  od TLG51 v severoněmeckém Schleswigu, přičemž jedno z Tornád mělo zajímavé zbarvení u příležitosti účasti na loňském cvičení Air Defender 2023. Všechny německé stroje byly parkovány na východní provozní stojánce, kterou využívá pardubické CLV. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

Piloti během briefingu v pardubickém Taktickém simulačním centru, kde se losovalo pořadí  vzdušných bojů v závěrečném Death Match. Na snímku vpravo se v průběhu vzdušného boje soustředí jeden z rakouských pilotů EF2000 v kokpitu simulátoru s infografikou Gripenu. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

 

Hlavním bodem víkendového programu bylo sobotní celodenní využití Taktického simulačního centra (TSC) státního podniku LOM PRAHA, kde měli účastníci možnost vyzkoušet si schopnosti výcviku pilotů v TSC, které bylo na závěr okořeněno soutěží o nejlepšího pilota ve vzdušných bojích „kdo z koho“.

V mezičase měli právě nelétající účastníci setkání možnost porovnat své síly v několika soutěžích zručnosti, mezi které patřila i chůze na chůdách, v níž exceloval jeden z polských pilotů F-16, nebo chůze na “pětilyžích”, zaměřená zase na týmovou souhru. Dramatičnost nepostrádaly ani závody v letkovém hadraplánu, přičemž účastníci setkání si mohli rovněž vyzkoušet pilotáž na vrtulníkových simulátorech typů Mi-17 a En-480, nebo si prohlédnou techniku, používanou pardubickým CLV.

Letošní setkání v rámci pardubického Mini Tiger Meetu se bezesporu velmi vydařilo a účastníci odjeli či odletěli zpět na své domovské základny s tím, že se podařilo prohloubit nejen vztahy mezi účastníky, nebo posílit tzv. Tiger spirit, ale především došlo k výměně pracovních zkušeností ve všech oblastech létání.

Zpracováno na základě textu pardubického Centra leteckého výcviku, www.lompraha.cz

Dramatičnost nepostrádaly ani závody v letkovém hadraplánu, který občas nechtěl chytat, s čímž se musel vypořádat i německý tým. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

 

Účastníci Mini Tiger Meetu 2024 před budovou pardubického Taktického simulačního centra. (foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)


 

 

(úvodní foto: CLV Pardubice, www.lompraha.cz)

(zdroj: FB pardubického CLV)