AktualityCvičeníOstré střelby

PARATROOPER FIRE, americké Herculesy nad bechyňským letištěm

Ačkoliv jsou letní měsíce většinou provázeny určitým útlumem armádních výcvikových aktivit, v letošním roce je vše trochu jinak a řada útvarů AČR pokračuje v plánovaném intenzivním výcviku. V případě chrudimského 43. výsadkového pluku to určitě platí dvojnásob, neboť po nedávném velkém mezinárodním cvičení Swift Response 22 či nácviku seskoků na vodní hladinu nádrže Rozkoš se právě chrudimští výsadkáři zapojili do dalšího společného americko-českého výcviku s názvem Paratrooper Fire.

Hlavní epizodou výsadkového cvičení byl tentokrát taktický seskok více než stovky českých a amerických výsadkářů nad bývalým vojenským letištěm v Bechyni. Od podobných cvičení se letošní Paratrooper Fire odlišovalo především tím, že samotné vysazení „chrudimáků“ tentokrát nezajišťovala kbelská dopravka s Casami, ale americké letectvo v Evropě s dvojicí Herculesů.

Oba stroje C-130J-30 (reg. 07-4635 a 16-5840) od 37th Airlift Squadron / 86th Airlift Wing s domovskou základnou v německém Ramsteinu přilétly do České republiky  již v neděli 10. července a to konkrétně na pardubické letiště, které je standardním nástupním prostorem chrudimského pluku. Samotné výsadkové operace nad bechyňským letištěm se za českou stranu účastnili výsadkáři z 1. Komanda 43. výsadkového pluku, zatímco z americké strany se jednalo o příslušníky 1st Squadron (Airborne), 91st Cavalry Regiment (173rd Airborne Brigade) z německého Grafenwöhru.

Vzlet s výsadkem se uskutečnil v pondělí 11. července okolo 15:20 hodin a po startu z pardubické RWY 27 zamířily oba Herculesy s volacími znaky „HERKY 640/641“ do prostoru jižních Čech. Taktický výsadek zde proběhl v ose dráhy 12 bechyňského letiště a čeští výsadkáři při něm použili vlastní padáky OVP12 SL. Celé vysazení probíhalo z bočních trupových dveří a za asistence českých výsadkových průvodců. Zde je na místě připomenout, že bechynské letiště má pro podobné aktivity takřka ideální dispozice. Ostatně, není úplně náhodou, že právě zde proběhla hlavní vzdušně výsadková operace během obřího cvičení vojsk Varšavské smlouvy s názvem Vltava-66.

Po taktickém seskoku v Bechyni se čeští a američtí výsadkáři přesunuli do vojenského výcvikového prostoru Boletice, kde cvičení Paratrooper Fire pokračovalo až do konce týdne.

Za českou stranu se cvičení Paratrooper Fire účastnili výsadkáři z 1. Komanda 43. výsadkového pluku, kteří použili vlastní padáky OVP12 SL. Na snímcích jsou zachyceni při čekání k nástupu na palubu Herculesů na východní stojánce pardubického letiště. (foto: rtm. Jakub Debrecenyi, 43. výsadkový pluk Chrudim)

 

Oba Herculesy pojíždí po Alfě na práh dráhy 27 pardubického letiště těsně před startem k výsadkové operaci nad bechyňským letištěm. C-130J-30 registrace 16-5840 je v retro zbarvení transportních letounů Douglas C-47 Skytrain od 37th Air Troup Squadron, které v průběhu Dne D vysazovaly parašutisty v lokalitě Sainte-Mère-Église a tyto letouny 37. letky tehdy nesly kód W7 na trupu. (foto: Jakub Jirásek, www.planes.cz)

 

Taktický seskok více než stovky českých a amerických výsadkářů probíhal nad bývalým vojenským letištěm v Bechyni ve směru RWY 12. Po seskoku v Bechyni se čeští a američtí výsadkáři přesunuli do vojenského výcvikového prostoru Boletice, kde cvičení Paratrooper Fire pokračovalo taktickou přípravou a ostrými střelbami až do konce týdne. (foto: 43. výsadkový pluk Chrudim)


 

 

(úvodní foto: Jakub Jirásek, www.planes.cz)

(zdroj: oficiální FB profil 43. výsadkového pluku, archív redakce czechairforce.com)