AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Kbelskou vládní letku brzy posílí nový Bombardier Global 5000 ve VIP konfiguraci

V létě letošního roku informovalo ministerstvo obrany o záměru vyhlásit tendr na pořízení malého dopravního letadla ve VIP konfiguraci pro přepravu vládních a ústavních činitelů, které by mělo u kbelské 241. dopravní letky primárně nahradit nejen dvojici letounů Jak-40 ev. č. 0260 a 1257, kterým na přelomu let 2020-21 končí technická životnost, ale i jediný provozovaný letoun CL-601 Challenger ev. č. 5105, jehož provoz není úplně bezproblémový a udržení v další službě by si vyžádalo značné náklady.

Zakázku za zhruba 661 milionů korun bez DPH vypsalo ministerstvo obrany v září a do výběrového řízení se tehdy přihlásil jen jeden uchazeč s letounem Global 5000, který ovšem nesplnil stanovené požadavky. Ty totiž byly vzhledem k vyčleněné částce nastaveny poměrně přísně. Obrana požadovala letoun kategorie Business jet s maximální vzletovou hmotností do 42 500 kilogramů a schopností přepravit na delší vzdálenost 14 až 19 lidí. S deseti cestujícími a při maximální vzletové hmotnosti měl mít požadovaný dolet více než 8000 kilometrů, cestovní rychlost byla požadována minimálně M 0,8 ve standardní letové hladině FL 420 až FL 510.

Ministerstvo v zadávací dokumentaci dále specifikovalo, že letoun musí být vybaven v kabině pro cestující nejméně čtyřmi křesly u stolku a alespoň šesti místy na spaní, například ve formě rozložitelných polohovatelných křesel nebo divanu. Součástí vybavení musí být rovněž alespoň jedna toaleta a kuchyňka. Obrana nepožadovala pouze nový stroj, ale i použitý, ovšem podmínkou byl rok výroby po 1. lednu 2012 a maximální nálet 4000 letových hodin. Dále ministerstvo požadovalo typový výcvik pro 2 letové osádky, 14 příslušníků pozemního personálu a přítomnost instruktora a servisní zabezpečení přímo na 24. základně dopravního letectva po dobu 2 let prostřednictvím servisních programů výrobce.

Vzhledem k nesplnění těchto požadavků obrana zakázku zrušila a v polovině října vypsala další tendr, tentokrát už za 800 milionů korun a s upravenými podmínkami zadávacího řízení. Podle náměstka ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filipa Říhy dostalo ministerstvo obrany tři nabídky, které úřad v průběhu listopadu a prosince vyhodnocoval. V tendru na malé letadlo pro přepravu ústavních činitelů nabídli všichni tři uchazeči (dva z ČR a jeden ze Švýcarska) letoun Global 5000, vyráběný kanadskou firmou Bombardier.

Kokpit letounů řady Global Series 5000/6000 je samozřejmě moderně vybaven a disponuje čtveřicí barevných velkoplošných displejů s palubním Head-Up Displejem, na který je možné promítat obraz elektronického systému pro zlepšení viditelnosti (Enhanced Vision System) a syntetického systému vidění (Synthetic Vision System). Kabinu cestujících je zase možné nakonfigurovat do mnoha podob dle přání konkrétního zákazníka. (foto: Bombardier, https://www.bombardier.com)

 

Global 5000 je dvoumotorový proudový letoun s rozpětím křídel 28,7 m a délkou trupu 29,5 m, schopný přepravit až 16 pasažérů cestovní rychlostí 934 km/h. Se svou maximální vzletovou hmotností 41.957 kg a maximálním doletem až 9.630 km splňuje poměrně přísná kritéria zadání. Samozřejmostí je špičkové radionavigační a avionické vybavení.

Podle zatím nepotvrzených informací mělo těsně před Vánoci dojít ke konečnému výběru dodavatele, finalizaci cenové nabídky a podmínek kontraktu. Vybrán byl údajně použitý Bombardier Global 5000, nabízený společností Omnipol a.s. za nejnižší nabídkovou cenu, který doposud provozovala ruská společnost Insat Aero z Moskvy. K podepsání kupní smlouvy mělo původně dojít v průběhu několika týdnů, vše se ale zkomplikovalo poté, co jedna z neúspěšných firem podala námitku a nyní běží zákonná lhůta související s jejím vypořádáním. Samotný stroj by měl být dodán během pouhých dvou měsíců od podepsání kupní smlouvy a již ve zbarvení, odpovídající stejnému schématu, použitém na obou Airbusech č. 2801 a 3085, Challengeru č. 5105 a nově i dvojici Turboletů č. 2601 a 2710. Na tomto konkrétním stroji bude realizován i typový výcvik pro obě letové osádky.


 

 

(úvodní foto: © Paul Bowen Photography Inc., https://www.bombardier.com)

(zdroj: článek „Budou čeští politici létat v tryskáči z Moskvy? Nahradit se musí letouny, které jsou poruchové či zastaralé“, autor Martin Shabuhttps://www.lidovky.cz/domov/budou-cesti-politici-letat-v-tryskaci-z-moskvy-nahradit-se-musi-letouny-ktere-jsou-poruchove-ci-zast.A200111_110207_ln_domov_rkj; článek „Obrana pořizuje nové stroje. Letadla vozící vládní činitele nestíhají poptávku po zahraničních cestách“, autor Michal Bernáth, https://www.lidovky.cz/domov/obrana-porizuje-nove-stroje-letadla-vozici-vladni-cinitele-nestihaji-poptavku-po-zahranicnich-cestac.A191219_185436_ln_domov_vlh; článek „Tři zájemci o dodání malého letadla pro politiky nabízí stejný stroj – Global 5000 firmy Bombardier“, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/letadlo-politici-global-5000_1912131544_hag; článek „Hledání bizjetu pro Armádu ČR“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 10/2019)

(aktualizace: 12. 1. 2020)