AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Engéčko ve speciální „lomácké“ kamufláži poprvé ve vzduchu

Na letošních Dnech NATO v Mošnově mělo dojít k velké premiéře nového cvičného podzvukového proudového letounu L-39NG ve speciální „lomácké“ kamufláži, který společnost Aero Vodochody předá do konce letošního roku pardubickému Centru leteckého výcviku. Kvůli nedávným ničivým povodním na severu Moravy však padlo logické rozhodnutí tuto tradiční a hojně navštěvovanou akci pro letošek zrušit, což samozřejmě znamenalo i zrušení slavnostního představení nového L-39NG pro LOM PRAHA. Státní podnik tak alespoň zveřejnil podobu nového engéčka se zajímavým nátěrem na několika „air-to-air“ záběrech z objektivu známého japonského fotografa Katsuhiko Tokunagy.

Nový cvičný letoun L-39NG bude sloužit v Centru leteckého výcviku státního podniku LOM PRAHA pilotům Vzdušných sil Armády ČR a stane se klíčovým nástrojem pro výcvik a přípravu českých stíhačů na nadcházející éru letounů F-35A, které vstoupí do výzbroje našeho letectva na konci této dekády. První dvojici letounů L-39NG obdrží státní podnik LOM PRAHA oficiálně ještě do konce letošního roku, zatímco zbývající dvojice bude dodána do konce druhého čtvrtletí roku 2025. Ve druhé polovině srpna bylo zároveň zahájeno přeškolení prvních tří pilotů-instruktorů pardubického CLV na nové letouny L-39NG, kterými jsou Tomáš M., Ervín E. a Kamil K. Všichni tři jsou bývalí dlouholetí piloti AČR, kteří mají obrovské zkušenosti a stovky hodin na nadzvukových Gripenech. Přeškolení na nová engéčka absolvuje ve Vodochodech také zhruba 20 techniků inženýrsko letecké služby pardubického CLV a další technický personál odcestuje do USA k týdennímu školení u výrobce motoru FJ44-4M, americké společnosti Williams International.

Jednoznačně nejzajímavější je na lomáckých L-39NG jejich nová a naprosto originální kamufláž, která byla  zvolena s důrazem na výcvik vzdušných bojů mladých pilotů Vzdušných sil AČR. Poměrně tmavý šedý nátěr totiž doplňují výrazné žluté konce křídel, aplikované šikmo pouze z vrchní části. Tyto velké žluté plochy jsou na lomáckých engéčkách z důvodu, aby pilotní žáci v CLV při nácviku vzdušných bojů, které předtím nikdy nedělali, měli situační přehled a povědomí, jestli je k nim cíl nebo stíhač (podle právě plněného úkolu) spodkem či vrchem, což je důležité pro další zvolený manévr. Na SOP je zároveň aplikováno velké číslo, které je poslední číslicí trupového čísla, tak aby technici na stojánce zdaleka věděli, čí letoun právě přistává a bude zajíždět na stojánku. Protože čtveřice úvodních lomáckých engéček obdrží trupová evidenční čísla 0477, 0478, 0479 a 0480, na svislé ocasní ploše tak budou aplikována velká čísla 7, 8, 9 a 0.

 

Nová certifikovaná varianta

Výrobce engéčka, společnost Aero Vodochody, zároveň získala typové osvědčení cvičné verze letounu L-39NG.T1. Odbor dohledu nad vojenským letectvím (ODVL) Ministerstva obrany ČR vydaným certifikátem potvrdil, že letoun splňuje veškeré požadavky na letovou způsobilost a je připraven k výcviku pilotů NATO pro letouny 4. a 5. generace. L-39NG.T1 je specificky navržen pro letecký výcvik v České republice a Maďarsku, které používají stejnou konfiguraci. Varianta L-39NG.T1 je tak další modifikací základní verze L-39NG v portfoliu výrobce, která navazuje na předchozí verzi L-39.A1, jež získala typové osvědčení vloni a která slouží jako výcvikový systém pro země mimo NATO, což je například Vietnam.

Varianta T1 byla přizpůsobena požadavkům zákazníků, jako je státní podnik LOM PRAHA či maďarské letectvo. Tato verze letounu prošla řadou úprav, které zohlednily potřeby sériové výroby a dále vylepšují provozní parametry. Významnou inovací je certifikace letounu pro provoz s brýlemi pro noční vidění NVG (Night Vision Goggles), kdy vnitřní i vnější osvětlení letounu muselo být upraveno tak, aby odpovídalo přísným standardům. Další vylepšení byla provedena na systému ITS (Integrated Training System), kde byla vylepšena kompatibilita systému s prostředky plánování misí a pozemním simulačním centrem (simulátorem). Všechny tyto prvky výrazně rozšiřují možnosti výcviku a usnadňují praktické nasazení letounu.

Od zahájení procesu v březnu 2022 k získání osvědčení bylo provedeno 148 zkušebních letů a dosaženo 120 letových hodin. Během tohoto řízení bylo předloženo 246 technických dokumentů a zkušebních zpráv, kterými se dokladuje soulad se stavebními předpisy letounu a jeho bezpečnost pro budoucí provoz. Všechny tyto kroky byly nezbytné k tomu, aby byla verze L-39NG.T1 připravena k certifikaci a získala osvědčení letové způsobilosti.

Získání tohoto osvědčení je klíčové pro možnost provozu letounů této konfigurace pro potřeby státního podniku LOM PRAHA. Je také dalším významným milníkem deklarujícím schopnost společnosti Aero dále rozvíjet letoun L-39NG pro potřeby zákazníků na mezinárodním trhu. Typové osvědčení opravňuje každý nově vyrobený letoun tohoto typu k vydání Osvědčení letové způsobilosti, přidělení poznávací značky (evidenčního čísla) a zápisu do leteckého registru. Typové osvědčení zároveň otevírá cestu k dalším modifikacím tohoto letounu, které mohou být nabídnuty novým zákazníkům.

Certifikace letounu L-39NG.T1 byla udělena bez časového omezení, což znamená, že platí po celou dobu výroby tohoto typu letounu. Díky plné kompatibilitě se systémy států Evropské unie a Severoatlantické aliance může být letoun L-39NG nasazen k výcviku vojenských pilotů v různých zemích, což z něj činí univerzální a spolehlivou platformu pro moderní letectva.

Série letových záběrů prvního lomáckého engéčka v novém originálním nátěru objektivem japonského fotografa Katsuhiko Tokunagy. Trupové číslo 0518 je pouze dočasnou imatrikulací pro zálety ve Vodochodech a po finálním předání státnímu podniku LOM PRAHA letoun obdrží trupové evidenční číslo 0478, pod kterým bude zapsán do vojenského rejstříku. Velké číslo 8 na směrovce je koncovým číslem trupového a slouží pozemnímu personálu ke snazší identifikaci letounu. (foto: Katsuhiko Tokunaga)


 

 

(úvodní foto: Katsuhiko Tokunaga)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com; článek „Aero rozšiřuje rodinu L-39NG o další certifikovanou variantu, https://www.aero.cz/aero-rozsiruje-rodinu-l-39ng-o-dalsi-certifikovanou-variantu/)